Cultură

Resfințirea Bisericii Evanghelice. Paradă săsească în centrul istoric

Biserica Evanghelică din Bistrița, cel mai important monument istoric al orașului, a fost resfințită la finalul lucrărilor de restaurare și la 463 de ani de la edificarea ei.

Înainte de slujba de resfințire a Bisericii Evanghelice, în centrul istoric al Bistriței a avut loc o paradă a portului popular săsesc. Parada s-a desfășurat pe traseul Piața Unirii – pietonalul Liviu Rebreanu – Biserica Evanghelică.

Participanții la paradă, îmbrăcați în costume tradiționale săsești, au defilat în centrul vechi în acordurile fanfarelor reunite din Bistriţa, Drabenderhohe (Germania) şi Traun (Austria). Printre ei, fostul primar Ovidiu Crețu.

Biserica Evanghelică a fost deschisă apoi, în mod simbolic, cu cheia.

A urmat slujba de resfințire, în prezența a numeroși episcopi și preoți de la toate cultele religioase, în frunte cu episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România, Reinhart Guib, dar și a oficialităților locale și invitaților din țară (printre care consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, preşedinţii CJ Maramureş şi Sălaj), dar și din străinătate.

”Este slujba solemnă de resfințire a celui mai grandios edificiu din orașul nostru. În 11 iunie 2008, atunci când biserica a fost cuprinsă de flăcări, mă aflam în Piața Centrală si copleșit am văzut oameni în toată firea plângând. Consternării inițiale i-a urmat o perioadă de tristețe colectivă apăsătoare. Apoi speranța s-a înfiripat din nou, la început timid, odată cu lucrările de restaurare. Acum, la capătul unui efort uriaș întins pe mulți ani de zile, biserica arată mai frumoasă decât oricând. De aceea se cuvine iar și iar și iar să le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă bucuria noastră de azi: donatorilor de pretutindeni, oameni simpli sau societăți comerciale, foștilor primari, guvernelor, specialiștilor – arhitecți, proiectanți, restauratori, ingineri, maiștri, oamenilor mulți si neștiuți care au muncit cu palmele lor, colegilor mei din primărie care au depus un efort substanțial, dar mai presus de toate să îi mulțumim bunului Dumenzeu care ne-a învrednicit pe noi toți ca azi în comuniune să ne umplem de o bucurie care ne va urmări toată viața. Lăudat să fie domnul!”, a spus primarul Ioan Turc.

Preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, le-a mulțumit tuturor celor care ”ați împărtășit bucuria noastră și ați împărtășit și durerea noastră. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”. ”Este un moment înălţător, spre care s-au îndreptat gândurile şi speranţele, dar şi nedumeririle, îndoielile şi temerile celor care au purtat răspunderea în acest mare proiect în ultimul deceniu şi jumătate. Această biserică, după lungi ani de restaurare, străluceşte din nou într-o nouă lumină, după ce o perioadă îndelungată decăzuse treptat şi prin incendiul devastator din 11 iunie 2008 a fost în bună parte distrusă”, a spus el.

La finalul slujbei, s-a desfășurat momentul simbolic de donare a Turnului Dogarilor și a Zidului Cetății de către Parohia Evanghelică către municipalitate, pentru restaurarea cu 12,1 milioane lei bani din PNRR prin proiectul ”Cetatea Medievală Bistrița”.

“Parohia dăruiește municipalității un element de patrimoniu aflat în posesia ei și anume ultima bucată semnificativă din fortificațiile medievale ale orașului, Turnul Dogarilor și zidul de lângă el pentru a putea fi valorificate în scopuri turistice, reabilitate și repuse în circuit. E un mic semn de recunoștință pentru tot ajutorul de care noi am beneficiat”, a spus pr. Johann Dieter Krauss.

”Vă asigur că tot ce s-a întâmplat la Biserica Evanghelică se va întâmpla și la Turnul Dogarilor și Zidul Cetății, deja am semnat contractul de finanțare prin care vor fi restaurate și repuse în circuitul public”, i-a transmis primarul Ioan Turc.

Proiectul ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, realizat cu circa 4,2 milioane euro prin Programul Operațional Regional, a avut ca principale obiective: restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), consolidare structuri istorice – rezistență, restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, restaurare mobilier bisericesc, restaurare orgă, instalații.

3 comentarii

  • Frumos eveniment, felicitari organizatorilor! Cat despre colorati, s-au inghesuit ca si sardinele sa fie vazuti:)))

    5
    6
  • Da…..calde felicitari pt cei care au receptionat lucrarea!!!!Au vazut si carpeala facuta la scarile care duc la balconul bisericii?dupa o zi de trafic s-au faramitat treptele reconditionate cu materiale neadecvate.Acelasi Dorel a lucrat ca si la Strandul municipal???pe bani multi din buget???Acesta este doar un aspect…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS