Cultură Politică

Rromii au dansat de mama focului la bal. Emil Neia Lăcătuş nu s-a lăsat mai prejos (FOTO)

Rromii din judeţ au dansat până la epuizare joi seara pe terasa Restaurantului Parc la Balul de Sfânta Maria organizat de Emil Neia Lăcătuş şi de colegii lui de la Partida Rromilor. Stelian de la Turda şi formaţia sa au întreţinut atmosfera care a fost unastrălucitoare. Rochiile, pantofii şi machiajul doamnelor şi domnişoarele au avut sclipci, iar costumele domnilor au fost şi ele lucioase.

Rromii din Bistriţa-Năsăud se adună, an de an, în seara zilei de 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru a se distra la  bal. Anul acesta au fost două petreceri, una organizată de Partida Rromilor şi de liderul ei, Emil Neia Lăcătuş, la Restaurantul Parc, iar alta de Matei Lăcătuş, preşedintele Asociaţiei social-democrate a rromilor, care s-a ţinut la Viişoara.

La Restaurantul Parc au venit zeci de persoane de toate vârstele care s-au distrat de mama focului în compania lui Stelian de la Turda şi a formaţiei sale. Solistul i-a încântat cu vocea lui inconfundabilă şi nu a obosit cu dedicaţiile. Ringul nu a fost nicio secundă liber. De la mic, la mare, toţi rromii au dansat neobosiţi.

De la o ediţie la alta a balului se simte tot mai mult şi în tagma rromilor că tradiţiile rămân undeva în urmă. Nu mai vezi rochii largi, păr împletit, ci fuste scurte, tocuri de 15 cm şi câte un iPhone în mâna domnişoarelor. Un singur lucru rămâne constant: apetitul rromilor pentru tot ce e strălucitor şi vocaţia lor de dansatori. Chiar şi Emil Neia Lăcătuş a arătat că e în formă maximă şi că poate ţine ritmul cot la cot cu o domnişară.

Balurile rromilor erau folosite în trecut drept prilej pentru tineri să-şi „fure” miresele. Unii le luau la dans şi profitau la un moment dat de neatenţia părinţilor ca să le fure. Aşa s-au întemeiat, practic, familiile de rromi de sute de ani şi tuturor le place obiceiul fiindcă mulţi aşa s-au căsătorit. Fireşte că familiile se întâlnesc ulterior şi cad de acord asupra nunţii.  În zilele noastre nu se mai fură fete, dar rromii continuă să se căsătorească la vârste fragede şi să devină părinţi ai multor copii.

Mai multe fotografii, aici.

bal rromi 5 bal romi 3 bal romi 4 bal romi 6 bal romi 7 bal romi 8 bal romi 9 bal rromi 2

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.