Actualitate Politică

S-a adoptat Legea pieţelor agricole. Ce spune despre ea deputatul PNL Stelian Dolha

Legea pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol a fost adoptată în Camera Deputaților și va aduce modificări privind modul în care fermierii își vor putea valorifica recolta. Deputatul Stelian Dolha spune că vor dispărea intermediarii.

Actul normativ inițiat de Guvern a fost susținut la votul final nu doar de către parlamentarii PSD, UNPR, PC-PLR şi UDMR, ci și de liberali. În numele acestora a luat cuvântul la tribună preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud Stelian Dolha, membru în Comisia pentru agricultură.

”Proiectul de lege vine în ajutorul producătorilor agricoli persoane fizice și încearcă să elimine intermediarii din comerțul cu produse agricole, care, momentan, profită cel mai mult de pe urma acestui comerț. Se introduce atestatul de producător valabil doar pentru titularul acestuia și care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică și carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol care, de data aceasta, prin modificările aduse, poate fi folosit nu numai de proprietarul atestatului, ci și de toate rudele de gradul întâi ale acestuia”, a declarat Stelian Dolha.

Legea piețelor agricole a fost adoptată în Camera Deputaților și va fi trimisă președintelui Traian Băsescu spre promulgare. Ea are ca  obiect de reglementare modul de desfășurare al activităților economice de valorificare de către producătorii agricoli persoane fizice a produselor agricole proprii și de exercitarea comerțului cu  aceste produse.

Noile atestate de producător vor conține date complete despre fermier, de la nume, până la suprafața cultivată, efectivul de animale și denumirea produselor. Valabilitatea atestatului este de un an, cu vizare semestrială prin aplicarea ștampilei și semnăturii primarului comunei, orașului, municipiului, sectorului Capitalei, după caz. ”Atestatul de producător se eliberează, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfăşurarea unei activităţi economice în sectorul agricol, după verificarea cu privire la existenţa suprafeţelor de teren, respectiv a efectivelor de animale pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător”, se arată în forma transmisă președintelui Băsescu spre promulgare.

Atestat doar cu aviz de la o asociație de fermieri

Atestatul de producător se va elibera de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz,constituite potrivit legii şi organizate la nivel local şi judeţean, care se înregistrează la primăriile comunelor, oraşelor, municipiilor sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi care nominalizează cel puţin un reprezentant în acest scop.

Costurile generate de tipărire a atestatului de producător din sectorul agricol se suportă de către consiliile judeţene, iar ”sumele cheltuite de acestea se recuperează prin grija primarilor, din sumele achitate de solicitanţi pentru eliberarea acestora, stabilite prin hotărâri ale autorităţilor deliberative, la propunerea autorităţilor executive”, se mai arată în lege.

Legea piețelor aduce un element nou în viața fermierilor, respectiv carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, fiind interzisă ”vânzarea produselor cumpărare de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare” – activitatea specifică samsarilor.

Carnetele de producător vor fi securizate, iar primarii vor avea libertatea de a solicita un preț pentru acesta, pentru a recupera cheltuielile cu tipărirea lui. ”Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol se utilizează exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum şi pentru produse apicole”, se mai spune în actul normativ.

Obligații pentru fermieri

Comercializarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie de către producătorii agricoli persoane fizice se face pe baza documentului de identitate, a atestatului de producător şi a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Producătorii agricoli au obligaţia afişării la locul de vânzare a etichetei de produs, care conţine informaţii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi preţul de vânzare.

Sancțiuni

Legea piețelor prevede o serie de sancțiuni pentru producătorii agricoli sau comercianții care nu respectă noilor norme. Astfel, spre exemplu, agenții economici prinși cu marfă transportată fără dovada de proveniență riscă amenzi între 6.000 și 10.000 de lei. La persoanele fizice care încalcă la fel legea, sancțiunea este de până la 1.000 de lei.

Totoodată, fermierii care nu afișează eticheta de produs pot primi amenzi între 100 și 300 de lei.

”Legea piețelor agricole”  obligă autoritățile locale să aloce minimum 40% din totalul spațiilor de comercializare din piețe pentru producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător și vând producția din ferma sau gospodăria proprie. Nerespectarea legii atrage după sine amenzi usturătoare pentru primării, iar sancțiunile pot ajunge până la 37.500 de lei.

4 comentarii

  • Acuma e fericit Stelica, se poate face piețar cu acte in regula din 2016 de cand se lasa de politica si incepe activitatea la depozitul de legume-fructe. Bafta! Din partea noastra poti sa-ti schimbi activitatea de maine, oricum nu ti-ar simti nimeni lipsa.

    • Tie oricum nu iti simte nimeni lipsa :)) si pana la urma ce e rau in a munci>? Da a munci li se pare orbil celor ca putura care au avut 15 joburi in 3 ani sau ca popescu care se plimba toata ziua cu masina de la cj si se face ca munceste si el

  • Ma tristete cu cravata rosie! Nu o sa aveti norocul sa scapati nici in tara nici in judet!Va puteati face frinari dar e cam bai cu CFR-ul asa ca nu puteti fi decit niste picolici pentru a nu face concurenta ospatarului.Stelica pe ei si pe mama lor!

  • Ma bucur ca Stelian Dolha n-a uitat de agricultura, si ca oricate turbulente are viata politica si de aici si de la Bucuresti are puterea sa mearga inainte. Succes!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.