Consilierii judeţeni au aprobat marţi un proiect de hotărâre care prevede ca senioarele care practică handbalul de performanţă în Bistriţa să fie finanţate şi de la bugetul judeţean. Astfel, echipa de handbal va fi susţinută financiar în sezonul competiţional 2014-2015 cu 440.000 de lei. Prima tranşă de bani, 100.000 de lei, va fi virată Clubului Sportiv Municipal Bistriţa de îndată pentru a-şi putea începe activitatea de pregătire. Alţi 120.000 de lei vor fi acordaţi clubului până la sfârşitul acestui an, iar restul de bani vor fi viraţi în conturile echipei de handbal feminin până la sfârşitul sezonului competiţional, undeva în 2015.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, le-a explicat consilierilor judeţeni motivele pentru care bistriţenii merită să investească bani în handbal şi de ce echipa de fete merită atenţia tuturor.
”Din păcate, situaţia echipei fanion a judeţului nostru, care a fost echipa de fotbal Gloria Bistriţa, este una delicată şi acolo au existat repetate discuţii care continuă şi nu s-a găsit încă până în momentul de faţă o soluţie concretă prin care administraţiile publice să poată sprijini activitatea fotbalistică ţinând cont de faptul că echipa se află în insolvenţă. De asta am spus că merită să facem acest efort pentru handbal, care nu este unul foarte mare şi să găsim soluţii să putem asigura un buget care să confere celor de la CSM, împreună cu banca tehnică condusă şi coordonată de profesorul Paşca, condiţii necesare pentru a putea promova în prima ligă. Condiţiile sunt puse în contractul de finanţare, care va fi acordat prin hotărârea de astăzi. Discuţia a fost ca pentru un anul competiţional 2014-2015 CJ să asigure o sumă echivalentă a 100.000 de euro, Primăria municipiului Bistriţa echivalentul a 150.000 de euro”, a spus preşedintele Radu Moldovan la şedinţa extraordinară de marţi.
Potrivit şefului CJ, în paralel, pentru susţinerea echipei de handbal a CSM se vrea crearea unei entităţi care va lua forma unei asociaţii sau club sportiv, care să dea posibilitatea sponsorilor să devină acţionari ai echipei de handbal.
”Pe lângă cele două administraţii publice să poată să participe la finanţare şi companii private, pentru ca echipa să rămână în prima ligă. Pentru a rămâne în prima ligă bugetul este undeva între 350.000 şi 450.000 de euro şi ca să ne putem bate pentru un loc de cupe europene e nevoie de un buget de aproximativ 600.000 de euro. Şi atunci, pe lângă banii care vin de la cele două administraţii este nevoie să deţinem această activitate şi pentru companiile private pentru a putea întregi bugetul şi după promovare să ne putem bate pentru un loc în cupele europene la handbal feminin. De ce urgenţa? Termenul limită de a pleca în cantonament este undeva prin 20 iulie şi e nevoie de întărirea lotului de jucătoare şi apreciez şi vreau să le mulţumesc celor de la CSM pentru acest proiect şi eu cred că împreună cu toţii putem anul viitor să sărbătorim împreună promovarea echipei de handbal feminim în Liga întâi”, a mai adăugat preşedintele CJ.
După prezentarea tuturor argumentelor necesare pentru sprijinirea echipei de handbal, cei 18 consilieri judeţeni prezenţi la şedinţa extraordinară de marţi, alături de preşedintele Consiliului Judeţean au votat pentru iniţiativa sprijinirii echipei de handbal. Singura menţiune a venit din partea consilierei Monica Săsărman, care le-a propus tuturor ca echipa de handbal a CSM să aibă un nume personalizat. Dacă Federaţia Română de Handbal va fi de acord, echipa bistriţeană s-ar numi ”Handbal Club Bistriţa-Năsăud”.
Felicitări dlui Radu Moldovan!
Ma bucur nespus ca in sfârșit se „porneste” acest proiect!
Acum doi ani am pus pe masa Dlui primar proiectul cu handbalul (inca este la dansul), dar nu a fost de acord…
Am pierdut juniori f buni.
Mult succes noii echipe!
mi se pare suma exagerat de mare sa bagi intro echipa fara prea mare perspectiva iar cu sumele acestea imense se puteau pregatii sute de copii si juniori de la toate sectiile de sport din judet,dar cine poate poate pacat ca, consilierii sant cum sant