Marin Liviu Catarig, inginer şef la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa–Năsăud a prezentat în cadrul Colegiului prefectural de miercuri un raport privind starea mediului în judeţ. APM monitoriează calitatea aerului în Bistriţa şi alte zone reprezentative, râurile Bistriţa, Someşul Mare, Valea Băilor, Valea Căstăilor, Lacul Colibiţa, ape de fântână, dar şi starea solului şi a vegetaţiei în Bistriţa şi alte nouă localităţi.
Parametri monitorizaţi: dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, pulberi în suspensie PM10 şi parametrii meteo. Concluzia? Poluanţii monitorizaţi, metodele de măsurare, valorile limită, pragurile de alerta şi de informare sunt stabilite de legislaţia naţională privind protecţia atmosferei şi sunt conforme cerinţelor prevăzute de reglementările europene, iar în perioada analizată – primul semestru din 2012 – nu s-au înregistrat depăşiri a valorii ţintă pentru protecţia sănătăţii umane.
”Aerul atmosferic este de calitate bună spre foarte bună”, a spus Catarig.
Întârzierea proiectului de management al deşeurilor solide, prin intermediul depozitului de la Tărpiu, a condus la apariţia unor depozitări neamenajate în vecinătatea vechilor depozite.
În perioada amintită s-au colectat 60 de tone de PET-uri, 721 tone de plastic, 599 tone de hârtie şi carton, 5 tone de sticlă şi 71 tone de metal, dar şi 58.676 de kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.
Sa mai treaca d-l inginer si prin partea de jos a orasului, pe la pasarela noua si ANL-uri sa respire de acolo cu mireasma de r_ _ _ _t , ca noi sincer ne-am cam saturat .