Actualitate Recomandări

Revoltă în lumea literară după ce ediţia a zecea a Festivalului „Poezia e la Bistriţa” a fost anulată

Numeroşi scriitori şi oameni de cultură au reacţionat vehement după ce scriitorul Dan Coman a anunţat, vineri, pe Facebook, că ediţia a 10-a a Festivalului „Poezia e la Bistriţa” nu va mai avea loc anul acesta din motive financiare.


Ioana Nicolaie: „Știți cum e cu orașele de provincie: în ele nu mișcă mai nimic cultural, oamenii n-au educație de acest fel, nu sunt motivați, nu știu artă contemporană – și nu pentru că nu și-ar dori, ci pentru că n-au acces la ea. Consumă folclor pe pâine, deși nu se mai regăsesc în el, li se propun serbări mediocre, cu invitați jenanți, muzici proaste etc. Am crescut într-un astfel de loc, am simțit din plin presiunea aceasta. Unele dintre orașele astea, precum Bistrița, au din când în când câte o șansă. Apar niște artiști puternici – Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari, Ana Dragu, Florin Partene -, apare câte-un organizator cultural de calibru -Gavril Țărmure – și se pun cărămizile unui festival de literatură și de muzică. Dacă la început e greu, nu prea vine public, cu timpul e tot mai bine. După nouă ediții, Bistrița a ajuns un oraș viu, cu mulți consumatori culturali, cu atmosferă europeană. E greu pentru micimea locului care a ieșit la suprafață ca untura -dar o untură râncedă și murdară – să suporte asta. Prin urmare, ediția aniversară, a zecea, a acestui festival nu va mai avea loc. În câțiva ani Bistrița va redeveni orașul fără glas, fără identitate și fără cultură care a fost. Nu cred că bistrițenii merită barbaria asta”.

Ruxandra Cesereanu: „Nu ajunge că avem o neștiutoare de carte ca prim-ministru și că țara merge într-o direcție de trivializare continuă în ceea ce privește limbajul public. Iată o altă întâmplare nedorită : unul din cele mai semnificative festivaluri de poezie (și muzică de cameră) din România – POEZIA E LA BISTRIŢA – care ar fi ajuns la a zecea ediție, este anulat din motive confuze (dacă nu cumva e vorba de intrigi politice locale). Toată munca dedicată a organizatorilor – scriitorii Dan Coman și Marin Malaicu Hondrari și muzicianul Gavril Țărmure – e aruncată la ghenă de parcă poezia ar fi un deșeu. Având în vedere cât de jalnic vorbesc parlamentarii majoritari și care este nivelul de subcultură al politicienilor actuali, biata poezie e aruncată la gunoi mai rău ca un ambalaj sau ca o sticlă spartă de Coca Cola.. Vai de țara care își alungă și subminează poezia autentică!”.

Radu Vancu: „Dan Coman & Marin Mălaicu Hondrari au construit la Bistrița, în ultimul deceniu, un festival de poezie și muzică de cameră cum nu există al doilea în lume. Iar festivalul, la rândul lui, a construit un public de poezie colosal: puteai să vezi, în sinagoga din Bistrița, și peste 200 de oameni ascultând, notând versuri, imagini, nume de poeți sau de cărți. Strălucirea aia din ochii lor când ascultau frumusețea îți dădea certitudine că specia asta a noastră merită, totuși, să existe. Acum, „din motive obiective (financiare)”, cea de-a zecea ediție a festivalului s-a anulat. Cred că autoritățile din Bistrița nu înțeleg că n-au anulat un festival – ci chiar pe ele însele. Fiindcă au transformat, printr-o decizie stupidă, Bistrița într-un oraș care nu se luptă pentru propria frumusețe – ba chiar o calcă brutal in picioare.
Pentru Dan & Marin – tot respectul pentru ce ați făcut până acum. Pentru autoritățile „obiective” – rușine. Ați distrus ce s-a construit, cu dragoste & profesionism, într-un deceniu”

Elena Vlădăreanu: „Azi-dimineaţă, când am deschis mailul, aveam acolo cel mai trist mesaj din ultimul timp, că festivalul Poezia e la Bistriţa s-a anulat din motive financiare. Nu spun că îmi doream mult să fiu acolo, că simbolic era foarte important, a zecea ediţie, ci doar că munca şi pasiunea şi energia de ani de zile ale unor oameni – Dan Coman & Marin Mălaicu Hondrari – au fost egalate cu zero de cei puternici (cei care au bani, cei care conduc etc.). Că probabil unul dintre cele mai vii evenimente din Bistriţa a fost şters ca şi cum niciodată nu ar fi avut loc. O să pun afişul ediţiei din anul acesta. Aşa, ca o previziune, tăiat. Noi să fim sănătoşi, centenarul să meargă înainte, că şi peste 100 de ani tot pe el o să-l sărbătorim”.

Emil Munteanu: „Când moare un festival, dispare puțin din frumusețea lumii și a fiecăruia dintre noi. Poezia a fost alungată de la Bistrița, dar rămân poeții și ceea ce au sădit în iubitorii de poezie în cei nouă ani Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari, „Ț” și toți invitații lor. Alecartienii datorează întâlnirea cu Poezia acestor oameni minunați. Rămânem îndrăgostiți de poezie, de aceea Suplimentul Alecart, care ar fi trebuit lansat la Bistrița, va apărea. În onoarea oamenilor care respiră, simt și sunt încă Poezie. P.S. Anul alecartian gravita în jurul a două sărbători: FILIT și Festivalul „Poezia e la Bistrița”. De acum, anul nostru e mai sărac. Cu o sărbătoare”

Ana Dragu: „Meandrele concretului. Festivalul de Poezie și Muzică de Cameră ”Poezia e la Bistrița”, aflat la a X-a ediție, s-a anulat din motive financiare. Unul din cele mai importante și mai relevante evenimente culturale din România, coordonat de scriitorii Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari, care au adus la Bistrița scriitori și muzicieni străini și români de top și care au crescut un public literar tânăr extraordinar nu merită susținut. În ultimii 10 ani la ”Poezia e la Bistrița” s-au lansat cărți și scriitori multipremiați, s-a creat un public literar extraordinar, dar ce contează?! Brandul Bistriței e struțul și nimic nu ne împiedică să o mărităm anual pe Zamfira, pe o căruță de bani. Mi se pare firesc. Ca oraș, e ca și cum ai fi umblat în zdrențe poetice și muzicale cincizeci de ani și în ultimii zece ai fi fost obligat să ieși în lume în frac. În fond, frumusețea e insuportabilă, ca orice alt corp străin. Mai mare rușinea!”

Claudiu Komartin: „Nu intenționam să transform această veste, deosebit de tristă pentru peisajul și-așa sărăcăcios al literaturii în spațiul public din România de azi, într-un comentariu politic. Dar e foarte greu să nu faci asta în contextul dat. Faptul că președintele consiliului județean Bistrița-Năsăud este membru PSD ar reprezenta, într-o lume normală, cu un sistem politic așezat și mecanisme democratice funcționale, un detaliu ca oricare altul. Și totuși. La începutul anului, Emil Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița-Năsăud, se plângea de absența unui plan bine structurat de „evenimente majore care să ne facă mândri că am ajuns la 100 de ani de când s-a înfăptuit un mare deziderat al acestui popor.” Ne putem gândi câtă sinceritate era în această declarație acum când aflăm că, cu mai puțin de două săptămâni înainte să aibă loc, Festivalul de poezie și muzică de cameră, admirat și invidiat în toată țara, și știut ca „Poezia e la Bistrița”, a fost anulat. (În schimb, rămân în picioare Festivalul internațional de folclor „Nunta Zamfirei”, Festivalul Fanfarelor și Festivalul național de interpretare a cântecului popular românesc „Pană de păun”.) Ar fi fost a zecea ediție a unui eveniment deja de tradiție (a zecea ediție, da, în anul Centenarului, ceea ce nu sună rău deloc) care a pus pe harta culturii contemporane un oraș mai degrabă puțin relevant până la începutul anilor 2000. Festivalul ăsta a adus, între 2009 și 2017, câteva sute de scriitori și muzicieni din toată lumea și le-a dat posibilitatea să se exprime în fața unui public cum Bucureștiul, Clujul sau Timișoara nu strâng la inițiative similiare. Și, în ciuda faptului că Centenarul e un mare fiasco, decidenții politici și administrativi din Bistrița au anihilat ceea ce putea fi una dintre sărbătorile credibile și juste ale unui an cu o rezonanță istorică pe care clasa politică s-a pișat cu boltă.
Felicitări, la mai mare!”


Daniela Luca: „Îmi pare rău, nu pot să tac. Am simțit ca un pumn în stomac dimineață când am citit postarea lui Dan Coman cum că din motive obiective oficialitățile din Bistrița au anulat (cu 2 săptămâni înainte!) acest festival care era viu și excelent de 10 ani. Din motive obiective, zic oficialitățile, adică n-ar mai fi finanțe. Dar unde or fi plecat finanțările cu 2 săptămâni înainte?! Pe Apa Sâmbetei?! Cultura deranjează? Mintea lucidă deranjează? Exact ca în anii ’80, nu? Scriam în 2008 un articol în Observator Cultural, întrebând(u-mă) „De ce atâta ură în Cultură?”, se pare că începe să fie exercitată constant o ură distrugătoare și împotriva Culturii”.

În timp ce deputatul USR Cristina Iurişniţi a anunţat că va cere explicaţii oficiale Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean Florin Moldovan (PNL) a găsit o explicaţie pentru sistarea finanţării: numele invitaţilor speciali care protestează public împotriva PSD.

„Poezia NU mai e la Bistrița.

Festivalul ‘Poezia e la Bistrița’, de altfel unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale noastre ‘se suspendă’. Am încercat să aflu cum de este posibil aşa ceva, mai ales că se anunța un eveniment de o încărcătură culturală enormă. Variantele vehiculate au fost cum că partea financiară este ‘cea vinovată’, asta deşi în luna martie am prins în bugetul Centrului Cultural Județean suma de 70.000 lei dintr-un total necesar de 145.000, restul de 75.000, fiind prinşi în finanțarea de la AFCN.

De aici începe partea interesantă şi anume faptul că marile probleme ale acestui festival au început din momentul în care a fost prezentat desfăşurătorul festivalului, mai precis invitații cu rezonanță în suflul civic: MIHAI ŞORA şi MIRCEA CĂRTĂRESCU, ambii fiind cunoscuți ca oponenți vocali ai acestui regim politic.

Aşadar, în speranța în care în România anului 2018, an de o mare însemnătate pentru întreaga țară, nu cenzurăm un eveniment de o asemenea amploare doar pentru că sunt anumiți oameni care ne critică şi de asemenea în cazul în care partea financiară încă reprezintă o problemă, fac un apel către conducerea Consiliului Județean să convoce o şedință extraordinară pentru a suplimenta diferența de bani necesară desfăşurării acestui important festival, această diferență fiind disponibilă deja în bugetul aprobat al Centrului Cultural Județean – ca urmare a faptului că spectacolul din luna Iulie a sopranei Angela Gheorghiu a fost anulat”, a scris  pe Facebook Florin Moldovan.

13 comentarii

  • Ruxandra Cesereanu se putea abtine de la propaganda pro-#rezist. Dupa invartelile pe care, alaturi de sotul ei cu nume ciudat, le face prin Filologie, ii lipseste autoritatea morala necesara unor luari de pozitie politice.

    • Stai liniștit Ioane că a învins oricum propaganda anti#rezist a neștiutorilor de carte filo-infractori care conduc acum România. Nu vă ajunge că ați omorât festivalul? Vreți să jucați acum tontoroiul pe răposat? Din păcate am revenit în anii ’90 când aplaudacii lui Iliescu scandau „moarte intelectualilor”. Vai de capul ei Țară Românească!

    • Vă deranjează Ruxandra Cesăreanu, vă deranjează Corin Braga și nu vă deranjează ferma de porci a lui Dragnea, înregistrată recent la Bistrița.

  • in Bistrita este un ministru secretar de stat la Cultura , care recent a premiat o „cintacioasa ” de muzica populara din Teleorman ! Ca sa vezi , a naibii coincidenta ! Ce parerea are despre acest dispret aratat judetului si culturii ?

  • Problema nu este finanțarea de către Consiliul Judetean Bistrița Năsăud care prin bugetul Centrului Județean a prins partea sa financiară. Organizatorii au fost siguri ca vor câștiga la AFCN o parte importantă din sumă așa cum au câștigat in ultimii ani. Dar, se pare că anul acesta cei de la ARCN București nu au mai finanțat acțiunea. Poate dl Țărmure ne explică de ce și mai ales de ce s-au bazat pe fonduri financiare care nu erau garantate, ei concurând cu Proiectul pt Festival contra altor operatori culturali. Si au pierdut. Nu au câștigat cu proiectul propus. Și de aici…rezultatul de acum. La astfel de acțiuni trebuie din start sa te bazezi pe fonduri sigure nu… posibile prin castigare de proiecte depuse la AFCN… Păcat!

  • Hai sa intelegem ca este vorba despre 1,5 miliarde pentru citirea poeziilor…mai mai
    Parca cj v-a finantat distractia chiar si anul asta si vrand nevrand am constribuit toti din banii nostrii pana acum
    Nu stie nimeni nici 2 versuri de la acest festival
    Totusi nu il puteti lasa pe DC fara bani pentru recitatoare…tinere…chiar foarte
    Ei reclama 1,5 miliarde sa citeasca poezii
    Cu 1,5 miliarde faceti evaziune nu cititi poezii
    Sper din tot sufletul sa nu raspunzi la avest mesaj dc

    • Cât de drag ni-e tovarășul Dragne!
      Dușmani ni-l jigne și-l tot răstigne.
      Cât de drag ni-e tovarășul Dragne!

    • fetelor, fetelor tinere (care, după gândiți, sunteți de fapt niște bătrânei libidinoși), ce ziceți, dragele mele de cifrele astea?

      Bugetul pe anul 2018 al Centrului Județean pentru Cultură BN este de 8.232.000 lei, dintre care 4.300.000 cheltuieli de personal și 490.000 lei cheltuieli de capital.

      Trebuie să fii tare nerușinat să afirmi că 70.000 de lei pentru un festival de literatură și muzică de cameră considerat, după FILIT de la Iași, cel mai important eveniment literar din țară, și la care participă câteva zeci de scriitori și muzicieni din România, Moldova, Polonia, Spania, Belgia, Ungaria, Austria, Rusia și Olanda e o sumă care văduvește cultura județeană de resurse.

  • Care ferma?? A lui asta care face blocuri calarite unul peste altul?? Si urbanismul doarme sau asa l a autorizat. O mana de nemernici distrug orasul, nu au in cap decat bani, vile prin Tailanda si in alte parti dar nimeni nu vede, toata lumea doarme. A sa nu uit au prins pe una care vindea marfa contrafacuta, suma?? PARCA 50.000 LEI. SOMN USOR,

  • daca banii ajung la lucruri trebuincioase din urbe e bune, chiar bune….oki doki
    sora oricum e pe duca!
    rezistati ma fara bani, recitati in PIATA…..oda tovarasului iubit nu in metru antic!’
    bani sa mewarga unde trebuie…si e ok

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS