Cultură

Cluburile de lectură, reţeta magică prin care copiii ”vânează” cele mai noi cărţi scoase de sub tipar

Cluburile de lectură se dovedesc a fi colacul de salvare al promotorilor lecturii în lupta cu internetul în general şi cu reţelele de socializare în special care captează atenţia tinerei generaţii. Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" Bistriţa este una dintre şcolile în care metoda e practicată cu succes.

Zeci de elevi de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa care fac parte din cluburi de lectură au umplut, miercuri, sala festivă a şcolii la întâlnirea cu reprezentanţii Editurii ART şi cu Horia Corcheş, autorul cărţii „Istoria lui Răzvan. O călătorie fascinantă prin istoria românilor”.

Profesoara Mihaela Iacob, şeful Comisiei metodice de la Catedra de Limba şi literatura română a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa ne-a spus că, prin intermediul cluburilor, profesorii şcolii vor să încurajeze lectura la toate nivelurile, de la ciclul primar, până la liceu.

„Fiecare profesor sau învăţător organizează în clasele pe care le coordonează cluburi de lectură. În parteneriat cu Editura ART, copiii pot să-şi cumpere cărţi la preţuri promoţionale. Împreună cu fiecare carte, ei primesc un jurnal de lectură cu activităţi foarte interesante care încurajează receptarea empatică a textului literar, raportarea directă la text, creativitatea, sunt provocaţi să se pună în pielea personajului, să spună cum ar fi reacţionat ei în situaţia respectivă. După aceea, organizăm întâlniri între profesorul coordonator şi membrii clubului, întâlniri în care discutăm despre cartea respectivă. Sunt eficiente aceste cluburi de lectură pentru că vedem cum, în timp, elevii citesc tot mai mult, sunt tot mai interesaţi. Suntem chiar în situaţia de a ne întreba când apare următoarea carte. Eu conduc două cluburi de lectură şi pot spune că în fiecare lună sunt cel puţin 50 de copii care îşi achiziţionează cel puţin o carte. E drept că le cumpără părinţii – am cerut acordul lor pentru a face acest lucru – dar financiar este avantajos pentru că o carte la clubul de lectură nu depăşeşte 20 de lei. Cărţile sunt frumoase, cartonate, cu grafică adaptată vârstei. Multe dintre ele sunt ilustrate, iar copiii vin asfel în contact cu literatura contemporană, cu cărţile scrise în Europa, în America, iar acestea au un ecou foarte mare în rândurile lor”, a spus ea.

Profesoara Monica Halaszi: „Cluburile de lectură au drept scop apropierea copiilor de cărţile în care se regăsesc. E vorba de o lectură de identificare pe care ei trebuie să o facă la vârsta asta şi ne bucurăm că ditura a venit în sprijinul şcolilor cu o ofertă de carte la jumătate preţul faţă de librărie. Sunt cărţi recent traduse sau cărţi din literatura clasică pentru copii. Editura vine aşadar spre copii cu nişte cărţi minunate, iar azi (miercuri -n.r.) reprezentanţii editurii s-au întâlnit cu cititorii tocmai ca să vadă dacă elevii empatizează cu personajele din cărţile pe care ei le recomandă. În plus, această reuniune festivă a cluburilor de lectură din CNLR are şi ca scop întâlnirea cu un scriitor de literatură pentru copii. E vorba de Horia Corcheş care a lansat recent cartea Istoria lui Răzvan, o carte în care istoria românilor este prezentată mai simpatic, să zicem”.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a recomandat tuturor şcolilor, la ultima şedinţă cu directorii, să preia modelul cluburilor de lectură de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa. De altfel, la întâlnirea de miercuri de la CNLR a participat şi inspectorul de română Ramona Salak, cea care va susţine chiar şi un curs de promovare a cercurilor de lectură în şcoli în cadrul proiectului european la care a aderat şi ISJ Bistriţa-Năsăud.

Cursul se numeşte „Activităţi în cadrul cercurilor de lectură din şcoală” , este destinat profesorilor de română şi bibliotecarilor şi va avea o durată între 2 şi 8 ore.

lectura CNLR 4 lectura CNLR 3 lectyura CNLR 1 lectura CNLR 5

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.