ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a întrebat municipalitatea dacă dorește ca Bistrița să fie inclusă în proiectul pe județ vizând modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor, prin montarea în orașe a unor platforme cu containere subterane acționate cu sistem hidraulic, sau dorește să acceseze separat fonduri.
”Dorim să promovăm un proiect de schimbare a containerelor existente cu platforme îngropate hidraulice, pe modelul cele montate cu caracter experimental pe strada Petre Ispirescu (foto). Vom face si o consultare publică în acest sens. Am avut discuții la Administrația Fondului de Mediu în vederea unei finanțări, există o oportunitate și pe PNRR și, în condițiile în care ne dorim să fie un proiect de real succes, optăm pentru varianta autonomă, adică ne vom ocupa noi, în calitate de autoritate locală, de structurarea proiectului, identificarea sursei de finanțare și de derularea tututor etapelor până la concretizare”, a spus primarul Ioan Turc în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița.
El a adăugat: ”Mă uit la soluția implementată de ADI în municipiul Bistrița și, analizând avantajele și dezavantajele unei inițiative pe cont propriu a municipalității, ajung la convingerea că e oportun ca municipalitatea să deruleze autonom acest proiect. Soluția cu pubelele semiîngropate este una inestetică și ineficientă, a fost derulată prin ADI. Soluția cu acele casete pentru fracția umedă este o catastrofă. Bani aruncați. Nu îmi permit, în calitate de primar, să merg mână moartă pe un domeniu atât de important. Conștient fiind că derularea unui asemenea proiect presupune un efort suplimentar al administrației locale, angajamente de natură financiară, prioritatea este implementarea unui proiect conform. Nu este un capriciu sub nicio formă, plec de la o constatare pe care cred că bistrițenii o pot aprecia ca fiind corectă, că tot ce se întâmplă astăzi rezultat al activității în ADI nu este în beneficiul Bistriței, și vin cu o soluție care să readucă mingea în terenul municipalității, așa cum apreciez că este corect.
”Municipiul Bistrița reprezintă 55%, din punct de vedere economic, în portofoliul ADI pe componenta salubritate. Din punct de vedere demografic, suntem undeva la 30%. Avem un vot în ADI. Nu aceasta este soluția, nu trebuie să rămânem defazați în raport cu prioritățile mari și cu modul în care proiectele mari pentru oraș sunt aplicate. Există bani destinați autorităților locale, vor fi bani pe PNRR iar orizontul de timp pentru municipiul Bistrița este același sau mai apropiat, dacă ne mișcăm bine, decât al ADI. Nu are ADI niciun fel de avantaj competitiv pe această temă. Apreciez că în doi-trei ani proiectul acesta va fi implementat”, crede primarul Bistriței.
Schimbarea soluției privind colectarea gunoiului nu este legată de rămânerea sau ieșirea din ADI Deșeuri, a precizat primarul: ”Putem să rămânem în ADI dar să derulăm autonom proiectul”.
Decizie corecta. F bine. Adi deseuri face politica demult,si prost
Facem toti comentarii si dam vina pe ADI, dar nu ne uitam ca nici 5% din cetatenii judetului, nu fac ce trebuie cu gunoiul. ADI este format din toate cele 62 de primarii din judet, primarii voteaza acolo fiecare decizie care se pune in practica in domeniul deseurilor.
Toate deciziile care s-au luat in ADI in ultimii ani au fost in lumina pastrarii unor taxe de salubrizare mici.
In judetul Cluj, taxa de salubrizare este 15 lei/ luna / persoana, atat in mediul urban cat si in mediul rural. la noi platim in rural 6,6 lei iar in urban 11,5 lei. In Timis si Bihor se platesc 13 lei/ persoana/luna.
Vrem sa platim taxe mici dar nu selectam deseurile, ba mai mult le aruncam pe ape. Asa nu se poate.
Sunt curios unde plănuiește ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud să propună montarea în Bistrița a unor platforme cu containere subterane acționate cu sistem hidraulic?! Nu vrea ADI Deșeuri să facă un proiect și pentru New York sau măcar pentru Paris?
A întrebat oare ADI Comisia Europeană dacă este ok să arunce la coș proiectul de 36 milioane euro pe care comisia a dat bani și, dacă n-o să trebuiască să dea județul banii înapoi investiți într-un sistem care n-a funcționat niciodată?
Sau, poate ADI a întrebat de fapt municipalitatea doar dacă nu dorește ca ADI să se bage consultant la primăria Bistrița. Fără licitație. Sau poate a tocmit ADI un consultant extern pe sute de mii de euro și n-are ce să-i dea de lucru că doar nu scrie Niculae nimic.
ADI RM&N se bagă în seamă că, fără Bistrița se desființează și nu mai are cine le plăti salariile, mașinile de sub cur, secretarele, șoferii, poliția proprie.
Eu zic ca se merită ca primăria să meargă în continuare pe mâna ADI! Să probeze încă o dată definiția prostiei Că, nu-i costă nimic. Doar, cetățeanul plătește.
„Prostia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat, aşteptând rezultate diferite.”
Actualul sistem nefuncțional de colectare și gestionare a deșeurilor a fost implementat de atotștiutorul, fratele directorului tehnic de la Aquabis, ospătar de renume european. Și cum parandaratul sa terminat, e nevoie de o nouă implementare și un nou comision. La de la și cu cel mai lung drum județean unde același ospătar a semnat recepția, a tăiat pamblica, și a constatat că iarăși trebuie reabilitat. Întotdeauna doar una e câștigătoare
Acum ceva vreme un personaj interesant din politica locala moștenit din PCR ne aburea cu implementarea sistemului de plată a deșeurilor funcție de cât produce fiecare ori amenajarea altor platforme gemene cu cele existente pare tot plată paușală.Sunt aduse în discuție comparați de tarife între anumite regiuni ale României precum și între urban și rural,dar eu cred că imementarea cântăririi este soluția cea mai eficienta.
La inceput a fost butoiul semiingropat, apoi baraca cu vizor, iar acum urmeza buncarul cu tobogan pentru gunoaie…
Investitii inteligente=sifonarea banilor publici
P.S. Dupa buncar ce urmeaza?
Și aia câștigătoare e la martor în buzunar.
Daca liberalii nu au gust de oportunități de a face bani nu din piatră seacă ci din deșeuri atunci cine? După ce își fac propriul sistem de colectare mai iau câteva mașini de transport și pun de o bază de colectare iar de aici reciclabilele se vând pe bani frumoși.Aduci venituri la bugetul orașului plus că mai poți da și de lucru unor oameni.De ce sa hrănești județul când poți hrăni orașul?
Primarul a dovedit ca stie construi bideuri, asadar poate face si platforme de deseuri moderne. Este clar!