Actualitate

Rotary Club Bistrița, la 25 de ani de activitate. Ce roade a dat în acest timp ”cultura rotariană”

Rotary Club Bistrița, al cărui prim președinte a fost prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, sărbătorește anul acesta 25 de ani de la înființare, un bun prilej pentru un scurt bilanț a ceea ce a însemnat cultura rotariană în județul Bistrița-Năsăud, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Hotel Metropolis.

Istoria Rotary Club Bistrița a început undeva în 1997 cu ocazia unei expoziții care a avut loc la fostul sediu al Inspectoratului Județean pentru Cultură, actual Restaurant Rapsodia, unde venise artistul plastic Ioan Sbîrciu, care s-a întâlnit cu Gavril Țărmure și cu Marcel Lupșe și le-a vorbit despre mișcarea Rotary Internațional. Cel deschis cu adevărat ideii de a aduna comunitatea în jurul unor idei și proiecte a fost medicul Mircea Gelu Buta, așa încât un an mai târziu devenea primul președinte al Clubului Rotary Bistrița. Primele întâlniri au avut loc la Hotel ”Coroana de Aur”, Salon Jonathan Harker, dar și la Stațiunea Pomicolă, Ioan Platon, fostul director fiind și el membru.

Printre fondatorii clubului s-au numărat Paul Ilieș (RAAL), Dorin Stoian (Comelf), Emanoil Viciu (Teraplast), oameni care, prin companiile pe care le reprezentau, au putut susține financiar proiectele clubului.

Un domeniu în care rotarienii au avut un cuvânt greu de spus a fost cel muzical. În anul 2000, cu ocazia primei conferințe a cluburilor din România și Republica Moldova, s-a format Noua Orchestră Transilvană a Societății de Concerte (condusă de Gavril Țărmure), sub bagheta lui Romeo Râmbu. Ulterior, dirijorul a devenit și el rotarian. Rotarienii i-au susținut pe tenorul Ștefan Pop și pe soprana Anita Hartig, dar și pe elevii Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” care au primit o donație de pianine. ”Zilele Operei Constantin Pavel” reprezintă alt eveniment foarte important organizat sub egida Rotary Club Bistrița, clubul ocupându-se de strămutarea osemintelor fostului om de cultură din Cimitirul Bellu la Bistrița Bârgăului.

În 1999, a demarat proiectul rotarian de îmbunătățire a esteticii urbane cu amplasarea operei artistului Maxim Dumitraș în curtea Spitalului Județean. Altă lucrare, de data aceasta a bistrițeanului Anton Tănase, a fost amplasată inițial în curtea Liceului Sanitar, apoi în fața Policlinicii Bistrița.

Prin eforturile Rotary Club Bistrița a fost ridicată biserica în stil brâncovenesc în curtea spitalului de pe strada Ghinzii, iar la Năsăud o cruce în memoria grănicerilor. Un bust al lui Andrei Mureșanu a fost amplasat în curtea casei memoriale.

În 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, în comuna Milaș, rotarienii au dezvelit un bust al cardinalului Iuliu Hossu. Președinte la vremea aceea al clubului era Florin Urîte.

Rotarienii au construit un loc de joacă în parteneriat cu statul Columbus din SUA în Parcul Municipal, iar ing. Tănase Dumitru a dotat la rândul lui un loc de joacă de la o școală specială cu echipamente moderne.

Grație implicării rotarienilor, Spitalul Județean Bistrița a început un proces de umanizare. Elevii de la Arte, coordonați de artistul Marcel Lupșe, au pictat saloanele secției de pediatrie, centrul de sănătate mintală de la psihiatrie, iar Marcel Lupșe o lucrare care se află și acum la Policlinica Bistrița.

Firmele mari, în fruntea cărora se aflau Emanoil Viciu (Teraplast), Dorin Stoian (Comelf) și Paul Ilieș (RAAL), au pus mână de la mână și au donat 150.000 de euro, bani cu care s-a schimbat tâmplăria spitalului. Au fost primele investiții mari în schimbarea condițiilor din spital. Au fost amenajate și saloanele de ATI la inițiativa lui Dorin Stoian, care a spus că viața muncitorilor care se accidentează în fabrici trebuie salvată aici.

Firmele din zona industrială conduse de rotarieni au făcut demersuri pentru ca Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca să vină la Bistrița și să pregătească specialiști cu diplomă universitară, mai multe săli din incinta vechiului spațiu, dar și a celui actual purtând numele companiilor mari.

Rotary Club Bistrița a avut un rol important în susținerea clubului Gloria Bistrița, a înființat, prin Dumitru Tănase, aerodromul Bistrița, a organizat și susținut evenimente de promovare a sportului de masă.

Rotary Club Bistrița a plantat an de an mii de copaci în zona Colibița, administrată de Dan Țacăl, a sprijinit sinistrați după alunecările de teren de la Parva și inundațiile de la Târlișua. Continuă să sprijine și azi familii sărace și copii instituționalizați din Teaca sau din Piatra Fântânele.

Cu ocazia aniversării a 25 de ani au fost acordate diplome tuturor membrilor, acum peste 40 la număr, dar în cei 25 de ani, numărul celor care au activat în club s-a apropiat de 100.

”La 25 de ani de la înființarea Rotary Club Bistrița, putem afirma că toți membrii clubului am învățat să clădim valorile toleranței și prieteniei, iar după ce am înțeles mai bine care sunt nevoile comunității în care trăim, am răspuns prin acțiuni de voluntariat pentru rezolvarea multora dintre ele. Fie ca anii care urmează să ne găsească tot împreună, cu și mai multe realizări, întinzând o mână către cei care au nevoie de sprijinul nostru”, a spus președintele actual, Sabin Cotul.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.