Actualitate

Rugăciune ecumenică și concert în Biserica Evanghelică

ACTUALIZARE Duminică 11 iunie, la împlinirea a nouă ani de când Biserica Evanghelică din Bistrița a fost cuprinsă de flăcări, în cel mai important monument istoric al orașului va avea loc o rugăciune ecumenică de comemorare a tristului eveniment.

”Am onoarea să invit cetăţenii municipiului Bistriţa la rugăciunea ecumenică ce se va desfăşura duminică, 11 iunie 2017, începând cu ora 19.30, în Biserica Evanghelică. Ceremonialul este organizat pentru comemorarea tristului eveniment din istoria oraşului – incendiul care a afectat grav turnul şi Biserica Evanghelică, în urmă cu nouă ani”, spune primarul Ovidiu Crețu.

El a adăugat: ”Vom organiza în cadrul rugăciunii ecumenice un concert coral cu Misa de Mozart. Profităm de faptul că este în desfășurare Reuniunea corală ”Bartolomeu Anania”.

Concertul extraordinar vocal-simfonic organizat de Centrul Cultural Municipal va fi susținut de Corul Appassionata, Corul Viva la Musica și Orchestra Liceului ”Sigismund Toduță” din Cluj.

Soliști: Daniela Neamț Gilovan – soprană, Iulia Merca – alto, Ioan Mocian – tenor, Cristian Hodrea – bas.

Dirijor: Francisc Mureșan.

În program: Mozart – Ave verum corpus, Mozart – Misa încoronării, GH. Firea – Mântuire.

Au trecut nouă ani

În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea ”sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice. Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru. Focul nu a pătruns în interiorul bisericii, obiectele de cult şi orga aflată în lăcaş rămânând intacte. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Pagubele au fost estimate la aproximativ un milion de euro.

Biserica Evanghelică a intrat într-o nouă eră de reconstrucţie şi de promovare turistică, fiind reabilitată aproape complet. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. Pentru ca oamenii să poată vedea de la mare înălţime panorama Bistriţei, în 2012 a fost dat în folosinţă liftul modern care urcă în turnul Bisericii Evanghelice şi care a costat aproximativ 70.000 de euro. Turnul Bisericii Evanghelice a fost sfinţit în 8 decembrie 2012, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic. Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009. Noul orologiu din turn, unul de dimensiunea unei genţi diplomat şi ghidat de GPS, a fost dat în folosinţă în 2011, cu ocazia Zilelor Bistriţei. Clopotele, inscripţionate cu câte un verset biblic, au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009.

Prin anvergură, importanţă, realizare artistică şi arhitecturală, Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului vechi, dominat de silueta acesteia şi verticala turnului ei.

11 comentarii

  • Era mai bun titlul ” 9 ani de cand Avram si Cretu au aprins biserica”.
    Toata lumea stie ce a fost atunci, chiar cred ca ii mai crede cineva. Iar o sa fie numai ei 2 la asa zisa „rugaciune ecumenica”.

  • Acum sa o spunem pe cea dreapta, incendiul a fost pus cu intentie si cu rezolvarea alegerilor la acea vreme. Un incendiu de acest gen trebuie pregatit din timp si supravegheat ca sa-si atinga scopul. Focul de asemenea amploare se propaga atunci cand lemnul este stropit cu ce trebuie. Oricat de uscat ar fi lemnul nu poate arde in acest fel si cu o astfel de viteza de propagare. Nu sunt pompier sa am cunostiinte de acest gen dar este la mintea cocosului sa crezi ca a fost un simplu incident

  • Cand vine vorba despre ecumenism, toti declara ca sunt trup si suflet pentru refacerea unității universale a Bisericilor creștine, cu respectarea autonomiei lor, pe calea acordurilor și a dialogului teologic. In realitate, doar vorbe goale si nimic concret. Fiecare o tine pe a lui. Cat ecumenism este in gestul bisericii ortodoxe de a se face stapana pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in perioada comunista? Este cazul concret al bisericii din piata Unirii din Bistrita, cunoscuta si sub numele de „Biserica de la Coroana”. In anul 1893 biserica respectva (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosite la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca atunci romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. În anul 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, lăcaşul de cult a fost preluat de către ortodocşi, iar in cladirile manastiresti a functionat multa vreme Muzeul bistriţean . Dupa 1989, nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, ba mai mult ortodocsii au pus stapanire cu nerusinare si pe cladirile manastiresti unde si-au instalat protopopiatul, sfidand orice lege a proprietatii si a bunului simt.
    Ecumenism?! Mai degraba fariseism.

    • Simi las-o pe glie….Romania a facut parte din Imperiul Roman de Rasarit sau Bizantin deci ORTODOX!!!! Ca au venit mai apoi unii cu pusti si tunuri si au daramat biserici ortodoxe si au ars pe unii ortodocsi in bisericile lor de lemn pt ca nu au vrut sa isi schimbe religia este alceva sau ca nu-i lasau sa-si construiasca biserici de piatra …Ase ca sazi bland si meri oblu 🙂 si tat intarata lume

  • Draga Lirici, România a făcut parte din imperiul bizantin dar Transilvania niciodată! Transilvania a fost mult timp in imperiul austro-ungar și in acest timp romanii din Transilvania erau necreștinați !
    În 1700 la intențiile Vienei ,romanii din Transilvania au fost creștinați și și-au păstrat și ritul bizantin numai ca sub denumirea de Greco-catolici! Pune mâna pe carte liriciule!

  • Ionele, depinde pe carte pui mâna. Istoria creştinismului „ardelenesc” începe cu „intențiile Vienei”, ardelenii fiind „necreştinați”? Eşti chiat tâmpit! Şi o spun cu toată compasiunea.
    Ai auzit, cumva, de arheologie? Biertan, județul Sibiu, este în Transilvania, sau nu? Tăblița descoperită acolo datează anterior încreştinării austriecilor şi…mai ales a ungurilor: „Abia după ce au fost creștinați, în jurul anului 1000, și nemaiputând face incursiuni în Vest, au început sistematic maghiarii, extinderea în Transilvania”(https://ro.m.wikipedia.org). Nu susțin că Wikipedia ar fi o sursă imbatabilă, dar sursele istorice credibile sunt zdrobitoare pentru ideile maghiarizante pe care le îndrugi şi, de aceea, le-am pus la înaintare pe cele mai „uşurele”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS