Economie

Ce se întâmplă cu piața imobiliară. Luna în care s-au vândut mai multe apartamente

Piața imobiliară a intrat pe o curbă descendentă și în județul Bistrița-Năsăud unde s-au vândut anul trecut cu 10% mai puține apartamente față de anul precedent, arată datele de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Potrivit sursei citate, în total s-au vândut anul trecut 1333 de apartamente față de 1501 în 2022, scăderea fiind de peste 10%.

În decembrie 2023, când TVA pentru locuințe era încă de 5%, s-au vândut în tot județul Bistrița-Năsăud 213 unități individuale față de 139 în decembrie 2022.

Politica fiscală în ceea ce privește TVA-ul la locuințe a fost modificată oficial în octombrie 2023, după apariția legii privind reforma fiscală. Totuși, cei care, până la finalul lui 2023, au încheiat un contract și au plătit în avans pentru achiziționarea unei locuințe care respectă noile condiții pot plăti în continuare 5% TVA, cu toate că livrarea e în 2024.

Astfel, potrivit Legii 296/2023, cota de 9% se aplică, din 2024, numai pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice. 

Potrivit prevederilor, cota redusă de 9% se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare, definiția pentru acest concept fiind și ea actualizată: pe de-o parte în lege sunt detaliate anumite condiții deja existente, iar pe de alta, sunt introduse și criterii noi. Astfel, condițiile cumulative pe care locuinţele ar trebui să le bifeze pentru a beneficia de cota de TVA de 9% sunt:

  • acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;
  • acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere;
  • sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar;
  • finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/ la intrare;
  • finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;
  • instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;
  • instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize.

 Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.

Atenție! Cota de 5% nu dispare de tot. Persoanele care au încheiat oricând în anul 2023 acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe care se încadrează în parametrii descriși pot beneficia, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, de cota redusă de TVA de 5%.

Etichete

8 comentarii

  • S-au vandut cu 10% mai putin deoarece tot cu 10% mai multi tineri ca anul trecut pleaca din aceasta tara cu scumpetea cea mai mare din UE la majorarea unor preturi la diferite produse.
    Astfel piata imobiliara isi pregateste oferta incet cu treaba buna pentru viitorii refugiati de razboi din est si pentru refugiatii climatici care vor sosi odata cu schimbarile drastice de clima si cresterea nivelului oceanului Planetar.Nu o spun eu ci toti analistii care verifica si studiaza fenomenul.

    16
    29
    • Nu te-ai gandit vreodata ca acesta schimbare climatica poate fi indusa cu ajutorul tehnologiei. Cum dracu am avut iarna cu inghet si zapada pana in 2010 si deodata nu mai avem nimic . Mii de ani a fost cumva clima si deodata s-a schimbat brusc. E batator la ochi. Nu credeti? Plus ca daca tu ca si stat ai populatia in frica o conduci mult mai usor si poti sa faci schimbari bruste si grave sub pretextul climatic? Astept o explicatie.

      8
      18
    • Raspuns …la cetatean!
      Tu ti imaginezi pamantul cum se vede de la jumatatea distantei pana la luna, ca in fiecare punct identificat vremea e diferita si nu stii de ce? Crezi ca e de la covid?
      Deja s a stabilit la Davos ca 90 milioane de oameni care trebuie sa dispara din cauza schimbarii climatice! Cei care ati scapat de covid mai aveti o sansa!

      6
      4
    • @cetățeanule caută pe la Liviu Rebreanu sau Andrei Mureșanu niște profesori de geografie și îți vor explica cauzele încălzirii globale, iar ca și persoană care a trăit în zonă îți pot spune că au fost ani fără îngheț masiv și înainte de 2000 (1988, 1992-1995) și ani cu îngheț și zăpadă după 2000 (2004, 2017).
      Sper că nu ai văzut și laserul cu care i-a căsăpit Ceașcă pe unguri?

      5
      1
  • Dobanzile au crescut foarte mult, așa ca mă așteptam ca prețul apartamentelor să scadă. Pentru ca românii NU-si permit.
    Nu s-a întâmplat acest lucru, pentru ca salariile au CRESCUT cu 15% în 2023.
    Cu cat v-ar fi mai mari salariile, cu atât va crește și prețul la imobiliare.

    Începând din mai 2024 dobânzile o să scadă, E un lucru bun?
    Nu! Când scad dobânzile, prețul la imobiliare crește , pentru ca oamenii își permit să cumpere.

    Criza economică inca nu a lovit România, UE, SUA. Dar vine, peste 3-6 luni, Sa vedem atunci ce se va întâmpla cu piața imobiliară și cu Bursa de Valori.

    7
    10
  • La cum a inceput anul, scaderea cu 10% din 2023 ,va parea un fleac in urmatori ani.
    Masurile fiscale luate de actuala coalitie anul trecut , vor avea efect in anii urmatori .
    Ma refer aici la scaderea (sau chiar disparitia ) capcitatilor de productie de pe raza municipiului. Iar asta ne va afecta pe toti, nu doar piata imobiliara.

    4
    1
  • 80% din apartamentele noi au fost cumparate de diaspora și nu locuiește nimeni în speranța ca va urca prețul dar Bistrita nu ie Cluj Napoca !

    4
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS