Actualitate

Restaurantele și barurile trebuie să evidențieze bacșișul pe bon, avertizează Fiscul

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud informează contribuabilii că, prin Legea nr. 376/2022 publicată în Monitorul Oficial, a fost reglementat modul de evidențiere a bacșișului în contabilitatea operatorilor economici și tratamentul fiscal aplicabil acestor sume distribuite către salariați.

Procedura de evidențiere distinctă pe bonul fiscal a bacșișului este prevăzută doar pentru activitatea de  restaurant corespunzătoare codului CAEN 5610, pentru activitatea corespunzătoare codului CAEN 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor și se regăsește la art.2^3 care completează dispozițiile O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale.

Operatorii economici vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației, precum și o rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a bacșișului.

Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

Dacă se livrează produsele la domiciliul clienţilor, nu este obligatorie menționarea bacșișului pe bonul fiscal.

Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.

De asemenea, bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Sumele astfel încasate se înregistrează în contabilitatea agentului economic şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.

Sumele provenite din distribuirea bacșișului sunt impozabile la salariați, ca venituri din alte surse. Impozitul datorat de salariat în cotă de 10% se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către operatorul economic și se achită la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul Fiscal. Nu se datorează contribuții sociale obligatorii.

Nerespectarea obligației de evidențiere a bacșișului pe bonul fiscal de către operatorii economici, astfel cum este reglementat la art.2^3 din O.U.G. nr. 28/1999, cu modificările și completările aduse prin Legea nr. 376/2022, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.

4 comentarii

  • Oficializăm mita. Urmează să impoziteze bacșișul dat popilor, personalului medical, cerșitorilor, că cel dat ,,hartiștilor”, nu-i bacșiș, că-i pus între țâțe, nici cel dat funcționarilor, că-i ,,atenție”, nu mai vorbesc de comisioanele date politicienilor… mulți vor evita să mai meargă la restaurant, că poate omul are bani de-o ciorbă, dar dacă vine ospătarul și-ți zice că-i musai să treci și bacșișul, e mai complicat. Nu știu cum se procedează la magazine, restaurante cu autoservire, unde mai lași un rest, ceva…no, numa zâc.

    18
    4
  • #Nea Ion , nu va faceti prea multe griji ! In Romania orice minune tine trei zile (ma rog poate fi trei saptamani sau trei luni) si lucrurile se rezolva cumva , in asa fel incat sa fie bine pentru toata lumea.Am fost duminica la un restaurant (a propos , merg de putine ori intr-un an) si lucrurile s-au intamplat la fel ca inainte de lege , spre satisfactia tuturor. Daca clientii nu fac caz de lege , nu vor face nici ospatarii , ca doara nu-s prosti. Daca vine „fiscu” vor spune ca „onor client” nu a dat bacsis si treaba-i rezolvata…Daca vor fi prinsi asupra faptului vor spune ca au gresit numaratoarea (a gresi e omeneste , nu-i asa ?) .La politicieni exista acea declaratie pe propria raspundere unde se pot trece ca „donatii” (am scris in ghilimele”). La popi e putin mai greu desi se pot verifica in special „intrarile” dupa Boboteaza , in conturile rotunjite substantial. Revenind la lucruri mai serioase , este clar pentru toata lumea ca bugetul unei tari nu trebuie sa se bazeze pe impozitarea bacsisului. Din pacate evazionistii din sectorul bauturilor de toate felurile , din sectorul tutunuluui , legumelor si fructelor sunt tratati cu „manusi” de catre inspectori , colectarea banilor din taxe si impozite lasa de dorit (se spune mai pe ocolite ca se colecteaza sub 30%!) , la fel si a TVA-ului (care ,asa ca fapt divers , in Franta reprezinta aproape 50% din bugetul de venituri al statului) . Nu vreau sa uit de redeventele absolut simbolice , pe resursele minerale ale tarii , care nici asa nu se prea colecteaza. Ma opresc aici (ca incep sa ma enervez).

    18
    1
  • Bacsis zero lei pe bon si 10% bani cash in buzunarul ospatarului …..Simplu ….! Ce a crezut statul mafiot ,ca se va umple de bani ?
    Eu daca dau bacsis , ii dau ospatarului nu statului mafiot !

    15
    1
  • In termeni stradali stathl e cel mai mare PESTE!!!
    Te duce la produs dar vrea si el!!!
    Statul e cel mai pervers mafiot!!!
    Vrea si taxa de protectie, vrea si impozit la impozit!!!!
    EU MUNCESC SI PLATESC IMPOZITE PE SALARIU DAR NU AM VOIE SA CHELTUI ACEI BANI CUM VREAU EU!!!!!

    11
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS