Actualitate

Rugăciune ecumenică în fața Bisericii Evanghelice – 13 ani de la incendiu

(VIDEO) Vineri 11 iunie, la împlinirea a 13 ani de când Biserica Evanghelică a fost cuprinsă de flăcări, în fața celui mai important monument istoric al Bistriței, care acum se află în proces de restaurare, a avut loc o rugăciune ecumenică de comemorare a tristului eveniment, la care au luat parte preoți de la mai multe confesiuni, precum și primarul Ioan Turc.

”În urmă cu 13 ani, mândra noastră biserică din centrul Bistriței a ars ca o torță. Cine a văzut aceste imagini nu le poate uita. Să nu mai privim doar înapoi, să privim doar înainte, uitați cum se înalță și o să ne bucurăm peste puțin timp de simbolul Bistriței de ieri și de azi mai frumos decât l-a văzut vreun ochi al unuia care trăiește. Se lucrează și se face treabă bună”, a spus preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA Bistrița, Johann Dieter Krauss.

”Parcă după 13 ani putem fi mai optimiști și putem anticipa că anul viitor vor fi date jos schelele de pe Biserica Evanghelică. Două evenimente majore i-au marcat pe cei din generația mea: cele din 1989 și incendiul din 2008. Ne-au îndemnat la solidaritate, la ecumenism și am putut găsi numitorul comun. Ne mândrim cu toții cu acest edificiu monumental”, a afirmat Ioan Turc.

https://www.facebook.com/ioanturcpnl/videos/151332763656943

În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea ”sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice. Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru. Focul nu a pătruns în interiorul bisericii, obiectele de cult şi orga aflată în lăcaş rămânând intacte. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Pagubele au fost estimate la aproximativ un milion de euro.

Biserica Evanghelică a intrat apoi într-o nouă eră de reconstrucţie, turnul fiind reabilitat, anul trecut începând lucrările de restaurare a interiorului. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. Pentru ca oamenii să poată vedea de la mare înălţime panorama Bistriţei, în 2012 a fost dat în folosinţă liftul modern care urcă în turnul Bisericii Evanghelice şi care a costat aproximativ 70.000 de euro. Turnul Bisericii Evanghelice a fost sfinţit în 8 decembrie 2012, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic. Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009. Noul orologiu din turn, unul de dimensiunea unei genţi diplomat şi ghidat de GPS, a fost dat în folosinţă în 2011, cu ocazia Zilelor Bistriţei. Clopotele, inscripţionate cu câte un verset biblic, au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009.

În prezent, se desfășoară lucrări prin proiectul cu bani europeni ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, în valoare de 3 milioane euro. Ce se realizează la Biserica Evanghelică: lucrări de restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), lucrări de consolidare structuri istorice – rezistență, lucrări de restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, lucrări de restaurare mobilier bisericesc, lucrări de restaurare orgă, lucrări de organizare de șantier, lucrări instalații electrice-curenți slabi (efracție, PSI, sonorizare și altele), lucrări instalații electrice de forță, lucrări instalații sanitare – hidranți. Detalii aici.

4 comentarii

  • Cred ca numai bunul D-zeu va face dreptate sii va pedepsi pe cei care au dat foc Bisericii Evanghelice . Fostul primar cretu nu este strain de acest incendiu care a avut loc cu 1 zi inainte de turul 2 al alegerilor de primar Alegeri care daca nu era incendiu erau castigate dce Vasile Moldovan cafre conducea dupa primul tur cu cateva mii de voturi. Cum au fost descoperiti asa de repede autorii? Autori care erau sub 14 ani care nu raspundeau nici penal si nici material, Astazi cand autorii declarati de politie au peste 25 ani de ce nu-i stie si opinia publica din Bistrita? De la incendiu sau cheltuit pentru Biserica DEvanghelica peste 7 milioane Euro Bani cu care se puteau construi de la zero 2 asemenea biserici. Mie cand am facut schela mi se spunea daca sant agreat pe monumente? Intreb si ma intreb Cu7m o firma din Sant este agreata? Firma care are multe contracte cu zstatul (legale binenteles) firma care a cumparat fostul spital de pe str. Independentei in detrimentul primariei Bistrita. Aceste contracte banoase sant de pe vremea lui cretu Nu am nimic cu nimeni dar ma doare nedreptatea si hotia. In urma incendiului eu sant singurul care am pierdut peste 100000 mii lei pe care nu i-am mai primit. Nu va mai plictisesc si ma rog la D-zeu sa-i pedepseasca pe cei vinovati si cred ca pana la urma vor plati.

  • Acum s-au facut si piste de biciclete… ieri pe Imp. Traian erau zeci de masini parcate/stationate pe pista. O lucrare facuta fara cap ca si multe alte lucrari facute degeaba. Scopul a fost sa chelturea banului public aiurea. Cand orasul sta prost la parcari iar strazile se blocheaza de masini inteligentii orasului fac piste. Prostia este la ea acasa la bistrita.

  • Eu mă așteptam ca Avram, Tanco, Crețu et comp, să fie și ei prezenți la rugăciune, că pt ei a fost o mare binecuvântare. Măcar să fi ținut căntuța cu apă și busuioc, dacă atunci s-au jucat cu șfebelile.Numa zîc.

  • Privighetoarea trebuie sa stie ca pistele de biciclete au fost alese si votate de pesedistii din CL care i-a durut la basca de afacerile bistritenilor si de faptul ca nu au unde sa isi parcheze masinile. Nici macar in fata blocurilor si a caselor unde stau nu mai au acest drept. Deci harababura cu pistele este marca OTC si pesede !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.