Actualitate

Robotul umanoid Pepper, ”student pentru o zi” la Extensia Bistrița a UTCN

Pepper, robotul umanoid care interacționează cu oamenii, a ajuns și la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Instituția de învățământ superior a organizat, vineri, evenimentul ”Student pentru o zi”.

”Pe Nao l-ați mai văzut la Bistrița, l-am adus și pe Pepper care are o aplicabilitate mai mare. Poate fi utilizat în instituții pentru partea de informare, în supermarketuri, în hoteluri, restaurante, în casele pentru vârstnici. În restaurante poate fi programat să meargă la o masă, să preia comanda, să ureze clienților bun venit, să afișeze meniul, să fie selectată de pe tabletă comanda, iar în timp real să fie transmise datele către bucătărie, spre bar, iar pe urmă să aducă la masă comanda. De asemenea, tot prin intermediului lui, la final se poate face și plata. Toate acestea poate fi realizate cu ajutorul unui robot. Este o aplicație pe care o pot învăța și studenții noștri. Pentru un astfel de robot utilizăm limbaje de programare Java sau Kotlin. În spital, ar putea aduce medicamentele pacienților sau să transporte mostrele la laborator”, a spus asistentul universitar Dragoș Bartoș de la UTCN.

Așa cum au putut observa elevii care au vrut să afle mai multe despre el, robotul își setează, de regulă, o persoană din fața lui pe care pare că o urmărește, dar își poate activa și funcția de deplasare așa încât să însoțească o anumită persoană.

La UTCN, robotul Pepper este utilizat pentru programe de cercetare, pentru lucrările de licență sau dizertație ale absolvenților care dezvoltă diverse aplicații. Pepper se află la sediul UTCN din Cluj, dar poate fi adus și la Bistrița.

Prețul unui astfel de robot umanoid pornește de la 10.000 de euro în funcție de domeniul pentru care este activat.

Elevii care au vizitat, vineri, Extensia Bistrița a UTCN au mai putut experimenta realitatea virtuală cu ajutorul unor aplicații create de masteranzii UTCN, dar au mai putut vedea și aparatură electrică sau electrică pot crea sau utiliza.

”Încercăm să arătăm noutățile din acest an, printre care e și modelul de robot umanoid Pepper. Vrem să le arătăm viitorilor studenți că pot avea acces și acasă la Bistrița tot ce avem la Cluj. De curând, am mai autorizat o specializare pe profil electric, așa încât în vară vom organiza admitere pentru încă o specializare”, a spus prof. univ. dr. Virgil Ispas, directorul Extensiei.

Directorul Departamentului de mașini și acțiuni electrice de la Facultatea de Inginerie Electrică a UTCN, Petre Tănăsescu, a explicat că noua specializare – de sisteme electrice – va acoperi o nevoie de specialiști a Bistriței.

”Orice înseamnă industria electrică, de la instalații electrice, rezidențiale, industriale, pe zona de producere de energie electrică din surse regenerabile până la zona de sisteme electrice pentru industria auto și orice alt domeniu conex care folosește energie electrică are nevoie de specialiști. Cred că e foarte utilă noua specializare pe care am acreditat-o pentru profilul industrial al Bistriței. Companiile au nevoie de ingineri specializați în sisteme electrice”, a spus el.

Anul trecut, UTCN a organizat admitere la Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției în domeniul Mecatronică și robotică, Inginerie industrială, Inginerie și management și la Facultatea de Inginerie Electrică în Științe inginerești aplicate.

Etichete

2 comentarii

  • Dacă știe să zică și PeeeSeeeDeee, sau PeeeNeeeLeee, că tot aia e, poate fi secretarul robotului de Cotroceni. Bine, mai trebuie să învețe golf, să-i placă excursiile, iar anul viitor îi numa bun de președinte. No, numa zîc.

  • E de apreciat munca depusa a studentilor si profesorilor precum si performantele robotului.
    Trebuie sa intelegem ca nu toti studentii pot programa roboti chiar si in 4 ani cat este acum o facultate. 2 ani cat vor sa bage acum, nu sunt suficienti nici macar sa inveti macar programare….unde pui ca trebuie mate la greu, fizica, electronica, IT, mecanica, etc.
    Evolutia in domeniu este exponentiala. Tinerii nostri trebuie sa tina pasul in domeniu.
    Felicitari

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.