Actualitate

Rețea de canalizare pe str. Mihai Viteazul, în proiectare

Primăria Bistrița a comandat fazele de proiectare pentru o rețea de canalizare pluvială pe strada Mihai Viteazul, unde în prezent există două reţele de canalizare menajeră, una mai veche şi una mai nouă, care nu pot prelua integral debitul de ape meteorice din zona pentru a fi evacuat instantaneu, ceea ce duce la stagnarea apelor pluviale pe stradă, în spaţiile verzi aferente străzii, în curţile oamenilor şi în subsolurile caselor. Valoarea estimată pentru realizarea documentațiilor se ridică la 44.000 lei.

Bazinul hidrografic de pe care se colectează apele meteorice ce ajung pe strada Mihai Viteazul este format din suprafaţa drumurilor, a şarpantelor =, a curţilor zonei construite şi suprafaţa zonei verzi aferente. La fiecare ploaie mai mare, gurile de scurgere racordate la canalizarea menajeră veche nu au capacitatea de a prelua, toate aceste suprafeţe aferente străzii Mihai Viteazul sunt inundate de apele meteorice, canalizarea veche dar şi cea nouă nefiind dimensionate la debitele foarte mari.


Prin realizarea investiţiei se va urmări eliminarea pericolul actual la care este supusă această zona a municipiului de a fi inundată, afectând locuinţele, terenurile şi străzile existente, precizează municipalitatea. În timpul ploilor abundente, apele se scurg pe platforma drumului, în grădini şi locuinţe ceea ce duce la formarea noroaielor, gropilor, bălţilor şi inundarea subsolurilor.

Prin soluţiile tehnice care vor fi proiectate şi execuţia sistemului de canalizare pluvială se vor elimina apele meteorice prin colectarea şi dirijarea acestora spre gurile de scurgere ce vor fi prevăzute pe stradă şi racordate la nouă reţea de canalizare pluvială ce se va realiza pe străzile M. Viteazul şi parţial pe V. Babeş. În adoptarea soluţiilor tehnice se va lua în calcul toată zona adiacentă străzii M. Viteazul ( str. Valea Budacului, str.I.P. Retegan, str. Ion Vidu inclusiv dealurile din apropiere).

Canalizarea ce se va realiza pe stradă M. Viteazu şi parţial pe strada V. Babeş va avea lungimea aproximativă de 600 m şi traseul acesteia va fi de la rigola ce traversează strada M. Viteazul (zona străzii Ion Pop Reteganu), de-a lungul străzii M. Viteazul, a străzii V. Babeş parţial şi până la deversarea în râul Bistriţa. De asemenea, se va studia dacă pe zona cuprinsă între podurile de peste râul Bistriţa şi strada V. Babeş pe lungimea de aproximativ 160 ml este necesar a se prevedea reţea de canalizare pluvială cu descărcare spre str. V. Babeş.

Diametrele, pantele şi adâncimea de pozare a canalizării vor fi stabilite prin calcule conform normativelor şi STAS-urilor în vigoare la dată realizării proiectului, ţinându-se seama de volumul de precipitaţii în perioadele cele mai ploioase şi de cantitatea de apă provenită din topirea zăpezilor. Reţeaua de canalizare ce se va realiza va colecta apele meteorice prin guri de scurgere stradale şi le va evacua în cursul de apă existent în zonă, adică răul Bistriţa. Transportul apei până la râul Bistriţa se va face prin intermediul unei reţele de canalizare care poate să fie din tuburi PVC sau polietilenă şi rigole după caz, dimensionate conform normativelor în vigoare. Se va ţine seama şi de normativele impuse de mediu privind descărcarea apelor pluviale în ape curgătoare. Pentru aceasta se vor realiza ridicările topografice necesare.

Pe reţeaua de canalizare pluvială se vor prevedea cămine de vizitare pentru limitarea vitezei apei în conducte, pentru schimbarea de direcţie, pentru curăţarea canalizării şi pentru racordarea gurilor de scurgere. În cazul în care reţeaua proiectată va afecta racordurile şi bransamentele existente la utilităţi, acestea vor fi desfăcute/refăcute. Se va da atenţie şi intersectării reţelei de canalizare pluvială cu celelalte reţele edilitare existente în zonă: cabluri electrice, telefonice, reţele de apă şi canalizare menajeră, gaze etc. În cazul în care legislaţia şi normativele în vigoare nu dispun altfel, se vor studia şi proiecta racordarea proprietăţilor la canalizarea pluvială, care va fi pe domeniul public şi până la limita de proprietate. Străzile afectate de lucrările de canalizare pluvială vor fi proiectate cu refacere pe toată suprafaţa carosabilă a acestora cu frezarea asfaltului pe min. 4 cm şi cu refacerea stratului de uzură. În cazul în care se impune, capacele şi gurile de scurgere existente vor fi ridicate la cotă sau chiar înlocuite. De asemenea, pentru obţinerea avizului de la Electrică se va realiza studiu de coexistenţă pentru reţelele existente. La sfârşitul lucrărilor toate suprafeţele afectate se vor aduce la starea iniţială şi vor asigura condiţiile impuse de circulaţia pietonală şi rutieră.

Foto: arhivă

2 comentarii

    • mihai viteaza
      stefan cel mare
      pe cand faceti canalizarea si pe strazile contemporane?
      elena udrea
      grindeanu
      dragnea????
      si astia sunt sparti…la cap!!1

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS