Actualitate

Reţeta cu care vă puteţi menţine sănătoşi şi în formă până la vârste înaintate, dezvăluită de un bistriţean

Dacă vreţi să fiţi sănătoşi până la vârste înaintate şi cu tonus bun, apucaţi-vă de alergat cel puţin o oră în fiecare zi, spune Lazăr Sângeorzan, originar din comuna bistriţeană Şanţ, dar care s-a stabilit în urmă cu mulţi ani la Oradea. Absolvent al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport, dar specializat în kinetoterapie, el şi-a descoperit pasiunea pentru alergat în concursuri la vârsta de 57 de ani.

Lazăr Sângeorzan a venit la „November Run”, ultimul cros al toamnei, şi a alergat pe 31,6 km. Cu un druum, s-a dus şi până la Şanţ să vadă casa părintească.

„Mama mea locuieşte vara la Şanţ, iarna stă la mine, la Oradea. Întotdeauna mi-a fost dor de casă şi am avut un regret că nu m-am putut întoarce în Bistriţa, dar aşa a fost viaţa. Am absolvit IEFS, am lucrat ca şi kinetoterapeut la Băile Felix, apoi mi-am făcut o firmă. Toată viaţa mi-a plăcut mişcarea.  Alerg zilnic. Într-o zi alerg în jur de oră, o oră şi jumătate. Am trei câini comunitari cu care alerg, locuiesc aproape de Băile Felix. Din 2011 alerg în competiţii şi am acumulat aproape o sută de maratoane montane, plat, semi. Am alergat toţi munţii României, am fost şi pe Mont Blanc, pe Olimp. Am câştigat la categoria mea de vârstă. De exemplu, am mers în Italia fiindcă am vrut să cunosc şi această ţară. Acum trei ani am fost cu soţia. Anul trecut am reţinut bilete şi ea nu a putut să vină. Am mers la Florenţa singur, am alergat la maratonul de acolo şi m-am întors acasă. De obicei, fac chestii de genul acesta singur. Acum două săptămâni am fost la Băile Herculane unde e Maratonul Hercules. Au fost peste 200 de concurenţi şi am ajuns pe locul 11 la general şi la plus 40 am venit pe 5. Am mers, tot aşa, singur, fiindcă prietenii nu au putut să vină. Cel mai mult am alergat 110 km, în Cheia, Munţii Ciucaş, cu diferenţă de nivel 5500. Am alergat cam 15 ore, de la 6 dimineaţa până la 22.00. La general, am venit pe locul 6. Acolo a alergat şi Tibi Uşeriu”, a spus Lazăr Sângeorzan.

Potrivit acestuia, în jurul vârstei de 40 de ani se aleargă foarte bine. „Sunt oameni care şi-au descoperit pasiunea pentru alergat la 60 de ani. Am avut o cunoştinţă, Moş Ion din Arad, care avea 84 de ani. La această vârstă, alerga 21 de kilometri. Dormeam cu el în cameră. La 84 de ani, alerga pe centura Aradului şi l-a lovit o motocicletă şi l-a omorât. Altfel el era sănătos tun. A început să alerge pe la 65-66 de ani pentru că avea probleme de sănătate. La vârsta aceasta mulţi se apucă de alergat fiindcă sunt supraponderali, au probleme cu inima. Dacă alergi, slăbeşti şi începi să te simţi foarte bine. Mişcarea te ţine în formă”, a spus el.

În ce priveşte performanţa lui Tibi Uşeriu la Cercul Polar, Lazăr Sângeorzan a spus: „E o performanţă şi eu îl felicit. Ca să faci aşa ceva, eu, din propria experienţă, îmi dau seama că trebuie să renunţi la foarte multe. Asta e o pasiune. Mulţi o cred o scrânteală. Eu, dacă aş fi în locul lui nu aş mai merge încă o dată la Arctic Ultra. Aş încerca altă provocare. E suficient. Nu mai are ce demonstra la Pol”, a spus el.

Dacă v-aţi pus în gând să slăbiţi, aflaţi că între 600 şi 800 de calorii se ard într-o oră de alergat, în funcţie de greutate, viteză, pantă. Un meniu de fast-food are mai mult. Inima iese cea mai câştigată din toată povestea cu alergatul. Cu fiecare sută de metri în plus pe care o alergăm, cu fiecare 5 minute care se adaugă la timpul nostru obişnuit de jogging, inima devine tot mai puternică.

Se spune că alergatul este duşmanul numărul 1 al burţii – nici abdomenele nu 
i-ar face atât de mult “rău” cum îi face alergatul. Apoi, în ciuda tuturor miturilor potrivit cărora joggingul dăunează articulaţiilor, doctorii subliniază că, din contră, le ajută.

Previne, de asemenea, osteoporoza. Studiile arată cât se poate de clar că alergătorii au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, infarct şi diabet. Riscurile de cancer (în special de colon, sân, endometru şi plămâni) sunt şi ele mai mici. Alergatul scade presiunea sangvină, creşte nivelul de colesterol bun şi ajută imunitatea să lupte cu răceli şi cu alte virusuri. Nici sănătatea ochilor nu e scăpată din vedere – alergatul reduce riscul de cataractă şi degenerare maculară.

Longevitatea ar fi şi ea un câştig. Aveţi grijă să respectaţi nişte reguli de bună înţelegere cu joggingul: luaţi-vă pantofi speciali pentru alergat dacă vă angajaţi să-l practaţi des, încercaţi să faceţi mai multe ture în aer liber decât pe bandă şi mâncaţi alimente care să vă ajute, nu să vă încurce în acest program sportiv – migdale, ouă, cereale integrale, fasole uscată, salate, somon, pâine integrală, legume, pui, iaurt degresat, scrie csid.ro

3 comentarii

  • Concluzia : Mos Ion , la 84 de ani , a murit sanatos tun , calcat de o motocicleta pe centura Aradului . Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS