Cultură

Noi donaţii pentru salonul săsesc de la Centrul de artă tradiţională ”Casa cu lei”

Salonul săsesc de la Centrul de artă tradiţională ”Casa cu lei” s-a îmbogăţit cu o serie de donaţii făcute de Miki Weihrauch şi istoricul Günter Klein: o hartă detaliată a Cimitirului Evanghelic din Bistriţa, care poate fi accesată şi online, o hartă a bisericilor săseşti şi o carte rară: ”Die Siebenburger Sachsen”.

Miki Weihrauch, stabilit în Nürnberg, a considerat că acest salon merită o atenţie deosebită, iar studiul său efectuat asupra Cimitirului Evanghelic din Bistriţa este acum la ”Casa cu lei”. Orice vizitator poate acum să studieze la ”Casa cu lei” o hartă care cuprinde o explicaţie şi numerotare a mormintelor săseşti din Bistriţa. După identificarea locului, oricine cu un simplu click pe internet, pus la dispoziţie la ”Casa cu lei”, poate vedea atât mormântul cât şi piatra funerară a strămoşilor care se odihnesc în acest cimitir. ”Este o modalitate la îndemâna oricărui vizitator din Germania sau Austria care vor să-şi redescopere locul de odihnă al înaintaşilor”, a precizat directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc”, Dorel Cosma.

Prof. Günter Klein, prezent recent la Bistriţa cu ocazia inaugurării Centrului German de pe strada Dornei, a dotat salonul săsesc cu o hartă a bisericilor săseşti din Nosnerland.

El a donat şi volumul ”Die Siebenburger Sachsen” (Saşii din Siebenburgen). Cartea apărută în 1959, la Stuttgart, este semnată de artistul fotograf Hans Retzlaff şi Barbara Pischel. În primele pagini, cititorul este informat asupra istoriei Transilvaniei încă din perioada Daciei insistând apoi, pe apoi momentul în care în această parte de ţară au venit saşii aducând cu ei ocupaţii şi obiceiuri, unele păstrate până astăzi. Urmează 17 capitole în care sunt explicate zonele unde s-au stabilit saşii, ocupaţiile agricole şi meşteşugăreşti, cultura, biserica, recensământul acestei populaţii în perioada 1598-1957, vecinii, costumele şi podoabele populare precum şi marile sărbători, festivităţi ale comunităţii. În carte apar informaţii interesante despre Sibiu, Braşov, dar şi despre Bistritz (Bistriţa). Inclus în colecţia ”Parthenon”, albumul semnat de Hans Retzlaff şi Barbara Pischel numără puţine exemplare chiar şi în Germania.

Anul trecut, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la exodul saşilor bistriţeni în Austria şi Germania, a fost vernisată o expoziţie cu imagini de arhivă, costume naţionale, mobilier tradiţional, obiecte şi înscrisuri vechi săseşti donate, întreaga colecţie aparţinând Centrului Cultural Municipal (foto).

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS