Actualitate

Românii din străinătate le dau de lucru angajaţilor de la Paşapoarte. Ce-i nemulţumeşte pe „stranieri”

Sute de români care lucrează în străinătate îşi petrec vacanţa, în România, la cozi. Oamenii profită de concediul pe care şi-l iau de regulă în luna august ca să-şi preschimbe şi actele, dar au supriza să constate că nu sunt singurii care gândesc aşa. La Serviciul de Paşapoarte cozile ajung până în stradă, numărul actelor eliberate fiind dublu faţă de alte perioade din an.

„Locuiesc în Italia, în Toscana. Venim acasă şi profităm de perioada în care suntem aici ca să preschimbăm actele copiilor. Şi acolo le putem preschimba la ambasadă, dar noi oricum venim în concediu şi le facem aici. E mai uşor decât să mergem la ambasadă şi să stăm o jumătate de zi acolo”, ne-a declarat o doamnă care aştepta în faţa ediului SEIP Bistriţa-Năsăud.

„Suntem din Rodna, lucrăm în Austria. Am venit special pentru copii să le facem paşapoarte fiindcă sunt valabile doar un an. Mare greşeală. E posibilitatea să luăm paşapoarte electronice valabile trei ani, dar durează trei săptămâni până ne eliberează documentele. Nu avem concediul suficient de lung să aşteptăm. Ar trebui să fie alte proceduri. Suntem o ţară europeană şi toate ar trebui să se mişte mai repede”, a spus un domn care lucrează în Austria.

„E foarte multă lume şi suntem dezamăgiţi pentru că, uitaţi, eu trebuie să vin pentru copil şi să-i fac paşaportul în fiecare an. Nu am posibilitatea să-i fac pe 3 ani pentru că birocraţia mă obligă să stau acasă, în România, 15 zile lucrătoare şi nu-mi permit. Am concediu doar două săptămâni. Aşa că sunt obligat să vin o dată în România, să-mi mănânc toate zilele de concediu pentru actele astea. Şi acolo putem preschimba actele, dar stau la 300-400 de km de Ambasada României. Pierd o zi-două de la serviciu. Trebuie să mă cazez la un hotel cu copii mici după noi. Trebuie să stau acolo la coadă de la 3 dimineaţa, se schimbă ordinea pe liste. În loc să îmi petrec vacanţa cu plăcere în România, îmi petrec timpul la cozi interminabile. Nu durează procedura mult pentru un paşaport temporar. Ni-l eliberează în 24 de ore. Ce nu-mi convine este că nu pot obţine actele valabile mai mulţi ani (paşapoarte electronice -n.r.) într-un termen mai scurt. Efectiv nu pot sta mai mult de două săptămâni în România”, ne-a declarat alt domn.

„Suntem în Italia de cinci ani. Noi avem ceva mai mult concediu şi putem aştepta eliberarea paşaportului electronic. Durează două săptămâni, dar e valabil trei ani. Soţul are concediu o lună şi putem sta. Cei care vin şi nu pot sta o lună e greoaie procedura”, a spus o altă doamnă.

„Am venit pentru actele copiilor. Noi locuim în Spania. Fetiţa a avut paşaportul valabil pe trei ani, dar acum îl vom face pe un an fiindcă nu putem aştepta 14 zile eliberarea altui act. Eu nu lucrez, dar soţul meu lucrează la o măcelărie. Nu poate întârzia la serviciu”, a explicat o altă tânără.

Şeful Serviciului Public de Evidenţă Informatizată a Persoanei (SEIP) Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Ioan Iacob, a declarat pentru Timp Ioan IacobOnline, că volumul de activitate s-a dublat în această perioadă.

„Suntem obişnuiţi cu act ritm de activitate. În fiecare an, în lunile iulie şi august, românii se întorc acasă şi ca atare şi solicitările de paşapoarte încep să crească. Am ajuns la o solicitare zilnică de 120-130 de cereri. E aproape dublu faţă de perioade obişnuite, dar ne-am adapatat la program. Şi azi, dacă se impune, vom prelungi programul de lucru până se vor epuiza toate solicitările.  Sunt destui de mulţi care solicită paşapoarte electronice pentru copii sub 12 ani care au valabilitate de trei ani pe care le eliberăm între 9 şi 12 zile, deşi termenul e de 30 de zile. De exemplu, azi, până acum (prânz -n.r.) am preluat peste 70 de cereri, iar ponderea celor electronice e de peste 85%”, a declarat comisarul şef Ioan Iacob.

Întrebat dacă există posibilitatea să nu mai fie cozi, iar oamenii să nu aştepte atât de mult, domnia sa a spus:  „Doar doi colegi sunt în concediu acum. Preluăm acte de la 7.30 şi niciun lucrător nu-şi permite să iasă cel puţin la o ţigară fără ca cineva să-l înlocuiască la ghişeu. Reducem şi timpul de procesare a unei cereri de la 5 minute, la 2-3 minute, dar, de regulă lunea sunt cele mai multe solicitări, iar oamenii înţeleg că nu putem reduce mai mult timpul de preluare a cererilor. În plus, îi programăm pe ore. Dacă au depus la 10.00 actele, îi programăm la 12.00 ca să nu se creeze cozi”.

Potrivit sursei citate, aglomeraţia de la SEIP va dispărea spre sfârşitul lunii.

Pasapoarte cozi 4 pasapoarte cozi 5 Pasapoarte cozi 3 Pasapoarte cozi 2

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.