Actualitate

Robert Sighiartău: România pierde aproape 400 de locuitori pe zi. Trebuie să oprim declinul demografic

”România pierde aproape 400 de locuitori în fiecare zi, o statistică alarmantă care se traduce în pierderi economice, sociale și culturale majore pentru țară. În fiecare an, pierdem echivalentul unui oraș cât Piteștiul, iar până în 2050, numărul de locuitori din România se va reduce la 14 milioane. Aceste cifre sunt tulburătoare și trebuie să ne mobilizeze pentru a lua măsuri concrete în vederea combaterii declinului demografic”, spune deputatul PNL Robert Sighiartău într-o declarație de presă:

”Consecințele acestei situații sunt multiple și grave. Reducerea populației duce la îmbătrânirea accelerată a societății și la dificultăți de adaptare. Duce la scăderea forței de muncă, a numărului de contribuabili și a veniturilor bugetare, concomitent cu creșterea cheltuielilor în domeniul sănătății.

Practic, vom avea costuri din ce în ce mai mari, iar venituri din ce în ce mai mici. În ultimă instanță, scăderea și îmbătrânirea populației vor duce chiar la diminuarea influenței politice și economice a României pe plan internațional, ca o țară din ce în ce mai mică și mai puțin relevantă.

Pentru a combate această situație, am propus un pachet legislativ amplu care cuprinde mai multe inițiative ce vizează sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și protejarea copiilor.

Familii mari, taxe mici. Reduceri fiscale pentru familiile numeroase

Alături de colega mea, Maria-Daniela Calista și cu susținerea parlamentarilor PNL, am inițiat o propunere legislativă ce va avea impact pozitiv major asupra tinerelor familii din România. Vizăm deduceri personale din venitul net lunar din salarii pentru acei contribuabili care au persoane în întreținere.

Astfel, contribuabilii care au una, două sau trei persoane în întreținere – soție, copii, rude – vor beneficia de deduceri egale cu valoarea corespunzătoare unuia, a două, respectiv trei salarii de bază minim brut garantate în plată pe anul respectiv. Pentru cei ce au patru sau mai multe persoane în întreținere, deducerea va fi valoarea a patru salarii minime.

Aceasta este o măsură care poate reduce povara financiară pentru familiile cu mai mulți copii și poate sprijini creșterea și dezvoltarea sănătoasă a acestora. Proiectul a fost depus în 23 martie 2022 la Senatul României.

Masă caldă pentru copii. Nicio zi fără o masă caldă, la creșă și grădiniță

Proiectul de lege pentru asigurarea mesei calde în învățământul preșcolar este o inițiativă importantă pentru a sprijini familiile cu copii și pentru a încuraja frecventarea timpurie a școlii. Este vorba despre asigurarea unei mese calde în creșele și grădinițele de stat, particulare sau confesionale, astfel încât toți copiii să beneficieze de acest avantaj.

În prezent, mulți părinți nu își permit să plătească separat masa zilnică a copiilor la creșele și grădinițele de stat sau private, ceea ce îi privează pe copiii lor de o educație preșcolară de calitate. În acest sens, proiectul de lege prevede acordarea unei mese calde în valoare de 15 lei/zi, sumă care va fi indexată anual cu rata inflației, pentru toți copiii din școlile și grădinițele acreditate ori autorizate.

Proiectul poate contribui la îmbunătățirea nutriției copiilor noștri și dezvoltarea lor viitoare. De asemenea, acest proiect poate reduce povara financiară a familiilor cu copii, încurajând astfel și creșterea natalității.

Alocații dublate pentru părinții singuri. Sprijin crescut pentru familiile monoparentale

Singur nu înseamnă fără ajutor! În cadrul Campaniei #ViațăpentruRomânia, am propus dublarea nivelului alocațiilor pentru familiile monoparentale.

În situația unui singur părinte care îngrijește un copil, nivelul va fi în jur de 220 lei, la doi copii, alocația pentru familie va fi de 430-450 lei, la trei copii, alocația pentru familie va urca la 640-670 lei, iar la patru sau mai mulți copii în îngrijirea unui singur părinte, alocația pentru familie va fi între 850-899 lei.

Curse școlare gratuite. Alături de copiii noștri în fiecare călătorie

Pentru că siguranța copiilor noștri este o prioritate, am luat măsuri concrete pentru a facilita transportul în siguranță al elevilor din învățământul primar la școală. Legea 249/2021, inițiativă legislativă susținută în campania noastră #ViațăpentruRomânia, prevede că din anul școlar 2022/2023, elevii din învățământul primar de stat, particular sau confesional, din orașele și municipiile României, vor beneficia de curse școlare gratuite.

Acest proiect de lege are un impact major asupra vieții copiilor noștri și asupra comunităților din care aceștia fac parte. Reducem presiunea pe timpul părinților, contribuim la decongestionarea traficului, iar copiii vor fi transportați în condiții de siguranță, fără riscul de a fi expuși la pericolele străzii.

Este important să subliniem că această inițiativă legislativă vine în sprijinul familiilor cu venituri reduse, care nu își pot permite să plătească transportul copiilor la și de la școală. Bugetul de stat va acoperi cheltuielile pentru aceste curse școlare, prin transfer către unitățile administrativ-teritoriale. Astfel, asigurăm accesul egal la educație și contribuim la reducerea inegalităților sociale.

Kiss & Go. Lasă copilul la şcoală în siguranță

Programul Kiss & Go este o inițiativă menită să îmbunătățească siguranța rutieră a copiilor și să reducă aglomerația în trafic din jurul școlilor. Programul este conceput pentru a oferi familiilor un spațiu sigur și convenabil pentru a ridica sau lăsa copiii.

Zona Kiss & Go este o zonă de oprire pe termen scurt, în care șoferii au permisiunea să oprească și să staționeze pentru o perioadă scurtă de timp – nu mai mult de două minute – în timp ce elevul coboară sau urcă în mașină, astfel încât copiii să poată merge între mașină și școală în siguranță. Programul este implementat de consiliul local.

Zona funcționează în timpul orelor de vârf, permițând părinților să staționeze în mașini timp de până la două minute în imediata apropiere a școlii. Această zonă nu este un loc de parcare, iar amenzi și puncte de penalizare se aplică dacă șoferul părăsește vehiculul nesupravegheat.

În momentul de față, astfel de zone sunt implementate sporadic, dar se impune generalizarea acestei practici, care s-a dovedit utilă și eficientă.    

Card de reduceri pentru familiile numeroase. Recunoaștere legală și facilități    

Am susținut și promovăm în continuare inițiativa lui Matei Dobrovie de recunoaștere socială a familiilor numeroase şi de definire a acestora în legislație, după modelul altor state europene precum Spania, Franța şi Belgia. Credem că ea rămâne relevantă și valoroasă, mai ales în contextul unei crize în continuă desfășurare, cea a declinului demografic. Inițiativa are ca scop sprijinirea familiilor mai vulnerabile prin definirea pentru prima dată în România a conceptului de „familie numeroasă” și oferirea de beneficii și facilități prin intermediul unui card public emis de către administrația publică sau prin intermediul unui card privat oferit de către parteneri privați. Aceste beneficii și facilități pot include tichete de reducere pentru achiziționarea de mașini cu mai mult de cinci locuri, reduceri sau gratuități la medicamente și la articole pentru copii și alte avantaje similare.

Proiectul de lege propune introducerea unor condiții obligatorii pentru a beneficia de facilitățile oferite, printre care: cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă un loc de muncă și să se ocupe de îngrijirea și supravegherea a cel puțin trei copii, să aibă capacitate deplină de exercițiu; condiția vârstei maxime de 18 ani (sau cel mult 21 de ani în cazul continuării studiilor) pentru cei trei copii care fac parte din familia numeroasă, împreună cu condiția școlarizării obligatorii a copiilor și restricții clare privind numărul de absențe permise. Măsura are ca scop și prevenirea abandonului școlar al copiilor din familiile numeroase din cauza cheltuielilor crescute.

Aceste proiecte și măsuri nu sunt singurele pârghii în politicile de redresare demografică. În Campania #ViațăpentruRomânia am propus și vom propune mai multe inițiative complementare. Toate acestea sunt prime măsuri ce trebuie să facă parte dintr-o lungă campanie care să vizeze politici directe și indirecte de stimulare a natalității pentru că viitorul României este în joc”.

28 comentarii

  • Decât să pui copii în pericol și să blochezi străzile și așa sufocate nu este mai logic și util să faci niște parcări adevărate ?! Asta cu Kis & go numai liberali o puteau scorni.
   Bă da ceva normal nu puteți face numai bazaconi când va apare vreun acident pe aceste bazaconi oare va fi devine Sigartău și plăti el sau va da-o cotită că nu a știut și nu ia spus nimeni ?!

   38
   5
  • Statul român nu face aproape nimic pentru cuplurile cu probleme de infertilitate. Statul ar trebui sa subventioneze 100% procedurile FIV și aceste proceduri ar trebui efectuate in fiecare județ.

   9
   3
  • Fratele asta le stie pe toate. Apare la tv alaturi de generali de armata cu subiecte de razboi, acum vine si ne spune acum lucruri pe care noi le stim de mult timp. Asta cu famili cu mai multi copi se refera in special la famiile de pocaiti. Tot felul de proiecte cu tinte alese.
   Apropo, nu mai esti pe val robitza???

   20
   5
  • Stimată doamna Kiss ( cu doi de S) & Go, nu există loc pentru „parcări adevărate”, mă mir că nu mai insistați cu parcări pe mijlocul bulevardului Republicii (cu doi de i). E un semn bun, v-ați dat seama că este o imbecilitate și nu mai insistați pe această temă. Kiss & Go se practică de ani de zile, doar că nu este reglementat, inseamnă exact ceea ce se întâmplă în fiecare zi: coloana oprește în dreptul școlilor și copiii coboară din mașini (evident pe trotuar). Totul durează 10 secunde, rapid, practic, simplu, fără ambuteiaje, fără km parcurși inutil, fără extra-poluare. Nu s-a întâmplat niciodată niciun accident din această cauză. Acestea nu sunt bazaconii (cu doi de i), chiar dacă au propus-o liberalii (cu doi de i iarăși). După cum scrieți, este evident că v-ar prinde bine să vă înscrieți din nou în clasa întâi, acum cu kiss&go vă va fi mai ușor!

   3
   18
  • Pentru paulista, Sunt destule locuri unde se pot face parcări adevărate pentru părinții elevilor în loc de toate improvizațile fatale care vor enerva pe toată lumea trebuie doar să deschizi ochi să le vezi.

   12
 • Construiti numa blocuri cu 10 etaje cat mai multe, sa aiba unde se muta refugiatii climatici care din 2050 incolo vor popula aceste taramuri abandonate de propriul popor plecat in alte zari unde politicianismele si gargara sunt la cote mult mai mici.

  17
  61
  • Am fugit de oamenii bine imbracati ca tine si restul specialilor, de oamenii care doar vorbesc , faptele fiind o raritate….daca voi prin tot ceea ce ati facut ne-ati alungat , s-au gasit altii care sa ne primeasca cu bratele deschise.
   Intr-o zi ne vom intoarce…obârşia noastra e Carpatină

   71
   4
  • Bălane iar ai sărit calul, doar în blocuri mari își permit ACUM să locuiască amărți cate îți plătesc ție pensia . Și ficăta a fugit în străinătate de oameni ca tine care taie tinerilor toate posibilitățile la o viață normală și civilazată.
   Cânt toată lumea îti spune că ești beat du-te mă acasă și te culcă.

   54
   8
  • În casa ta fără autorizație locuiește vreo familie cu 4 sau mai mulți copii ?! Atunci ce prosti vorbești ?
   Un bloc mare poluează mult mai puțin decât toate casele tale fiindcă pe aceeași amprentă la sol locuiesc mult mai multe famili care bonus au mulți mai mulți copii, astfel terenul rămas liber rămână pentru păduri neatinse, terenuri agricole etc. Dar nu avem cum să-ți spunem asta că tu cum spunea cineva pe aici nu ai noțiuni de ecologie.

   48
   5
  • Prin ani 1992 am fost la un târg Romexpo. Aici cei de la Dacia au venit cu o mașină concep ce au spus ei că este „ecologică ” . Era o mașină Dacia 1300 cu acoperișul tăiat făcută decapotabilă și spuneau ei că este ” ecoligică ” fiindcă interiorul era făcut din lemn fără să-și dea seama că pentru a face acest interior din lemn au trebuit să taie copacii deci au tăiat pădurea așa că unde mai este ecoligia. A fost un fiasco total.
   No , așa este și cu gândirea ” ecoligistului ” Bălan.

   38
   2
 • Robert S. a ajuns un lup singuratic.
  A tradat pe Orban, a fost secretar al partidului, a tradat pe Citu, e ignorat de CIuca si noua conducere PNL.
  La nivel de judet nu mai reprezinta deloc bistrita e rupt de organizatia locala. Nu si-a asumat nici un rol local, nu il vede nimeni in conferinta de presa.
  Cand ajungi mare pe fortele altora (Oltean) si nu esti capabil sa te mentii sus, caderea e brusca.
  Probabil o sa caute un loc prin ceva judet limitrof – gen SatuMare. Greu de crezut ca la nivel de Bistrita sau national sa aiba intrare in curand.
  Iar legat de programul lui privind declinul demografic – ce sutine el e subtire, problemele mari gen coruptie, nivel de trai, infrastructura etc le faci doar asumate de guvern si alti colegi. PNL e mentionat o singura data in tot programul, oricat e politichia de perversa daca nu esti om de echipa nu ai cum sa te descurci, indiferent de partid.
  Robert esti politician fara substanta.

  54
  2
 • jumatate din cei care au plecat au folosit autocarele unei anumite firme.Dar hai sa nu zicem 2 milioane.Sa zicem 1 milion…Exista un milion de cotoare de bilete in arhiva firmei?

  54
  1
 • Iar si iar placa cu natalitatea fortata. Parca pentru cativa lei in plus la alocatie sau o deducere putin mai mare o sa faca cineva copii pe banda rulanda. Adica unii o sa faca si pentru asta, dar nici intr-un caz acele familii care chiar intentioneaza sa se ocupe de ei. Pentru ca un cuplu responsabil sa ia decizia de a aduce pe lume unul sau mai multi copii, este necesar sa aiba mai intai ce sa le ofere, sa ajunga la un nivel de trai cel putin civilizat. Si asta intr-un interval de timp acceptabil, ca daca faci primul copil dupa 30-35 de ani, sigur nu mai faci inca 2-3 ca sa atingi cota propusa de partide.
  Copii oricum se nasc suficient de multi, doar ca multe familii tinere au ales calea strainatatii din motive mai mult decat justificate. Adica oamenii care s-au nascut deja pleaca pentru ca aici nu au nici o perspectiva si solutia este sa facem mai multi copii? E ca in fabrica unde se produce alta marfa care o inlocuieste pe cea data la export?
  Si toate asta doar ca sa fie fluxul de slugi asigurat, doar nu crede cineva ca politicienii chiar se gandesc la oameni.

  35
  2
 • Cata ipocrizie ,in prag de alegeri n-a vrut sa nu se alature turcilor si tolomacilor ,raresilor,ciucalailor cu propuneri legislative care sunt prezentate ca si legi care au deja efect si rezolva problemele Romaniei pe care tot politicienii le-au provocat,procesul depopularii tarii este un proces ireversibil,romanii au vazut diferenta dintre tara noastra si tarile unde s-au realizat material,sunt mai respectati,au autostrazi,spitale,scoli,nu degeaba s-au nascut mai multi copii romani in strainatate decat aici, intrebati tanara generatie unde se vad ei in viitorul apropiat,veti ramane voi cu neputinciosii tarii, alaturi de pensionarii speciali ,de securistii vechi si noi.

  29
  1
 • Pleaca pentru ca li se face greata cand vad salariile si pensiile voastre de bugetari analfabeti,care ati cotropit tara!!Luati un miliard de euro imprumut pe luna ca sa o duceti bine,iar ceilalti suporta inflatia produsa de voi,lichelelor!!Azi, maine, trebuie sa rabdam foame ca sa platim datoriile facute de tara pentru voi,ciumelor!!

  39
  1
 • nu-i asa ca tocmai aia care au profituri imense, de pe spatele IFN, transporturi, imobiliare, jocuri de noroc, se ingrijoreaza ca scade demografia in judet?????????? foarte interesant! pai nu ei conduc tara? nu ei sunt intelectualii cu gulere albe care s-au ajuns prin functii de stat? si de fapt isi favorizeaza propriile afaceri, punand profituri uriase de ajunge laptele 10 kg? la raft? sau dobanda la IFN-uri ca la camatari? sau pretul la cladiri ca in Paris desi sunt de o calitate execrabila? Cum ma sa iesi sa spui tu asta?????????????????? care stai la Bucuresti sau Bruxelles? si te uiti la norodul care sufera si le ceri sa faca copii ca sa nu scada demografia!!!

  26
 • Da sa fac copii unii care treiesc pe p…..a si altii sa plateasca impozite pentru ajutoarele promiese de voi.Hai mai puneti la bataie salarile voastre pentru cre nu transpirati deloc . Nu mai primiteti pe jebul altuia.

  15
  1
 • Pe principiul…ma vaccinez la chiuveta de ce nu se aplica si…COPII LA CHIUVETA???
  Vreti copii ma parlamentarilor?
  …RESPECTATI CONSTITUTIA SI PENTRU CETATENI NU DOAR PENTRU VOI…CU PENSIILE SPECIALE!!!!

  19
 • Ce vrei ma te-ai saturat de Bucuresti – sa faci pe pastorul pe acolo, s-au te-ai saturat de afacerile familie unde – din cate vedem incep sa se adune dosare prin alte judete ….???!!! Hai la munca nu la facut copii sa fiti o natie de asistati sociali tu si ai tai pe banii altora!!

  27
  1
 • Ca sa stopați declinul demografic primul lucru care ar trebui să l faceți ar fi să dispăreți draq toți ăștia care jupuiți țara de 30 ani încoace și să lăsați pe alții care chiar vor să facă ceva pt. oameni ,lua v ar draq de hiene .

  25
  1
 • Cât timp avem falși liberali în politica de nivel înalt, ce s-ar putea clasa cel mult conservatori într-o societate cu clarificare doctrinară clară, fără cunoașterea filozofică a bazei liberalismului și fără atașamentul la ceea ce universal se numesc valori liberale, asta se întâmplă.
  Ca să nu menționăm fuga de metoda științifică ca mijloc rațional de abordare a politicilor în general, adică să elaborezi legi în funcție de cercetări fundamentate în domenii care sunt validate de teorii cu dovezi statistice clare.

  Deci din ce înțeleg, oamenii aceștia nu înțeleg că legile pe care le preconizează și votează la comandă au ca rezultat
  – mărirea presiunii economice asupra clasei mijlocii deja subțiate, deci sărăcirea celor care muncesc în detrimentul unei himere și obiectiv temporar, mărirea natalității imediate. Problema e că dacă pe termen lung nu creezi condițiile câștigătoare a unei societăți normale și stabile ..degeaba pompezi statistic o rată similară ca și a decrețeilor, dacă aceștia ajunși la vârsta adultă părăsesc în continuare România în căutarea unor orizonturi mai bune, imposibili de a se realiza în propria țară, paralizată de corupție endemică la un moment dat, conduși de oameni cu valori religioase incompatibile cu celelalte societăți din a căror club vor să facă parte(decii mai greu de găsit parteneri externi care să rezoneze și care să nu abuzeze din punct de vedere competițional) .
  -de multe legile sunt sloganuri de moment ca și reacții imediate la o probleme sistemice care sunt acolo ,demografia e unul dintre elefanții din cameră. Nu se adresează frontal problema, cu tratamente și rezultate validate pe termen lung ci se pun pansamente temporare ici și colea. Stimulăm natalitatea oferim speranțe false până în momentul când bugetul nu mai permite, o știm anticipat.

  Treziți-vă.

  4
  2
 • Principalii vinovați de plecarea românilor sunt patronii care în lăcomia și ticăloșia lor își bat joc de muncitorii de valoare plătindu-i MIZERABIL.

  11
  3
  • După cum scrii, faci parte din „România educată” a lui Werner!

   1
   3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS