Actualitate

Rugăciune ecumenică în Biserica Evanghelică la opt ani de la incendiu. ”S-au înfăptuit minuni”

Preoți aparținând mai multor culte religioase au participat la o rugăciune ecumenică în Biserica Evanghelică, la împlinirea a opt ani de la incendiul care a a afectat grav simbolul orașului. Clopotele Bisericii Evanghelice au bătut în amintirea tristului eveniment din 11 iunie 2008. Prefectul Ovidiu Frenț și viceprimarul George Avram au fost prezenți la momentul comemorativ.

1 comemorare incendiu iunie 16 2 comemorare incendiu iunie 16 3 comemorare incendiu iunie 16 johann dieter krauss 4 comemorare incendiu iunie 16

”Anii au trecut, opt la număr incredibil, de la acel fatidic 11 iunie, parcă ar fi fost ieri. De câțiva ani am putut să intrăm în această biserică, să ne bucurăm de acustica ei, să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru nenumăratele minuni pe care le-a făcut în acest sfânt locaș. Atunci când l-am văzut în flăcări, mulți dintre noi am plâns, a ars inima Bistriței. Memoria oamenilor este scurtă, suntem foarte puțini care ne mai amintim și ne-am adunat pentru această rugăciune, dar memoria noastră, a celor care ne-am unit astăzi pentru rugăciune nu poate uita acea zi traumatică, acele ceasuri de groază și nu putem decât să-I mulțumim lui Dumnezeu că a oprit în acea seară vânturile, altfel era în pericol întregul oraș. Era o zi strălucitoare de vară, călduroasă și doar pentru câteva clipe a început să cadă o ploaie lină peste acele flăcări. Această biserică, precum Pasărea Phoenix, s-a renăscut din cenușa ei. Îngerii Domnului, unii cu chip de om, au păzit această biserică. Dumnezeu a ținut mâna Lui asupra noastră și a împiedicat producerea unei catastrofe mai mari. Clopotele ne-au chemat, ne-au adus aminte. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru minunile pe care le-a înfăptuit și le mulțumesc tuturor acelor îngeri cu chip uman care și-au adus contribuția la reclădirea acestui monument. Mulțumesc tuturor bistrițenilor care prin cu mic cu mare și-au adus contribuția la renașterea acestui monument. Nu este finalizată restaurarea, dar este pe calea bună”, a spus preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA Bistrița, Johann Dieter Krauss.

”Am avut atunci sentimentul, și cred că toți bistrițenii au simțit la fel, că arde ceva care îmi aparține, parcă era mai îngrozitor decât dacă ardea propria casă. Pericolul a fost foarte mare pentru întreaga zonă, dar intervenția promptă a pompierilor a împiedicat propagarea incendiului. Momentul cel mai tragic pe care mi-l amintesc foarte bine este când din mânndrul turn a rămas o ruină fumegândă. A fost o încercare pentru membrii comunității evanghelice, dar în același timp pentru toți locuitorii orașului, biserica fiind reperul tuturor. Ce a urmat a fost un exemplu extraordinar al unei comunități unite, eforturi de a reda bisericii înfățișarea de odinioară”, a menționat prefectul Ovidiu Frenț.

”Îmi amintesc cu mare tristețe de evenimentul de atunci, de acel incendiu devastator, cred că s-a rupt o părticică din fiecare bistrițean în acel moment când a ars simbolul Bistriței. Mulțumim Celui de Sus că astăzi Biserica Evanghelica se află în această stare bună după refacere. Ne rugăm cu toții ca asemenea evenimente tragice să nu mai aibă loc niciodată, nici în Bistrița și nici în alte părți”, a afirmat viceprimarul George Avram.

5 comemorare incendiu iunie 16 6 comemorare incendiu iunie 16 7 comemorare incendiu iunie 16 8 comemorare incendiu iunie 16

În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea ”sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice. Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru. Focul nu a pătruns în interiorul bisericii, obiectele de cult şi orga aflată în lăcaş rămânând intacte. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Pagubele au fost estimate la aproximativ un milion de euro.

Biserica Evanghelică a intrat într-o nouă eră de reconstrucţie şi de promovare turistică, fiind reabilitată aproape complet. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. Pentru ca oamenii să poată vedea de la mare înălţime panorama Bistriţei, în 2012 a fost dat în folosinţă liftul modern care urcă în turnul Bisericii Evanghelice şi care a costat aproximativ 70.000 de euro. Turnul Bisericii Evanghelice a fost sfinţit în 8 decembrie 2012, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic. Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009. Noul orologiu din turn, unul de dimensiunea unei genţi diplomat şi ghidat de GPS, a fost dat în folosinţă în 2011, cu ocazia Zilelor Bistriţei. Clopotele, inscripţionate cu câte un verset biblic, au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009.

Prin anvergură, importanţă, realizare artistică şi arhitecturală, Biserica Evanghelică este cel mai important monument al oraşului vechi, dominat de silueta acesteia şi verticala turnului ei.

7 comentarii

  • Oare poate fi ceva mai penibil, legat de acest moment? George Avram sa tina cuvantari despre incendiu! Am trait sa o vad si pe asta. Prietenii stiu de ce! Rusine preotilor de alte confesiuni prezenti acolo, la acest moment „pentru prosti”.

  • Festivismul ecumenic nu mai urmărește perpetuarea valorilor incontestabile ale uneia sau alteia din bisericile creștine, ci prin forțarea canoanelor uniformizează spre minimalism practicile ortodoxe. Dacă fiul risipitor, întors acasă, primește cele mai bune haine și se taie vițelul cel gras, nu putem toți să fim risipitori ai credinței străbune, că astfel nu vom mai casa unde să ne întoarcem. Când eu păcătuiesc sufletul meu va fi pârjolit sau iertat, când preotul meu uită canonul, toată biserica va fi arsă și mistuită în necredință.

    • Stimabile domn!
      Fiecare din reprezentantii bisericilor prezenti la eveniment este constient de valorile bisericii pe care o reprezinta si nu se leapada de ele. Insa fiecare dintre noi este deopotriva constient si de faptul ca porunca Mantuitorului nostru este sa ne iubim unii pe altii precum Hristos iubeste biserica. Daca prin apropierea dintre noi ridicam un semn ca incercam sa dam ascultare poruncii Lui, care este pacatul nostru? Daca aratam respect unul fata de altul pretuindu-ne reciproc marturia credintei cu diferite accente aducem marturia dorintei de a fi unul in Hristos prin iubire frateasca si va invitam si pe dvs. sa va alaturati. Daca am ridica noi ziduri intre noi, nu am face altceva decat sa lovim din nou in Trupul Domnului. Drumul spre unitatea in diversitate este greu si anevoios dar noi incercam sa facem pasi concreti spre aceasta. In pilda fiului risipitor, pe care o invocati, regasim si fratele „cuminte” care nu a risipit precum fratele lui mai tanar. Dar si pe el Tatal il invita sa se intoarca in dragoste spre fratele lui si sa impartaseasca bucuria Tatalui pentru intoarcerea la Tatal a fratelui. Acest lucru este demn de a fi luat in seama.

    • Avem atât de multe lucruri în comun că doar acestea ar fi suficiente să ne facă să afirmăm fără nici o îndoială că suntem frați întru Hristos. Iar dacă aduceți aminte ziduri, aceste ne sunt străine, rugăciunea ne-a fost singura pavăză, cetatea ce neamul ortodox o are de apărat.
      Dacă nu-mi descalți picioarele și pășesc în templul credinței unui neam, sau dacă o fac cu capul descoperit fără un fes, la alte neamuri, e semn de lipsă de respect față de credința acelor popoare. Acum când preoților noștri ortodocși li se cere să facă rugăciuni în templele altor credințe știind că canoanele le interzice aceste fapte, eu ce pot să cred. Ce altceva pot crede decât că rugăciunea mea pentru toți frați întru Hristos, făcută în taina căsuței mele, sau împreună cu preotul și neamul meu ortodocs în biserica nu mai este primită de Cel de Sus, dacă nu este făcută în fața camerelor de luat vederi, urmate de articole în ziare.
      Părinte Johann D. Krauss, am plâns alături de mulți bistrițeni pe stradă când focul mistuia biserica în care au fost botezați, cununați și s-au rugat oameni ce cred în dragoste de aproape. Dar acum când un ecumenism exaltat uită de valorile unei sau alteia dintre bisericile surori și după cum spuneți ”ridică ziduri” dacă nu participă la rugăciuni comune, parcă sufletul meu plânge că se spulberă speranța că Tatăl ne va primi în casa Lui, pe noi rătăciți.

  • Mafia ROSIE a luat hotararea ca daca va apare un incendiu ( nu stim daca clopotele au fost topite in incendiu sau au fost furate inainte ) va schimba si opinia alegatorilor in ce priveste candidatura la primarie a lui Moldovan ( focul a salvat si pe constructor… care trebuia sa asigure si paza obiectivului, respectarea normelor PSI……etc…), lucru care s-a si intamplat !
    Iar executantii …acum participa la slujbe de pomenire…. cu soborul…

    • Bineinteles ca clopotele au fost furate inainte de incendiu… Dupa ce la orele 10 au batut la slujba ocazionata de conferinta pastorala a preotilor evanghelici din districtul Sighisoarei care s-a tinut in 11.06.08 la Bistrita si la orele 14 sau 14:30 au batut in memoria unui decedat, au fost demontate pe furis, bagate in buzunar de hoti (cel mare cantarea 2,4 tone!) si aduse din turn pe scarile subrede de lemn, coborate pe scara de piatra melcata stramta din turnuletul de acces fiind duse ziua in amiaza mare neobservate prin piata populata de lume.
      Scuzati-mi sarcasmul – dar aceasta teorie vehiculata si la un post de televiziune locala in 2008, care se dadea foarte serios, nu are niciun suport in realitate. Nici cel mai mic! In rest: Pentru fabulatii este loc cat cuprinde!
      Dar afirmatii gratuite in necunostinta de cauza intra in domeniul calomniei. Dar ce sa facem? Avem foarte multi specialisti printre comentatori.

    • dar cine le-a furat…. moldovan sau cretu?
      (si moldovan avea motive sa le fure…daca tot nu mai castiga alegerile atunci sa ramana cu ceva si el….)
      avram e singurul care nu avea motive sa le fure, el oricand aduna 10 prieteni de la fosta urbana si o pune de un….clopotel!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS