„Acest proiect a fost realizat de echipa Rombat, iar în ce priveşte know-how-ul bateriilor Start/Stop AGM, am beneficiat de experienţa colegilor de la First National Battery din cadrul Metair, care lucrează cu această tehnologie, pe alte tipuri de baterii, din 1981” , a declarat Ioan Repede (foto), directorul general al companiei, potrivit Mediafax.
Noua unitate are o capacitate de 700.000 de baterii şi poate produce atât baterii pentru maşini cu tehnologie Start/Stop, cât şi baterii convenţionale. Prin realizarea noii structuri, capacitatea de producţie a Rombat ajunge la 3,3 milioane de baterii.
Sistemul Start/Stop permite ca motorul maşinii să se oprească atunci când roţile nu se mai învârt (de exemplu când se aşteaptă la semafor, după scoaterea din viteză) şi să repornească automat la cuplarea ambreiajului. Maşinile dotate cu tehnologie Start/Stop consumă mai puţin carburant şi protejează mediul înconjurător.
Din 1999 şi până în prezent, Rombat a derulat nouă mari proiecte de investiţii cu o valoare totală de aproximativ 27 de milioane de euro, dintre care aproximativ 11 milioane au reprezentat fonduri guvernamentale şi europene.
Rombat este acreditată în calitate de furnizor regional în panelul Renault, ca furnizor unic Dacia din 1996, furnizor PSA Peugeot din Slovacia din 2008, iar din 2011 furnizor pentru fabrica Nissan Sankt Petersburg din Rusia. Rombat are sediul la Bistriţa şi centre logistice în Bucureşti, Brăila, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iaşi, Oradea, Râmnicu Vâlcea şi Târgovişte.
În primăvara anului trecut, compania bistriţeană a fost preluată de grupul Metair, care cuprinde companii care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei şi distribuţiei, predominant în industria auto. Potrivit raportului financiar transmis Bursei din Johannesburg, Metair a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de peste 438 de milioane de euro, în creştere cu 23% faţă de anul precedent. Valoarea indicelui EBIDTA pentru anul trecut a fost de peste 68 de milioane de euro, în creştere cu 19% faţă de 2011, iar profitul net a ajuns la aproximativ 41 de milioane de euro (faţă de 37,5 milioane de euro în 2011). În cele nouă luni şi jumătate de activitate în cadrul Metair în 2012, Rombat a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 48 de milioane de euro, valoarea indicelui EBITDA fiind de 5,3 milioane de euro, iar profitul după plata taxelor s-a situat la 3,3 milioane de euro.
Ne place sa stim asta!
Ne putem si noi lauda cu cate o fabrica macar la nivel local!