Actualitate Recomandări

Revoltă la CN ”Liviu Rebreanu”. Secţia germană îşi cere drepturile

(FOTO) Părinţii elevilor care învaţă la secţia germană a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” s-au revoltat împotriva conducerii şcolii care a decis să mute temporar, din cauza lucrărilor la Campusul de la CNLR, mai multe clase din clădirea veche a şcolii într-un spaţiu de pe Bulevardul Republicii. La întâlnirea cu scântei găzduită de sala festivă a colegiului au participat inclusiv preotul Johann Dieter Krauss de la Parohia Evanghelică C.A. Bistriţa, dar şi Toma Hartig de la Forumul Democrat German Bistriţa-Năsăud care au adus acuze grave conducerii în privinţa gestionării patrimoniului şi a calităţii învăţământului.

Părinţii elevilor au fost cei care au convocat joi seara şedinţa cu cei trei directori ai CNLR Bistriţa, profesorii Constantin Rus, Dorina Manta şi Gabriela Muce, nemulţumiţi că s-a luat decizia la nivelul conducerii şcolii să fie mutate clasele cu predare în limba germană din clădirea colegiului într-un imobil al Liceului Sanitar, mai precis în viitorul Centru de excelenţă de pe Bulevardul Republicii, întrucât constructorul care lucrează la construirea campusului de la CNLR a decis să înceapă lucrările şi în clădirea în care învăţau până acum şi elevii secţiei germane.

Într-un memoriu adresat conducerii şcolii, părinţii au reproşat că aceasta tratează „diferenţiat” clasele cu predare în limba germană de cele cu predare în limba română prin aceea că alocă „spaţii în imobile improprii desfăşurării actului didactic – ateliere, cantină, internat – sau programează desfăşurarea cursurilor în intervalul 13.00-18.00 când randamentul elevilor este scăzut” şi că a scos elevii din clase şi din incinta şcolii în timpul orelor de curs, fără acordul părinţilor, ca să le prezinte noile spaţii în care vor face cursuri.

De asemenea, părinţii au acuzat actuala conducere a şcolii se preface că uită de faptul că imobilul CNLR a fost construit în urmă cu peste o sută de ani de comunitatea germană din Bistriţa tocmai cu scop didactic în vederea predării acestei limbi şi că proprietarul de drept al clădirii este Biserica Evanghelică Bistriţa care a încredinţat-o municipalităţii pentru 99 de ani cu condiţia să păstreze clasele cu predare în limba germană, ultima decizie a conducerii de a scoate exact aceste clase din incinta CNLR fiind apreciată de ei drept o modalitate de „a-i scoate afară din casă” pe proprietari ca să rămână „chiriaşii”.

„În anii trecuţi, aţi mutat clasa în care învaţă fiul meu lângă cantină şi acolo au suportat toate mirosurile de ciorbă, de revolta CNLR 2cartofi. Am tăcut toţi şi nu am zis nimic. După aceea, i-aţi dirijat să facă ore după-amiaza încă un an. Acum vă rugăm să mutaţi toate clasele după-amiaza, în circuit, din tot liceul. Noi i-am înscris pe copii la CNLR, nu la Liceul Sanitar. Mai am şi unele lucruri să vă reproşez şi privind calitatea învăţământului. Din clasa a V-a până în clasa a IX-a aţi schimbat patru profesori de matematică şi aţi adus pensionari şi suplinitori. Dacă vreţi să desfiinţaţi clasele cu predare în limba germană, nu aveţi decât să o spuneţi public”, a spus Iosif Gavrilaş, tatăl unui elev care va absolvi anul acesta secţia germană a CNLR.

revolta CNLR 3Un alt participant la şedinţă, Martin Holer, a amintit că CNLR este proprietatea Bisericii Evanghelice Bistriţa. „Noi am făcut un efort să dăm această clădire oraşului pe 99 de ani, gratis, iar acum ne trezim că suntem aruncaţi dintr-o parte în alta ca să ajungem la şcoala sanitară şi să nu avem noi dreptul, proprietarii clădirii şi copiii noştri, nepoţii noştri să meargă la şcoală. E corect? Cam miroase a iz de şovinism. Anul trecut i-aţi obligat să facă ore după-amiaza, anul acesta de la 7, iar acum îi aruncaţi cu totul din şcoală”, a spus el.

Reprezentantul Forumului Democrat German Bistriţa-Năsăud, Toma Hartig, a explicat că se află la şedinţă fiind invitat de părinţi şi mandatat de conducerea FDGR să susţină interesele minorităţii germane din Bistriţa.”Am luat legătura cu domna inspector general Camelia Tabără şi m-a convins că trebuie să plecăm acolo pentru că în aceste trei clase – a VI-a G. a XI-a G şi a XII-a G – sunt cei mai puţini copii, dar noi nu acceptăm criteriul acesta. Noi, în calitate de gazde, trebuie să plecăm din clădire. Am observat o politică duplicitară şi din partea CNLR şia  primarului Toma HartigOvidiu Creţu. Când vin delegaţi din străinătate, ne mândrim cu secţia germană, iar pe de altă parte vrem să sacrificăm tocmai această secţie. Sacrificaţi pe cine vreţi din cele 30 de clase, nu secţia germană. Noi, în calitate de proprietari ai clădirii, nu vrem lucrul acesta. Am luat legătura cu conducerea FDG şi sunt mandatat de dânşii să mă implica ca reprezentant al FDG susţin sus şi tare ca elevii de la secţia germană să nu fie trimişi în altă locaţie. Faptul că ar fi pe o lună, două sau trei nu mă convinge pe mine. Din martie s-au sistat lucrările la campus, toată vara nu s-a lucrat, iar acum să mutăm copii. Dacă studiul de fezabilitate e greşit nu e vina mea. E vina administraţiei locale. Să şi-o asume şi să caute altă locaţie, dar să lase secţia germană în pace pentru că este un brand al liceului şi al Bistriţei. Aţi obţinut rezultate frumoase cu elevii secţiei germane, iar acum trebuie să recunoaşteţi şi dumneavoastră că Andrei Mureşanu e mai bine văzut ca Liviu Rebreanu. Mi s-au adus la cunoştinţă şi probleme de tipul că profesorii nu merg la ore. Nu am vrut să mă amestec până acum, dar sunt mandatat să susţin acum punctul de vedere al minorităţii germane din Bistriţa şi a părinţilor elevilor din clasele pe care vreţi să le mutaţi în altă parte. Noi suntem puşi în situaţia ca părinţii să îşi retragă copiii de la această şcoală. Noi suntem gazde şi am dat clădirea cu condiţia ca secţia germană să nu fie desfiinţată chiar dacă este un singur elev. Aşa scrie în contractul de comodat”.

KraussŞi preotul Johann Dieter Krauss a intervenit în discuţie. „S-a luat în vedere reabilitarea clădirii şcolii cu fonduri europene şi de aceea s-a urgentat cedarea şcolii către primărie. Acest lucru a eşuat, cum a eşuat şi la Biserica Evanghelică. Nu cunosc motivele. Important este că, în 2007, s-a făcut un contract de comodat. S-a semnat în absenţa mea. Eram plecat din ţară o lună fiindcă decedase soţia mea. Tocmai atunci s-a semnat contractul de altcineva din conducerea parohiei. Nu s-a ţinut seama de rugămintea mea de a se trimite draftul la Consistoriul Superior pentru a fi verificat de jurişti. Draftul a fost în profunzime schimbat şi s-a semnat cu totul altceva decât hotărâsem noi. Totuşi eu am mizat atunci pe o bună înţelegere, pe un gentelment agrement. Nu trebuie trecut totul în contracte, se poate vorbi şi de la om la om şi se poate găsi înţelegere. Cred că din partea noastră s-a găsit înţelegere fiindcă am pus la dispoziţia municipalităţii această clădire pe 99 de ani fără să punem mari condiţii. (…) Noi am făcut un efort considerabil făcând şcoala cadou oraşului pe 99. E cel mai mare imobil construit de parohie din fondurile ei, nu pe căi oculte. Eu am sperat într-o discriminare pozitivă a secţiei germane. Aş fi întors contractul dacă prevedeam ce complicaţii se vor ivi. Ar fi trebuit specificat şi alocate 13 săli de clasă pe toată durata existenţei acestei secţii germane în clădirea principală. Asta ar fi fost corect! Totuşi, în calitate de proprietar care îţi pui dispoziţie proprietatea să te trezeşti mutat în altă clădire e aburd! Nu am copilul în aceste clase, dar m-am simţit dator, la rugămintea părinţilor, să vin să susţin punctul lor de vedere. Rog conducerea şcolii să găsească soluţii şi să nu facă discriminări negative, ci pozitive”.

directori CNLR directorio CNLR 2 Dorina Manta Gabriela Mucea

În timpul şedinţei au mai vorbit şi alţi părinţi care au cerut conducerii CNLR ca orele de curs ale elevilor de la secţia germană să aibă loc doar în incinta CNLR Bistriţa de pe Bulevardul Republicii nr. 8 în sălile de clasă stabilite la începutul anului şcolar 2015-2016 în  intervalul orar 7-14, dar şi un plan de management prin care să se menţină şi dezvolte secţia cu predare în limba germană din cadrul CNLR, plan discutat şi validat cu reprezentanţii comunităţii germane din Bistriţa.

Directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, prof. Constantin Rus: „Aduc un omagiu Constantin Ruscomunităţii germane şi Parohiei Evanghelice că a donat Bistriţei acest colegiu făcând un gest de mare eleganţă şi generozitate fiindcă practic lucrul acesta l-au făcut având doar două condiţii minimale: să existe secţie germană în cei 99 de ani şi să se reabiliteze în următorii patru ani. Eram consilier în 2007, în administraţia domnului Vasile Moldovan şi îmi amintesc foarte bine ce s-a întâmplat atunci. Nu ştiu nimic despre draftul respectiv fiindcă nu am participat la structurarea lui. Am vrut să subliniez doar generozitatea Bisericii Evanghelice pentru care nu se vor găsi niciodată recompense”.

Directorul CNLR Bistriţa a explicat că, în şcoala pe care o conduce, se face acum un management de criză, lucrările la campus fiind blocate toată vara fiindcă s-a lucrat la modificarea proiectului, unul realizat în 2007 care nu mai corespunde nevoilor actuale.

Acum însă, constructorul a început în forţă modernizarea tuturor clădirilor şi a cerut inclusiv eliberarea corpului C unde învaţă clasele cu predare în limba germană, iar o eventuală decizie a şcolii de a se opune eliberării spaţiilor ar fi echivalentă cu blocarea investiţiei şi eventual sistarea ei, lucru pe care actuala conducere a şcolii nu ar vrea să-l facă întrucât CNLR are nevoie ca de aer de modernizare.

Drept urmare, în consiliul profesoral s-a ajuns la concluzia că cel mai bine e să fie mutate temporar clasele de la secţia germană în altă clădire fiindcă au cel mai mic număr de elevi, iar spaţiile din Centrul de excelenţă de pe Bulevardul Republicii sunt mici şi nu încap alte clase mai mari.

În ce priveşte calitatea actului didactic de la clasele cu predare în limba germană, prof. Constantin Rus a explicat că  găseşte foarte greu profesori vorbitori ai acestei limbi şi că a cerut inclusiv ajutorul Consulatului German pentru ca să aducă la Bistriţa profesori din Germania, însă fără succes. El a dat asigurări că nu are de gând să discrimineze negativ secţia germană, iar măsura mutării claselor cu predare în limba germană din corpul C al clădirii în Centrul de Excelenţă nu o vede ca pe o discriminare negativă, ci ca pe o decizie luată în condiţii de forţă majoră în condiţiile date.

84 comentarii

 • Si alte clase au învățat de după amiaza anul trecut . Si alte clase au fost mutate in alte corpuri mai exact in cel de lângă fostul inspectorat școlar . Nu doar secția germana . Nimeni nu are dreptul la tratament preferențial ! Reparațiile acestea presupun sacrificii . Din partea tuturor . Chiar si a secției germane care nu este mai presus decât alți copii !

  • Am inteles ca si fiul tau a studiat in alta locatie.Al meu a studiat un an in depozitul de farfurii de la cantina,un an intreg a fost dupamasa,un alt an a studiat in fostul depozit de detergent, maturi si hartie igenica. In al 12-lea an a fost repartizat intr-o sala de clasa,iar acuma trebuie sa paraseasca liceul, in favoarea altei clase din alt corp al liceului,pt. asa vrea directiunea scolii. Daca copilul tau ar trebui sa plece sa sltudieze in alta locatie ai fi indiferenta?

 • Sectia germana il obsedeaza pe demagogul de director. Daca ar fi depins de el aceasta ar fi disparut de mult. Acum îi sicaneaza pentru ca nu mai poate sa-i desfiinteze. Datorita megalomaniei si incompetentei manageriale a reusit sa transforme colegiul intr-un etern santier cu lucrari inutile sibrealizate de mantuiala.

 • Nu ar fi lipsit de interes sa se faca cu un drum si un studiu pt. o parcare subterana pe terenul de fotbal al liceului. Este solutia cea mai buna, si mai putin costisitoare, cu acces bun din Decebal, si fara sa desfintezi parcuri si sa tai copacii. In plus, suprafata este f, mare si PAROHIA s-ar putea alege cu un parteneriat foarte convenabil. Aceasta parcare ar rezolva pt tot centrul orasului locurile necesare, atat pt. turisti cat si pt. locuitorii din zona pietei. Peste placa de beton se va putea reface in conditii optime terenul de sport. Ce mai ? Solutii sunt. CAP sa fie.

  • Dar nu prea gasim la matale capul ala… Cum crezi ca ar fi sa intre sute de masini pe poarta liceului, printre elevi? Si asa la ora 8 fara un sfert strada aia e blocata, asta mai lipseste.. De ce nu o parcare de TIRuri, ca tot e loc…
   Revenind la topic, lucrarile au stagnat din primavara pana in octombrie, cand a dat inghetul.. Si acum se reiau.. Fain.. Si celelalte lucrari au fost facute iarna trecuta, asa ca o sa tina super betoanele si tencuielile turnate la temperaturi sub 0 grade.. Ca tot suntem in Romania…

  • Parcarea va fi aproape goala, mai ales peste noapte, cele cu caracter permanent. Asa ne place noua sa ne trezim vorbind.

  • Ati gresit articolul, aici nu vorbim despre parcari. Ati spus „cap sa fie”, ei bine la dvs. nu este.

 • GERMANII
  SE CRED SUPERIORI
  POI SI FETITA MEA A MERS DE DUPA MASA IN CLASA A 9 SI ACUM MERGE DE LA ORA 7,00 DIMINETA
  UNDE E DISCRIMINAREA/SOVINISMUL?
  DOAR IN CAPUL VOSTRU CA VA CREDETI NATIE SUPERIOARA….NU?????

  • De adevarat problemele manageriale la Liviu privesc pe toate clasele, nu doar cele de limba germana. Iar totusi doar ei s-au opus ne-miscarri. Nu am auzit din partea reprezentantiilor majoritar din scoala ceva protest si nici macar un like pe pagina infintat pe Facebook unde de ani de zile sint publicate gafele organizatorice referitor la Liviu.
   Ar fi important in momentul aceasta o uniune a parintiilor si se intelege de cit se sufere 1700 de familie pentru probleme create de omeni neputintiosi la conducere scoli si la primarie, se lucreze vreo 20 de persoane si o firma de constructie si cind este cazul in loc se merge in vacante timp de 8 luni.
   Adevaratul scandal nu se afla cine protesteaza ci cine nu protesteaza fata de lipsuri in organizare. Ar fi fost foarte frumos daca domnul Rus s-ar fi pus pe partea scoli, a eleviilor, profesorilor si familiilor ci nu pe partea unde se gasesc scuze pentru toate. Daca. sar fi sacrificat in primavara si daca a fi fost el se organizeze un protest impreune cu famili si elevi, astazi era scoala gata renovata si avea alta pozitie. Sunt convins ca aici s-a facut prea putina presiune.

  • 1. Deranjeaza majusculele.
   2. Tu faci Logan ei BMW.
   3. Ei sunt natie. Noi doar populam un spatiu.
   4. Raspunde-i lui Walter Born in germana.
   5. Tu o ai pe Miorita ei il au pe Wotan.

  • Îmi pare rău daca asta ați înțeles din tonul articolului. Nu sunt nemții speciali dar conducerea școlii a primit clădirea cu o condiție. Se pare ca se uita acest ,,mic ” amănunt.

  • Voi nu sunteti nemti, nu sunteti proprietari, si nu voi ati construit cladirea (poate bunicii vostri, da’ aia e alta treaba). Voi sunteti o adunatura de mascarici dobitoci. Se iau clasele cu cei mai putini elevi, si alea se duc in sanitar, unde au clase ceva mai mici, la fix pentru o minoritate subunitara. Va credeti o elita, in liviu, defapt singura elita din liviu sunt clasele de mate info care exceleaza la informatica si atat. In rest toate clasele is praf si pulbere, in frunte fiind clasele de stiinte sociale, franceza si germana. Nu sunteti mai speciali ca ceilalti elevi, si nu o sa primiti tratamente speciale. Nu se face nicio discriminare, se iau pur si simplu clasele cu cei mai putini elevi.

  • CÂND DRACU ÎNVĂȚAȚI CĂ E CLĂDIREA LOR, VĂ POT SCOATE DIN JUMĂTATE DIN ORAȘ FIINDCĂ E CONSTRUIT DE EI. PE BUNE AM OBSERVAT CĂ CEL MAI PROST POPOR E CEL ROMÂN, HOȚI OAMENI DE KKT, ÎN SPECIAL ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT SCRIU CU MAJUSCULE SĂ VĂ DAȚI SEAMA CĂ AȚI FURAT CLĂDIRI.

  • hot. hot statul roman, dar iti plateste „invatamantul gratis” in romania sa inveti in germana!!!!!!
   cladirea a fost facuta in romania
   au adus sasii cu caruta nisip din germania?????

 • Sehr interessant zu lesen, wie sich der Herr Schuldirektor vor der Verantwortung drückt und seinen Spezi Cretu deckt. Tatsächlich findet das ganze Desaster statt, weil wiedereinmal niemand verantwortlich handelt oder für seine (Nicht-)Handlung verantwortlich gemacht wird Offenbar wurde auch das EU Projekt mit heißer Nadel gestrickt ohne sich um Details zu kümmern, genau nach dem rumänischen Sprichwort „es geht auch so”: Rus sagt es selber, er kemnnt nicht den Inhalt des Vetrages mit der ev Kirche und er kennt nicht die Details aus dem Projekt. Was macht er überhaupt noch dort?

  Wenn Herr Rus von Eleganz spricht, so sollte er konsequenterweise gleich seinen Hut nehmen, am Besten zusammen mit seinem Freund, dem Bürgermeister. Das wäre dann mal etwas, wofür man ihm gratulieren könnte und ihm Anerkennung schuldig wäre.

  Tatsächlich betreffen die organisatorischen Mißstände an dieser Schule nicht nur die deutschen Klassen, sondern alle Schüler udn auch die Lehrer, die zwar etwas mehr verdienen aber sicher nach mehr als 12 Stunden täglich Schule nicht weiter belastbar sind.. Die Bequemlichkeit des Baumanagements belastet nicht weniger als etwa 1700 Familien. Und das, obwohl es gereicht hätte, das sich nur ungefähr 20 Personen seriös um das Projektmanagements gekümmert hätten.

  Man sollte auch von Seiten der Schülervertretung und Elternvertretung mehr erwarten, als die Pläne des Mißmanagements abzunicken. Ein öffentlicher Protest, wozu auch über Facebook aufgerufen wurde hat zuwenig Rückkopplung ergeben, sodaß man glauben könnte, den Eltern wäre all dies egal.

  Leider scheint es immer noch unmöglich zu sein mit der lokalen Politmafia in einen konstruktiven Dialog zu treten, sonst hätte am Ende des oben veröffentlichten Artikels die Beschreibung einer Lösung gestanden. Ein echter Dialog, wie von der Zivilgesellschaft gefordert, hätte durchaus auch das politische Überleben einiger jetzt angefeindeter Personen sichern können indem diese sich wirklich angestrengt hätten transparent und öffentlich effizient zu arbeiten. Durch das Verstecken der Probleme hat man das Gegenteil bewirkt und ich hoffe, das dies spätestens bei den nächsten Lokalwahlen Konsequenzen haben wird.

  • Iar uitati i va domnule „TotEU”, ca cel putin 19 persoane au fost in stare se citeasca si sper sa si intelege cea ce am scris. Faptul ca ati picat in tara mea natala peste un politist nationalist nu arata altfel de cit si acollo exista ignoranta. Faptul ca celealt a vorbit engleza cu dvs. ce va spune? Iar cu arderea biserici parintele Krauss nu s-a imbogatatit ci dimpotriva isi a ruinat sanatatea de stresul suppus. Profesional nu aveti nimic de reprosat domnului Krauss.
   Aici oricum nu este vorba se analizam biserica evangelica si nici care este poporul cel mal bun sau cel mai xenophob ci despre incompententa manageriala in administratia scolii Liviu Rebreanu.
   A propo, Liviu Rebreanu scrie in romanul Gorila:
   „Politica e arta de a prevedea, de a crea şi de a ferici un popor sau lumea întreagă.”
   Asta discutam. „Arta” esuata la Liviu. Imi vine sa i dau un volum de la Rebreanu sa citeasca si domnul Rus.

  • O traducere aproximativa a textului dlui Walter Born. Are multa dreptate!

   Foarte interesant de citit, cum domnul director se eschivează de responsabilitate și îl acoperă pe prietenul Cretu.De fapt, întreagul dezastrul are loc, pentru că, din nou, nimeni nu este responsabil sau este tras la răspundere pentru acțiunile(nonactinnile) si pare, de asemenea, proiectul UE a fost destul de grăbit, fără ca cineva să fie concentrat cu privire la detalii, exact conform proverbului românesc „merge si așa „.
   Rus singur recunoaște că nu știe conținutul contractului cu Biserica evanghelică și nici detaliile proiectului campusului. De fapt, ce caută el acolo? Dacă domnul Rus vorbește despre eleganță, ar trebui în mod logic să demisioneze, cel mai bine împreună cu prietenul său, primarul.Asta ar fi ceva pentru care s-ar putea să-l felicit, dacă el ar recunoaște vinovatia.
   De fapt, deficiențele organizatorice de la aceasta scoala, nu numai în ceea ce privește clasele germane, afectează, de asemenea, toți elevii și chiar și profesorii, care sigur câștigă ceva în plus, dar cu siguranță după mai mult de 12 ore pe zi de școală nu mai sunt atât de rezistenți. Comoditatea de management a construcțorilor afectează nu puțină lume ci aproximativ 1700 de familii. Și, deși ar fi fost de ajuns ca doar aproximativ 20 de persoane să fi luat în serios managementul proiectului.Era de așteptat, de asemenea, din partea Consiliului elevilor și a părinților luarea de poziție față de managementul defectuosUn protest public, așa cum a solicitat pe Facebook are prea puține șanse de oferi feedback, pentru ca s-ar putea crede că părinții doresc să facă diferența.
   Din păcate, pare încă a fi imposibil un dialog constructiv cu mafia politică locală, atfel la sfârșitul articolului publicat de mai sus ar fi fost dată o soluție.Un dialog real, așa cum a solicitat societatea civilă, ar putea, de asemenea, asigura supraviețuirea politică a unor persoane ostile acestui proiect, cărora le este foarte greu să lucreze public în mod transparent și eficient. Prin ascunderea problemelor efectul va fi opus și sper că acest lucru va avea consecințe cel mai târziu la următoarele alegeri locale.

  • bravos TOT EU….Aici e RUMÎNIA și vorovim romînește, DA?
   ha ha ha ha

   ma si distrez citind pe aici, dar peste toti cel mai tare e BALAN, ma dah ecologist daca te faci le sti pe tăte!

   bun, o sa îmi scot vesta verde de la Toniuc rămasă si mai vedem

 • Draga Bulache; nimeni nu spune ca sute de masini vor intra pe poarta liceului. Se vorbeste de o lucrare subterana, cu intrari si iesiri din B-dul Decebal, si alte puncte. Intelegi ce inseamna subteran ? In KOLN este o imensa parcare subterana pana langa fundatiile domului. Am fost acolo si stiu ce vorbesc. Sunt in tema ce ar insemna o asemenea lucrare.

  • Sper ca esti la curent cu planul de modernizare al Pietii Decebal, care prevede parcare supraterana. Alta parcare la 200 m, si mai ales subterana nu-si are locul (nu are sens sa dezbatem pretul pentru intretinere care o face total ineficienta), plus ca nu se pot creea deschideri spre si inspre Decebal, adica sunt blocuri, despre ce vorbim? Si un alt santier la CNLR, frate, cum mai invata elevii in sunet de picamere? UTOPIE..

  • Cu tot respect, domnul Ballan, dar aici sinteti offtopic de tot. Nu ati remarcat asta? In privinta parcarii a orasului, a organizarea traficului in imprejurul scoliilor este mult de vorbit, dar asta dupa alegeriile locale sau inainte cind va dau alte idei care cred ca nu s-au gindtit inca. Vad ca actualul sef in primarie doar risipim timpul si nervi..

 • Un proverb spune: „Îi dai un deget şi-ţi ia toată mâna.” Asa se intampla si cu GIMNAZIUL SASESC, unde functioneaza „Colegiu National Liviu Rebreanu”, nu mai aminteste nimic se originea sa germana. Ba mai mult, in fata cladirii a fost mutat fara nici o noima bustul lui Liviu Rebreanu, pentru a sterge orice legatura cu comunitatea germana. Era suficicienta inscriptia de pe frontispiciul cladirii.
  Gimnaziul sasesc a fost înfiinţat pe langa Biserica Evanghelică, iar clădirea actuala, construita in 1911 a trecut în proprietatea statului pe perioada comunista, apoi dupa revolutie a fost retrocedată către comunitatea germană, care a concesionat-o primariei orasului, gratuit pentru 99 de ani, cu conditia pastrarii sectiei germane.
  Cladirea Gimnaziului Evanghelic a fost construită după planurile arhitectului vienez Paul Brang, in timpul lui Georg Fischer – al 99-lea director al Gimnaziului. Acesta a preluat conducerea Gimnaziului sasesc în anul 1882 şi l-a condus până în 1914. Mai întâi au fost achiziţionate terenurile de pe Aleea Măcelarilor (azi bulevardul Republicii). Finanţarea a fost asigurată prin vânzarea vechilor clădiri (situlte in centru langa Biserica Evanghelica). Suma era departe de a fi suficientă, aşa că Georg Fischer a iniţiat o amplă acţiune de donaţii la care au participat toate instituţiile săseşti din oraş. Cele mai generoase donaţii: băncile Credit und Vorschussverein şi Bistritzer Distrikts Sparkassa AG. Pe 1 aprilie 1908 s-au demarat lucrările – care au costat, în final, 496.959 coroane, fără a fi incluse aici cheltuielile pentru canalizare şi instalaţia electrică, iar clădirea a fost dată în folosinţă la începutul lunii septembrie 1910. Astfel de curand scoala a aniversat un secol de existenta. In acest timp, pe parcela de dimensiuni generoase au fost construite terenuri si sali de sport si spatii de relaxare. Un merit deosebit la amenajarea acestei incinte revine regretatului profesor de biologie Livius Gubesch, cel care impreuna cu generatii de elevi a pus bazele Parcului Dendrologic. De aceea, nu trebuia mutat aici bustul lui Liviu Rebreanu. Chiar daca acum liceul poarta numele, marelui scriitor, acesta este atat de bine cunoscut incat nu mai era nevoie de alte reprezentari. Mai degraba in fata cladirii ar trebui sa stea bustul fostului director Georg Fischer, cel care a cobstruit cladirea cu mai bine de 100 de ani in urma, alaturi de bustul regretatului profesor Livius Gubesch, de care se leaga existenta Parcului Dendrologic.

  • Ce cauta bustul lui Rebreanu in fata cladirii fostului Gimnaziu Evanghelic, cand in locul lui ar trebui sa stea eventual un bust al fostului director Georg Fischer, ctitorul acestui edificiu. Chiar daca acum liceul poarta numele, marelui scriitor Liviu Rebreanu acesta este atat de bine cunoscut incat nu mai este nevoie de alte reprezentari, inafara de inscriptia de pe frontonul cladirii. Si totusi, in 2011 cu ocazia centenarului cladirii lasata in paragina cu tencuiala cazuta, un primar incult si un director tembel au mutat bustul lui Rebreanu din Piata Unirii, in fata liceului intr-un loc fara vizibilitate. De altfel directorul Constantin Rus afirma la vremea respectiva ca ideea ii apartine: „Bustul lui Liviu Rebreanu va fi amplasat in partea stanga a intrarii in incinta Colegiului National Liviu Rebreanu, iar in partea dreapta va fi amplasata o bancuta, astfel incat cei care vor sa priveasca la bust si sa-si aminteasca de maretia scriitorului si vremurile trecute, sa o poata face linistiti. In spatele bancutei se vor face doua rondo-uri cu tufisuri de tuia, se va face un spatiu verde si frumos, iar zona dintre bust si bancuta va fi pavata cu granit. Ne bucura foarte mult faptul ca bustul lui Liviu Rebreanu va ajunge in final in fata colegiului, mai ales ca din 1995 m-am gandit la aceasta posibilitate.” Mare-i gradina Domnului!

 • Si la CNAM au avult loc lucrari de modernizare, au fost elevi care au studiat la Liceul de Servicii, altii la Sanitar, altii in sali de la parterul liceului. Nimanui nu i-a fost comod, au stiut ca e o situatie trecatoare si au un liceu frumos reabilitat.

  • Din articol am dedus ca cea mai mare nemultumire e a parintilor elevilor sectiei germane deoarece nu le-au convenit spatiile destinate desfasurarii orelor de curs. In ceea ce priveste durata de executie s-a realizat in functie de graficul programat si sumele de bani alocate pe categorii de lucrari.
   Imi este greu sa cred ca la CNLR s-au alocat banii si constructorul nu I-a folosit in efectuarea lucrarilor.

 • Rog conducerea şcolii să găsească soluţii şi să nu facă discriminări negative, ci pozitive”…. uau, băieții ăștia, care nu mă interesează ce etnie au, dar care mă interesează în schimb că acuză de șovinism, au ceva în căpuț sau aruncă doar cu cuvinte cu o oarecare greutate emoțională?!?… Problema e simplă, conducerea școlii trebuia să facă sau să nu facă ceva în baza unui contract sau protocol semnat între Biserica Evanghelică și Primăria Bistrița. Cel mult te poți adresa forului superior, în acest caz cred că primăriei dacă constați că directorul liceului nu-și îndeplinește obligațiile contractuale. Dar ca să vi tu în sec. XXI, într-o țară care nu numai că respectă drepturile minorităților dar își discriminează negativ propria etnie, adică pe noi românii și să acuzi de șovinism și să mai afirmi fără nici o emoție și fără nici o reținere ca să se discrimineze pozitiv. Pei domnilor sași discriminarea pozitivă este la fel de injustă și la fel de condamnat ca și discriminarea pozitivă și numai pentru simplul fapt că orice discriminare pozitivă este automat și o discriminare negativă față de restul cetățenilor…â
  p.s. ar fi fost mult mai bine să nu se fi încheiat nici un contract pentru nici un liceu ca să nu mai fiți discriminați negativ și să fiți discriminați pozitiv și să stați cu o singură clasă în toată măgăoaia care ce să vezi implica niște costuri de întreținere, numai vorbesc de renovare…

  • Bravo ! Acesta este adevarul ! Secția germana vrea ca doar ei sa nu fie afectați de renovare . Restul nu contează pt ei !

  • Nu e vorba de asta, e vorba ca SUNTEM CLASA A 12-a si avem atestatul de limba in mai putin de o luna… Liviu mereu s-a mandrit cu rezultatele obtinute de rebrenisti la Sprachdiplom. Ti s-ar parea normal sa te mute cineva cu o luna inainte de BAC intr-o sala de clasa care nu exagerez, e 4/5 metrii patrati?

 • oricum CNLR a decazut mult…. implicarea directorului este zero barat in orice problema….uitati-va la Andrei Muresanu cum s-a schimbat in bine…alta implicare…Dl Costica asteapta sa vina pensia…si atat, ce-i pasa lui ca in generala 1-4 copii se zdrobesc intre ei fara sa ia cineva masuri? ce-i pasa lui ca unii copii cu probleme grave de comportament fac legea in fata invatatorilor, si ca ceilalti copilasi sufera din cauza lor? nu-i pasa…atunci de ce i-ar pasa ca unii copii se scoala la ora 6 sa ajunga la 7 dimineata la scoala??? ii pasa??? nu !romani, germani, maghiari, toti sunt copii, toti trebuie sa aiba parte de acelasi tratament.Foarte bine ca sectia germana se revolta, macar cineva sa ia atitudine si sa se corecteze situatia pentru toti copii.

  • Da, dar au terminat repede, nu a durat ATATA! Si s-au facut doar doua schimburi, orele si pauzele erau normale si intregi nu reduse ca la Liviu.

 • Apropos, cred că mai știu unul, ales în 1933 de marele popor german în imensitatea lui inteligență și întelepciune, care făcea DISCRIMINĂRI POZITIVE…

  • Inteleg, ca ai dificultati in a intelege situtia. Incerc sa simplific: oferi locuinta ta, cu titlu gratuit cuiva, pentru ca mai apoi, acest chirias sa te scoata afara din propria ta casa. Incearca sa fi obiectiv, corect si sa intelegi situtia reala.

  • Sirieni care posibil sa fie mult mai educati ca romanii (sau daca nu, cu mult mai respectosi fata de tara ce le-a oferit o casa). Romanul ramane roman pana la capat si decide doar pe baza prejudecatilor si rasismului.

  • De ce sa se duca in Germania? Sunt nascuti aici. Au aceleasi drepturi ca si tine sau poate tu ai venit de curand aici. E casa lor, tu ai venit peste ei, te-au primit in casa si acu le vrei casa.

 • Vad ca deja vorbiti de nazism si discriminare. Nu -i mai interesanta o discutie despre o moderna parcare subterana cu beneficii si pt. Parohie si pt. bistriteni. Proiectul nu este greu. Trebuie vointa si minte multa.

 • in loc sa ne unim si sa protestam impreuna impotriva”performantelor” manageriale ale eternului domn director Rus,ne pierdem in discutii si orgolii de doi lei.neplaceri cauzate de lucrarile interminabile sufera toti elevii indiferent de limba in care au ales sa invete.

 • Conform articolului,eu asta am inteles, primarul cretu, inspectorul gen tabara si directorul rusu sunt pesedisti ordinari.Pacat ca nu avem reprezentanti ai statului onesti, pacat ca CNLR-ul nu este administrat corect!

 • Rezultatul managementului duplicitarului Constatin Rus. Pe fata isi exprima omagiul pentru comunitatea germana si pe la spate ii huleste.
  In loc sa se preocupe de problemele adevarate ale CNLR, a urmarit profesorii care au semnat listele de sustinere ale proiectului HCL initiat de cetateni.
  Trebuie sa ai mare tupeu sa dai vina pe altii cand tu ar trebui sa fii primul care cunoaste proiectul campusului CNLR.
  De cati ani e director din nou? De ce nu a studiat proiectul sa vada ca nu este corespunzator sau ca e depasit? Nu mai comentez cum a aratat curtea liceului anul acesta, oare cine trebuia sa faca ordine acolo? Chiar daca era predata constructorului, nu avea voie sa arate in halul in care a fost in acest an cu balariile de 1 m si cu materiale de constructie aruncate peste tot, domnule consilier local si mare director!

  • La inceputul lunii septembrie, 2014, cu ocazia unei vizite la Bistrita, Liviu Dragnea la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi primarul Ovidiu Creţu au semnat, contractul de finanţare pentru realizarea Campusului Şcolar al Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu”. Dupa semnarea contractului, Liviu Dragnea a atras atenția asupra termenului-limită, care trebuie respectat în acest caz: ”Am semnat un contract de finanţare, o parte dintr-un program ambiţios al Guvernului de investiţii masive în educaţie. Vreau să vă atenţionez, domnule primar şi domnule director, că acest contract are termen de finalizare 15 luni, vă atenţionez că după decembrie 2015 nicio factură nu mai poate fi trimisă la Bruxelles şi vreau să fiţi atenţi, dar şi constructorul, ca termenul să fie respectat şi calitatea lucrărilor să fie ireproşabilă. Vom monitoriza calitatea lucrărilor”.
   Prin urmare, în cazul în care proiectul nu va fi realizat până la finalul anului, cheltuielile reprezentând lucrări neexecutate până la data susmenţionată vor fi suportate din bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016.

 • Ar fi interesant de văzut câți din elevii secției germane pot invoca ascendență săsească? Câți dintre ei au/ au avut măcar unul dintre bunici (să nu mai spunem de părinți) sas? De fapt majoritatea sunt români get beget, care nu vorbesc germana acasă.

  • Așa,si…? Habar nu aveți cât muncesc copiii ăștia. Si ce vi se pare anormal ca vor sa învețe in limba germana? Vulpea daca nu ajunge la struguri spune ca-s acri.

  • Sa inteleg ca sunteti o vulpe……sireata?
   Adica sunteti superioara?
   Adica aveti mai multe drepturi?
   Atunci…”leaga-mi sireturile”

  • Vreau să spun doar un lucru: secția germană de la CNLR este încadrată la învățământ pentru minoritățile naționale, exact cum este secția maghiară de la CNAM. Numărul persoanelor de etnie germană din județ este redus, iar majoritatea celor ce frecventează secția sunt etnici români. Aici este o contradicție.

  • Cinste lor, daca vor sa invete o limba straina. In lumea de azi sunt foarte necesare astfel de cunostinte.
   Mi-as dori insa ca niste elevi de origine etnica romana, care frecventeaza cursurile unei sectii pentru minoritatea germana, sa nu isi mai dea aere de superioritate („Noi suntem proprietarii, voi sunteti chiriasii”) fata de colegii lor de aceeasi origine etnica, ce frecventeaza cursurile la sectia romana.

 • Care e problema ta cati sunt etnici germani ? Din clasele de la germana pot zice ca mai sunt, chiar daca un numar mic, poate 10-15 in intreaga scoala, dar in conditiile date in 5 ani sau 10 nu va mai fi nici macar 1.
  Sasi nu mai stau aici de scarba… Nu suntem in stare sa renovam ce monumente au facut ei dupa sute de ani, ce sa mai zic ca nu putem face niciodata asa ceva.
  Ar trebui sa pupam mana lor nu sa ne batem joc de ei.
  Politica si interesul financiar este aici oameni buni, se invart milioane de euro in acest proiect: bani de la Primarie, Guvern si Uniunea Europeana. Firma care lucreaza a fost alesa cu atentie in scopuri politice, domnu Tica Rus cum era cunoscut acuma 25 de ani de elevi liceului este singura persoana care poate mentine asta. Cei care il tin director i au trasat bine niste obiective. Tot respectul pentru calitatile de profesor de fizica, dar in calitate de director este unul dintre cei mai lipsiti de scrupule si marsavi directori de liceu din acest judet. Si a batut joc de numerosi profesori care au indraznit sa isi spuna opinia in fata sa, cei care sunt la Rebreanu acuma sunt speriati ca vor fi maziliti pe loc in cazul in care nu se supun directivelor date de Costica Rus, majoritatea fiind de la sectia germana.
  Cum isi permite domnu director sa afirme ca, firma care lucreaza la acest proiect va pierde bani pt demolarea Corpului C si din acest motiv trebuie mutati elevi ? Domnu Costica da dumneata in calitate de mare director care aduce omagi, de ce nu v ati dus la autoritati sa spuneti ca MIS Grup nu va termina pana in 31 Decembrie Corpul B conform contractului ?
  Ah scuze…. pentru ca era ceva planuit. Totul este bine planuit, nu intereseaza pe nimeni de elevi ca stau 1 an sau 2 unde ii apuca zapada sau ploaia, nu conteaza, sa se umple buzunarele ! Sa fie cat mai slaba calitatea !! Asta e diferenta intre Romania si Germania !

  • Probabil asta se intentioneaza. Se amana lucrarea pana se pierde finantarea europeana si se va face din bugetul local. Asa se pot maslui banii. Se stie ca firmele de casa cotizeaza la partide. Cu bani europeni nu te poti juca, sunt monitorizati la sange.

 • As vrea sa mai adaug ceva, in legatura cu directiunea CNLR care este de forma, doamna directoarea adjunct Manta care executa tot ce zice sefu, si doamna Mucea care saraca nu are niciun cuvant de spus, daca cumva indrazneste sa apere sectia germana este pusa la punct de domnu Costica.
  Sa ne aducem aminte fost directoare adjunct a CNLR, doamna directoare de la germana Arcalean, care in niciun moment nu s a lasat in fata lui Costica Rus, chiar daca o apasau presiunile politice si pierderea functiei. Ea intotdeauna si a spus parerea in fata lui Costica Rus si nu s a lasat condusa ! Aceasta doamna a facut foarte mult pentru sectia germana si atata timp cat nu va mai exista un director etnic german care sa sustina cu inima si mintea aceasta sectie, ea va avea un traiect descendent pana la desfintare care este tot mai aproape din pacate…

 • Imi pare foarte rau ca s-a denaturat cu totul esenta problemei si s-a ajuns la dezbateri pe tema sasilor si germanilor si se pierde din vedere faptul ca actuala administratie, inclusiv cu votul stimabilului consilier local C.Rus, este NEPUTINCIOASA cand vine vorba de interesele cetatenilor si foarte „profesionista” cand vine vorba de interesele proprii.
  Adica, dupa ce au primit GRATUIT o cladire impresionanta, construita acum un secol in doar 2 ani, nu sunt in stare sa RENOVEZE in 3 ani 2-3 corpuri de cladire care toate impreuna sunt mai mici decat cea facuta la 1910 ! RUSINE !!!!
  In mileniul 3 ( cum spunea dl.director C.Rus aseara la TV ), cu tehnologia avansata pe care o aveti la dispozitie, cu fonduri europene, fara sa trebuiasca sa faceti cheta publica, NU SUNTETI CAPABILI decat sa va plangeti si sa aruncati vina asupra tuturor, mai putin asupra voastra. De ce nu recunoasteti cinstit ca habar nu aveti sa faceti administratie in folosul cetatenilor si ca va preocupa doar sa taiati panglici si sa semnati contracte in mod festiv, sa faceti tot felul de festivaluri penibile la care participati doar voi si pupincuristii vostri ? De ce nu puteti sa fiti fermi cu respectarea termenelor contractelor semnate cu firmele voastre de partid, oare? De ce se ajunge la sume incredibile, de ordinul zecilor de milioane de euro pentru niste lucrari de proasta calitate, pline de „greseli” de proiectare , care umfla costul final ? Chiar trebuie sa vina DNA-ul sa va intrebe asta ?
  Iar acum nu mai stiti pe unde sa scoateti camasa si aruncati cu acuze ( prin postacii de serviciu ) inclusiv asupra elevilor care au perfecta dreptate sa se revolte, nu doar cei de la sectia germana, ci si ceilalti, care se chinuie cu un program imposibil, cu niste pauze de 5 minute, cu trezitul de la 6 sau cu ajunsul acasa la 19.00.
  Am copil in CNLR, anul trecut a fost de dimineata, acum e dupa-masa la scoala, e super-obosit, nu mai da randament, nu mai are timp sa faca sport, sa se plimbe sau sa citeasca o carte. Incep sincer sa regret ca am ales acest liceu, si eu am terminat tot aici, dar nu se compara ce a fost cu ce a ajuns ! Inclusiv profesorii sunt bulversati, au ore toata ziua, de dimineata pana seara, in pauzele de 5 minute alearga de la un etaj la altul, de la a cladire la alta, ce pretentii mai putem avea de la ei in aceste conditii ?
  Nici elevii, nici profesorii nu sunt vinovati ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza administratiei locale, sustinuta slugarnic de consilieri gen C.Rus si C.Tabara, care au uitat demnitatea de a fi dascal si au devenit masina de votat a boierului Cretu. Dezamagitor pentru niste dascali care ar trebui sa ne invete copiii ce inseamna demnitate si respect !
  Poate ca ar fi mai bine daca TOTI elevii din CNLR, impreuna cu parintii ar lua atitudine si si-ar sustine DREPTUL LA INVATATURA IN CONDITII DECENTE !

  • Nu va bazati pe conducerea CNLR, ca ii vor invata pe copii ce inseamna demnitatea sau sa le dezvolte personalitatea. Aceste caracteristici nu au pret in viziunea lor (conducerea CNLR). Sunt si dascali slugarnici, categorie in care se incadreaza majoritatea membrilor Consiliului de administratie al CNLR, care nu indraznesc sa ridice vreo obiectie in fata d-lui Rus si care nu apreciaza nici demnitatea si nici personalitatea. Le plac elevii umili, asa cum sunt ei in fata directorului Rus. Jenant…

 • Cred, ca e nevoie de o schimbare la nivelul conducerii CNLR. Ultimii 25 de ani au fost marcati negativ de conducerea aroganta, despotica, lipsita de viziune a directorului Rus. Gradina profesorului Gubesch e in paragina, cladirea liceului e aproape in aceeasi stare ca si in urma cu 25 de ani, cu aceeasi usa de intrare in liceu (cea amplasata pe scarile de la intrarea dinspre curtea anterioara) vopsita pentru a nu stiu cata oara. Progresele sunt putine, dar orgoliul directorului Rus e nemasurat. Mai e si duplicitar: isi afirma respectul si recunostintei fata de comunitatea germana, dar o defavorizeaza ori de cate ori are ocazia. Sasii au pus la dispozitia Bistritei imobilele in care functioneaza CNLR, iar directorul Rus ii da afara drept rasplata. Important e ca ,,iubeste” sasii si ,,sustine” sectia germana. Bineînțeles, d-l Rus are si un ,,caracter frumos”….

 • Regret ca am copilul la Liviu aici sa vina DNA nu se fac orele aici numai in particular se munceste pe bani grei rusineee !!!Costica preda conform programei nu da din culegeri de clasa 9 la fel ca pensionaru de Sanda comunistilor!!!! Elevi au inregistrari de la orele de mate…

  • Asa este! Orele de matematica cu dl profesor pensionar Sanda sunt un adevarat calvar pentru bietii elevi. Zbiara 50 de minute si fac 2 exercitii simple dupa care elevii trebuie sa-si faca acasa teme la matematica de 3-4 ore. Nu munceste mai nimic cu bietii copii dar are pretentii mari. Trebuie sa avem curaj totii parintii unde preda acest profesor sa ne adunam si sa-l TRIMITEM ACASA! Ar fi timpul sa vedem conducerea liceului si a ISJ ca ia masuri cu acezt individ. Ne-am saturat sa dam bani grei pt ore suplimentare si in plus copii sunt tot mai obositi pt ca dl prof pensionar SANDA nu are cgef de predat.

 • Krauss sa-si vada de afacerile lui. De ce isi tot baga nasul? DNA ar trebui sa-l puna cu botul pe labe pe acest escroc imobiliar imbracat in haine de popa reformat.

 • Se vede ce manager prost e Costica Rus. Nu e in stare sa modernizeze o scoala in 10 ani cu toate relatiile lui de prietenie cu primarul. Rusine,

 • De retinut :
  1. Proprietarul bunurilor imobiliare ( teren, cladiri…) este Biserica Evanghelica.
  2. U.A.T-Bistrita, prin Primaria Bistrita este doar un CONCESIONAR al acestor bunuri pe o perioada de 99 de ani, acest contract de concesiune se poate rezilia ( prin instanta, sau nu ) daca una din parti doreste reziliera lui.
  3. Primaria Bistrita prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 3, se deruleaza o investitie, cu fonduri europene, pentru modernizarea Campusului Scolar CNLR, cu finalizare in 31 Dec.2015. Din cauza intarzierilor mari, finalizarea investitiilor prin acest program se va ridica la finele anului, cel mult la 30 %, suportata de acest program, ( investitia totala ridicandu-se la cca. 10 milioane de euro), diferenta fiind suportata de bugetul local Bistrita.
  4. Averea imobiliara a proprietarului ( BISERICA EVANGHELICA) va CRESTE prin aceste investitii facute de primarie, iar in cazul rezilierii contractului de concesionare, Primaria Bistrita, in urma investitiilor facute, din BANI PUBLICI se va alege cu… praful de pe toba !
  Am ridicat aceasta problema in sedinta de C.L. Bistrita din OCT. 2015….si am obtinut o…tacere din partea primarului….!

  • Să nu uităm și cazul fostei clădiri a Liceului de Muzică. A fost reparată cu bani de la buget, după care a fost retrocedată, iar statul a rămas cu banii cheltuiți. Mai face cineva ceva pentru recuperarea lor?

 • Domnu gagea, vorbiti total pe langa la punctul numaru 4 si 5.
  In primul rand contractul prevede concesiunea corpului A adica cladirea veche mare (de patrimoniu)
  Renovarea si proiectul care se desfasoara, este pentru corpul B, C si cladirea internatului, care nu apartin parohiei.
  Cladirea veche a liceului nu are nici macar proiect de renovare inca si mai e mult pana se va face. Totul a fost gandit prost, corpurile care sunt acum in renovare nu au o vechime mai mare de 35-40 ani si puteau functiona in continuare ani buni spre deosebire de cladirea licelui care este intr un stadiu avansat de degradare care pune in pericol siguranta elevilor si profesorilor. Aceea cladire a fost construita de peste 100 ani, cade tencuiala, pereti is crapati si sunt plini de igrasie.
  Ce folos are parohia daca se renoveaza liceul ? Credeti ca va rezilia parintele contractul si se va muta acolo dupa renovare ?? Aveti o gandire demna de un roman care duce tara spre prapastie cum o fac multi din pacate.
  Repet sasi astia au facut scoala asta acuma 100 si ceva de ani si noi nu suntem in stare sa renovam niste corpuri amarte… Darmite sa construim asa ceva. In veci vecilor nu vom putea face asa ceva.

 • Daca se va face si o parcare subterana va creste in schimb gradul de folosinta pt. 100 de ani pt. bistriteni. Asa ca merita o abordare serioasa si un proiect de colaborare cu PAROHIA EVANGHELICA. Ganditi-va ca se poate daca este vointa si CAP.

 • Domnule Gagea, la punctul 4 sunteti intr-o eroare. Presupuneti gresit, ca peste 92 de ani, eventualele noi constructii sau supraetajarile/mansardarile vor reveni in proprietatea Bisericii Evanghelice.

 • krauss ce tot abereaza? regreta ca nu a fost acasa cand s-a semnat contractul de comodat pe 100 de ani? El ar fi vrut o chirie de 1.000 de euro pe luna sa aiba ce cheltui. Ce popa e asta?

 • Domnule Costi,
  Cred ca d-stra sunteti pe langa subiect, adica neinformat, iar oameni cu gandirea d-stra au dus si duc tara de rapa, asa cum se intampla de 25 de ani.
  Prin HCL nr. 19/27.03.2014, PSD-ul si ceilalti din coalitie, au votat un Contract de Concesionare redactat intr-o forma suspecta, pentru o perioada de 92 de ani, astfel este stipulata in ANEXA 2 la ART. 9 alin.(g), ca ADMINISTRATORUL ( Primaria B-ta ) SE OBLIGA SA RESTITUIE TOATE BUNURILE primite in administrare ( mai putin cladirea unde a avut vechiul sediu ISJ-B-N, cu terenul aferent in supr. de 1018 mp.) CU TOATE INVESTITIILE facute, cu exceptia cazului in care partile convin la prelungirea contractului.
  Cu ce garantati d-stra ca dupa 10-20 de ani Biserica Evanghelica nu o sa-si faca o scoala patronata de ea, avand toata infrastructura realizata pe bani publici si europeni, sau ca acest proprietar imbogatit pe spatele vaduvei, sa puna niste conditii inacceptabile de catre ISJ-BN ?
  Perioada euforica ( capitalismul= frate mai mare al romanilor) de dupa 1990 a conducerii de partid si de stat la care s-a adaugat coruptia ne-a adus in situatia in care tara se gaseste !

 • Recomand -” @VPD ” sa STUDIEZE Contractul de Concesionare, cu Anexele aferente, semnat de partile contractante si pe urma sa comenteze….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS