Economie

Restaurarea Turnului Dogarilor și a Zidului Cetății Bistrița, la licitație

Proiectul ”Cetatea Medievală Bistrița” a fost scos la licitație de Primăria Bistrița, pentru proiectarea și execuția lui fiind alocați 8,6 milioane de lei cu TVA. Companiile interesate au termen până în 20 februarie a.c. să depună oferte.

Proiectul ”Cetatea Medievală Bistrița”, depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C11 – Turism și cultură, are o valoare totală de 12 milioane lei. Prin proiect vor fi realizate intervenții de restaurare și punere în valoare a Turnului Dogarilor și a fragmentelor din zidul Cetății Medievale Bistrița și va fi amenajat un teatru de vară în proximitatea turnului.

Lucrările vizează: restaurarea şi punerea în valoare a porțiunilor din zidurile istorice păstrate ale Cetăţii Medievale Bistrița (296 mp); restaurarea şi amenajarea Turnului Dogarilor (1.195 mp) ca spațiu cu destinaţia de ateliere, conferinţe şi includerea în circuitul turistic; amenajarea terenului aferent corespunzător zonei istorice. Nu vor lipsi elementele de iluminat arhitectural și sistemele de supraveghere video.

Zidul Cetății și Turnului Dogarilor au fost donate municipalității de către Biserica Evanghelică CA în vederea restaurării și amenajării prin acest proiect. Astfel, poate fi promovat turismul cultural, Cetatea Medievală Bistrița fiind inclusă și pe cele 12 rute turistice/culturale din PNRR, în vederea promovării prin platforma România Atractivă, prin digitalizarea rutelor, marcare, semnalistică, management, marketing și aplicaţii pentru telefon.

4 comentarii

  • Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
    Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de pământ de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu bicicletele și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
    https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ

     

    41
    1
    • O idee excelenta!
      Nu exista oras european cu un centru vechi asemanator Bistritei, care sa permita traficul auto la intensitatea si cu viteza de deplasare de pe Ecaterina Teodoroiu.
      Nu poti amesteca turistii, vestigiile istorice cu traficul auto. Altcumva sunt doar povesti frumoase aceste proiecte..

      24
      1
  • Înainte să înceapă restaurarea Zidului Cetății trebuie să mute hidoșenia de țeavă de gaz de lângă zid că numai medievală nu este, dacă se va muta după aceaia se strică toată munca de restaurare. Sunt multe situați jenante de genul acesta în Bistrița ultima boroboață de acest gen a fost pe bulevardul Decebal:
    https://timponline.ro/primarul-ioan-turc-despre-cei-care-se-fac-vinovati-de-spargerea-asfaltului-nou-de-pe-bd-decebal/

    18
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.