Cultură

Teodor Baconschi la Maieru: ”Credinţa bine gândită – rostul intelectualilor în Biserică”

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi, candidat la alegerile europarlamentare din 2014 pe listele PMP, vine luni, 2 februarie, la Maieru pentru a susţine la Casa de Cultură din localitate conferinţa publică ”Credinţa bine gândită - rostul intelectualilor în Biserică”, organizată de Parohia Ortodoxă.

afis bacosnchi maieru”Vom avea privilegiul de a-l avea în mijlocul nostru pe domnul Teodor Baconschi, care va susţine o conferinţă despre rostul intelectualilor în Biserică. În localitatea noastră avem peste o sută de dascăli, scriitori şi oameni de cultură, medici şi farmacişti, ingineri, cadre militare, oameni pe care ni-i dorim aproape de viaţa Bisericii”, spune preotul paroh al bisericii din Maieru, Dan Cismaş, organizatorul evenimentului.

Conferinţa ”Credinţa bine gândită – rostul intelectualilor în Biserică” are loc luni 2 februarie, începând cu ora 15.00, la Casa de Cultură ”Gregoriu Hangea” din Maieru.

Teodor Baconschi (51 de ani), antropolog religios, autor, diplomat, teolog şi politician, fiul poetului AE Baconsky, a fost ministru de Externe al României în perioada 2009-2012, în Guvernul Boc 2.

Teodor Baconschi a demisionat anul trecut din PMP. El a fost pe locul trei pe lista PMP pentru europarlamentare, însă partidul a obţinut doar două mandate de eurodeputaţi.

De-a lungul timpului, a primit distincţii precum: Comandor al Legiunii de Onoare (Franţa), Marea Cruce a Ordinului Ecvestru Pius al IX-lea (Sf. Scaun), Mare Ofiţer al Ordinului Sfintei Agata (San Marino), Ofiţer al Ordinului Naţional “Serviciul Credincios” (România), Mare Ofiţer al Ordinului ”Steaua solidarităţii italiene”, Mare Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit (Portugalia).

10 comentarii

  • Funduri de pupat pentru tine si ceva carti de cultura generala si religioasa pentru capul tau ala sec, avem din plin. Poti veni daca vrei! Hai pa, frustratule!!!

 • Acest preot Dan Cismas absolvent de Alba, facultate de mana a doua, a primit cadou parohia Maieru 1 in situatia in care dosarul sau de numire era incomplet.(nu avea la dosar certificat de casatorie, adeverinta de cununie religioasa pentru ca nu era casatorit la momentul numirii in parohie).Aceste acte sunt obligatorii pentru dosarul de numire.Este unul din slugarnicii lui Andreicut de la Alba si care se bucura si acum de toata sustinerea ierarhului.Asta in situatia in care pentru parohia Maieru isi depusesera dosar si preoti cu vechime si chiar doctorate.In ciuda faptului ca a intrat in parohia Maieru pe usa din dos, isi da o importanta cum rar iti este dat sa vezi.

  • acest grigore este un frustrat continuu, care nu intelege nimic. Spor la concursurile viitoare, poate vei castiga…te las in nebunia ta, nu-mi irosesc timpul cu raspunsuri pentru o minte surda. totusi, chiar daca esti nebun, nu inteleg de unde ai dedus ca isi da popa asta „o importanta cum rar iti este dat sa vezi”?

 • Amu, hăpt că mă aşteptam să tăceţi… nu toată lumea ortodoxă îi falimentară, deşi are, vorba aia, faliţii ei! Oricum, aştept de la dvs. şi o altfel de analiză, dincolo de asta extrem de superficială, asta am înţeles-o pe deplin.

 • Hmmm..
  Eu nu sunt intelectual (sunt doar inginer) dar indraznesc totusi o opinie..
  In primul rand nu cred ca in Biserica (sau inaintea lui Dumnezeu) conteaza daca esti sau nu intelectual.
  Acolo (si atunci) nu mai exista intelectual sau zidar, medic sau tamplar, inginer sau salahor..
  Nu cred ca inaintea Lui conteaza diplomele sau cunostintele sau abilitatile sau pozitia de putere sau de prestigiu pe care le are cineva..Conteaza cu totul altceva..
  Poate ca titulatura de intelectual a devenit cumva doar o marca de prestigiu lumesc..Si fiind astfel, cu atat mai mare ispita desartei mariri..
  Ma gandesc ca daca ar fi sa existe vre-un rol al intelectualului, acela nu poate sa fie alt rol decat al oricarui alt crestin:˝Daca cineva vrea sa fie intaiul, sa fie cel din urma dintre toti si slujitor al tuturor˝..
  Dupa mine, rolul intelectualului in Biserica ar fi sa fie cel din urma..
  Sa se socoata la numaratoare inapoia sarmanului, al beteagului, al vaduvei, al orfanului, al batranilor si neputinciosilor, sa se socoata pre sine inapoia tuturor din Biserica..
  Ceea ce e foarte greu..Pe cat de simplu de spus, pe atat de greu de facut..
  Si poate daca intelectualul (sau zidarul, sau inginerul, sau soferul sau tamplarul) ar face astfel n-ar mai fi intelectual (sau sofer, sau inginer, sau zidar)…
  Ar fi pur si simplu crestin..
  P.S.
  Sa nu se creada ca acesta a fost o critica la adresa intelectualilor..A fost mai mult o reflectie..Poate si un pic de autoreflectie
  Poate ca este la fel de valabil pentru orice alta categorie profesionala, inclusiv cea careia ii apartin (adica de inginer)..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS