Actualitate

Revoluţionarul Ovidiu Frenţ: Dacă ceea ce am făcut noi se întâmpla în America, aveam cu toţii statui

Subprefectul Ovidiu Frenţ a renunţat la costumul de demnitar luni când s-au comemorat 25 de ani de la Revoluţie "în semn de respect "faţă de colegii săi cu care a luptat alături pentru libertate şi democraţie. "Nu cred că nouă ni se poate reproşa ce s-a greşit în România acestor ani", a spus Ovidiu Frenţ.

Subprefectul Ovidiu Frenţ, participant la Revoluţia din 1989, a spus, luni, la comemorarea a 25 de ani de la acel moment că informaţiile vehiculate în spaţiul public despre Revoluţia din Decembrie 1989 au făcut ca multă lume să nu perceapă aşa cum ar trebui acel moment istoric important.

Dacă ceea ce am făcut noi se întâmpla în America, deja aveam cu toţii statui. Nu ne dorim acest lucru, dar alte naţiuni au grijă să acorde o importanţă foarte mare evenimentelor istorice fiindcă ele sunt branduri de ţară. Cred că noi, datorită faptului că s-a tot discutat despre scenarii, nu suntem foarte convinşi despre importanţa acestui eveniment. Mă bucur pentru că domnul Ioan Mureşan (şeful Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale -n.r.) a spus că putem aşeza acest eveniment alături de altele importante în istoria României. Păcat că opinia nu e universal împărtăşită şi păcat că nu sunt punctate aceste lucruri suficient în manualele de istorie, chiar şi în opţionale. Nici părinţii nu ştiu ce să le spună copiilor. Noi nu dorim staui, nu am ieşit în stradă pentru indemnizaţii sau alte foloase materiale”, a spus Ovidiu Frenţ.

Subprefectul a relatat ce l-a determinat pe el să iasă în stradă şi să participe la Revoluţie, mai întâi la Timişoara, apoi la Bistriţa. „Am avut fericita şansă să particip la Revoluţia de la Timişoara încă din 16 decembrie. În 15 decembrie au fost foarte puţini, dar în 16 decembrie, grupurile de manifestanţi au ajuns în zona căminelor studenţeşti. După aceea a urmat sângeorosul, şi incredibilul pentru mine, 17 decembrie. Nu credeam că se va trage şi vor muri oameni. În 19 deja, Timişoara a intrat în grevă generală şi în 20 decembrie a fost declarat oraş liber. În 22 decembrie am venit la Bistriţa şi m-am alăturat cu bucurie colegilor mei din Asociaţia 22 Decembrie 1989 şi multor altor bistriţeni care au venit din zona industrială”, a spus Ovidiu Frenţ.

Luni, la comemorarea a 25 de ani de la Revoluţia din 1989, el a venit îmbrăcat „în semn de respect” faţă de ceilalţi revoluţionari în pulover, „ca atunci”.

„Practic, aceşti oameni au făcut Revoluţia, oameni simpli care nu au avut pretenţia că vor prelua conducerea Bistriţei şi a României. S-a tot folosit sintagma cu România recâştigată. Noi, într-adevăr, am recâştigat România, dar i-am lăsat pe alţii, în naivitatea noastră, să continue ceea ce noi fie nu ne pricepeam, fie nu am vrut să facem. Câţiva ne-am implicat şi în administraţie: Florin Chereji a fost primar, Nelu Benţa secretarul Primăriei. Iată că, după mulţi ani, George Avram a ajuns viceprimar şi eu subprefect. Nu cred că nouă ni se poate reproşa ce s-a greşit în România acestor ani. Lucrurile nu puteau fi considerate ca un moment zero în care să trimitem acasă tot ce a însemnat conducerea fabricilor şi instituţiilor. Chiar dacă în 90, directorii au fost trimişi acasă, cei din eşalonul doi de partid şi administraţie de stat au rămas. Nu puteam să ne trimitem acasă părinţii fiindcă au fost membri ai PCR. Au fost 4 milioane de membri ai PCR. Ei au crezut până cam prin 1978 în bunăstarea oferită de acel regim. Cu cine să îi fi înlocuit? Atunci, s-a produs o tranziţie cu greşeli, cu sincope, cu erori. Poate că am reuşit atunci când nu am reuşit să creăm, conform Proclamaţiei de la Timişoara, o clasă politică care să fi avut şi acest ascendent moral, să nu fi fost implicaţi în crime împotriva Revoluţiei, în delaţiuni şi alte acte antidemocratice. Cred că s-ar fi găsit, dacă am fi căutat, şi oameni de bună credinţă, cu o moralitate şi profesionalism de necontestat şi atunci România ar fi făcut mai repede paşii spre progres şi democraţie”, a spus Frenţ.

Subprefectul a spus că, în ciuda a tot ceea ce s-a spus despre Revoluţia de la Bistriţa, şi aici oamenii s-au temut pentru viaţa lor fiindcă exista riscul să se tragă în orice moment.

„Eu am venit de la Timişoara unde s-a tras şi ştiam că există riscul să se tragă şi aici. Mă bucur că am putut transmite, de la acest balcon, mesajul de libertate al Timişoarei şi iată că iată istoria m-a adus din nou aici, la Prefectură. Chiar dacă unii colegi s-au supărat pe apartenenţa mea politică (la PSD -n.r.), noi, la nivel local, am încercat să curăţăm cât mai bine zona şi să impunem o nouă generaţie, cu o altă viziune. Nu am reuşit peste tot, sunt multe lucruri de făcut, dar rămâne ca toţi să contribuim în continuare. (…) Preţul libertăţii e unul care s-a plătit nedrept de dureros”, a mai spus Ovidiu Frenţ.

11 comentarii

  • oare toti care au cazut in „conjunctura loviturii de stat” se autonumesc revolutionari si fac politica ? raspuns .. NUUUU…doar oportunistii si mediocrii!

  • ce ai facut concret pentru a te numi revolutioanar in afara de faptul ca erai student in timisoara?
    de ce nu ai ramas in timisoara sa faci revolutia pana la capat?
    pe 22 decembrie a fost prima zi de vacanta si ai venit acasa la carnati?

  • Sunt multi ciurliburli care se dau revolutionari si iau indemnizatii de 20 de milioane de lei vechi / luna absolut aiurea . Asta-i tara in care traim . La Bistrita totul a fost o cacealma . Statuile sunt pentru oameni de valoare nu pentru ciurliburli .

  • „Dacă ceea ce am făcut noi se întâmpla în America, deja aveam cu toţii statui.” Nenea Frenţ, în ultimul deceniu statul român a fost prejudiciat de aproximativ 300 de milioane de euro, bani ce au fost încasaţi ilegal de falşi eroi ai Revoluţiei din `89. Cam 60% din certificatele de revoluţionar au fost eliberate cu încălcarea legii, iar cei care au încasat aceste indemnizaţii în mod fraudulos au păgubit practic bugetul de pensii (de acolo proveneau banii!), un buget care oricum era şi este „vai de capul lui”. Dacă eraţi în America, mulţi care vă daţi eroi ai Revoluţiei eraţi statui în închisoare, condamnate pentru multiple capete de acuzare!

  • Au aparut dupa „revolutie” o gramada de revolutionari . Fara sa spuna ce au facut, fara sa fie mentionati undeva, fara sa fi suferit . Dar ei sunt „revolutionarii” beneficiari.
    Pentru buna informare a Dvs. nu a fost o revolutie decatr la televizor. In realitate a fost o lovitura de stat bine regizata. Argumente: nu se face o revolutie la lumina reflectoarelor, nu iese lumea in strada pentru un pastor, indiferent de religia lui, nu se stie nici dupa 25 ani cine a tras si din ordinul cui, nu este posibil ca toate cladirile din jurul balconului sa fie pline de urme de gloante si arse, doar balconul din care se faceau declaratii sa fie neatins. Mai analizati.

    • corect. asa gindesc si eu. dar…..si subliniez dar…crezi ca pe astia , avenitii astia i intereseaza asta ?? noooo……pe ei i intereseaza altceva. sa le enumar ??

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.