Actualitate

S-a deschis Bike Park, ”un răspuns pentru cicliști și o încercare de a da sens investițiilor” din Wonderland

(FOTO) În Complexul Wonderland, pe Dealul Cocoș din Unirea, în prezența primarului Bistriței Ioan Turc și a ambasadorului mobilității durabile Levente Ianoși, s-a deschis Bike Park, o zonă de agrement nouă pentru bicicliști, cu două trasee de coborâre. 

”Este o investiție a Primăriei Bistrița de aproximativ 90.000 de lei, care presupune două trasee pentru cicliști, unul de tip family și unul de competiție. Un lucru pe care eu îl salut, mi se pare chiar grozav, e faptul că au lucrat alături de angajați și bikerii, în frunte cu Angelo Bude. Ce s-a făcut aici corespunde pretențiilor pe care bikerii bistrițeni le au. În 27 august va debuta o competiție internațională, care deocamdată nu e cuprinsă în lista evenimentelor federației, dar începând de la anul va fi în calendarul oficial. Ceea ce facem aici reprezintă pe de o parte un răspuns pe care îl dăm pentru cei care iubesc bicicleta, iubesc mișcarea, iubesc sportul în aer liber, și nu sunt puțini, pe de altă parte e o încercare de a da sens unor investiții care s-au făcut din buzunarul public, și discutăm de multe milioane de euro care altminteri, dacă ne rezumăm la funcțiunile de iarnă, sunt bani aruncați. Vom încerca anul viitor să extindem aceste trasee, tot în colaborare cu bikerii”, a declarat primarul Ioan Turc.

El a menționat că pe Dealul Cocoș s-ar putea amenaja și un alpine coaster, ”o investiție care sunt convins că ar fi pe placul foarte multor bistrițeni și care ar atrage oameni din întreaga regiune”, dar că nu se va avansa în acest proiect până nu se va ști rezultatul studiului geotehnic care se va face în curând pentru a vedea dacă este posibilă realizarea unei asemenea investiții, în contextul unor alunecări de teren care au avut loc aici în trecut.

Adriana Antoneac – directorul Direcției pentru Tineret și Sport: ”Proiectul a venit ca și alternativă pentru a da utilitate telescaunului pe care îl avem la pârtia de schi ca să îl putem folosi și vara. E unul generos, iar dacă este bine perceput de către rideri – inclusiv din țară – vom dezvolta un Bike Park mai mare, cu mai multe trasee. Dorim să facem un traseu și de cross country, care este o probă olimpică în acest moment și un pumptrack natural de teren aici la baza pârtiei, astfel încât, fără modestie, să poată fi unul dintre primele bike park-uri din țară. Tariful de zi este de 50 de lei pentru adulți, 40 de lei pe zi pentru elevi, copii, studenți. În țară, în alte părți, o zi de downhill costă undeva la 140 de lei. Pentru început este în week-end, vineri, sâmbătă și duminică între 10.00 și 20.00, dar dacă sunt solicitări, cu siguranță vor extinde programul”.

Angelo Bude – rider, implicat în amenajare: ”Să avem un bike parc e o împlinire, e atingerea unui normal pentru că avem o investiție – pârtia – de atâția bani, care nu funcționează. De doi ani avem și o lege care ne dă voie să săpăm în pădure. Înainte nu aveam așa ceva. Am făcut două trasee, unul fiind pentru începători, dar aș vrea ca lumea să nu înțeleagă că poate veni cineva care nu a mai fost niciodată pe bicicletă și vrea să coboare. Până la urmă, e o coborâre pe pământ, mai afânat, cu praf, se mai alunecă, trebuie să ai un pic de știință în ciclism. Am avut discuții cu tot felul de oameni despre care știu că nu sunt specializați în coborâre și au venit pe el, iar mulți au zis că e ok. Sunt unii mai fricoși care au o reținere, dar sunt de părere că trebuie să învețe să coboare pentru că o coborâre pe bicicletă e cea mai lipsită de efort și crește un pic adrenalina și trebuie anumite tehnici. Cel de concurs e de 1,7 km, mai avem de făcut mici retușuri și o să-l mai schimbăm puțin. Tot ce înseamnă gravity, ciclism-coborâre, se bazează pe urcare fie cu mașini, fie cu telescaunul. Acesta din urmă este cea mai bună variantă. Mai avem și traseu în Pădurea Codrișor, dar, dacă vrei să faci 10 ture, la un moment dat apare oboseala și nu mai ai chef să urci. Eu zic că tariful e accesibil fiindcă în alte părți e chiar dublu, însă deocamdată nu oferim destul în sensul că un bike park are undeva la 5-6-7 trasee, iar noi avem două. Eu sper că va avea la un moment dat”.

Levente Ianoși – participant la Campionatul Mondial de bike trial – din 2016 ambasador al mobilității la Bistrița: ”Exact cum fotbaliștii au așteptat terenurile sintetice, tot așa am așteptat și noi acest parc. Până acum fiecare s-a antrenat pe unde a putut. Ca și orice parc de aventură va atrage copiii. Eu zic că părintele e liniștit dacă își știe copilul într-un loc amenajat, safe, unde e și punct Salvamont și un om care-l îndrumă, unde totul e sub control. Eu zic că va crește numărul copiilor care vor începe să facă sport pe două roți. Copilul, dacă vede tableta, îi trebuie tabletă, dar dacă vede bicicleta, va vrea bicicletă”.

Florian Moldovan – campion în 2019 la downhill: ”Aștept să avem acest parc de mult timp. Sunt foarte bucuros că avem acest traseu, am și lucrat la el ca să fie gata cât mai rapid, să punem avea un loc de antrenat și de concurs. L-am făcut cum ne-au permis și resursele. E un traseu greu și sunt făcute tot felul de elemente care vor da bătăi de cap concurenților. E lux să urcăm cu telescaunul. Asta va atrage oameni de peste tot pentru că, în România, nu sunt prea multe locuri cu trasee la cablu. În România sunt destul de mulți practicanți de downhill care așteptau de mult timp să organizeze Angelo Bude un nou concurs”.

Robert Trifan – rider: ”Mi se pare că bike park-ul este o poartă nouă spre un viitor mai bun al pârtiei, un mod bun de a-ți petrece timpul. Până acum am mers prin Pădurea Codrișor, dar ne împingeam bicicletele. Aici mergem cu telescaunul. Downhill e un sport foarte frumos, iar traseele acestea sunt bine gândite. Unul e mai ușor, altul mai greu. Toată lumea poate veni să se dea fără nicio problemă.

Nicolae Hubel – rider: ”Eu sunt din Năsăud și am așteptat foarte mult să se facă bike park-ul acesta. Noi mai mergeam la Cluj, acum avem fix lângă noi și e perfect. E foarte mare și avem tot ce ne trebuie. Telescaunul e foarte important. Și noi am construit un traseu la Năsăud, dar e foarte greu să urci bicicleta. Din câte am văzut, sunt mulți copii și tineri interesați de acest sport”.  

https://www.facebook.com/TimpOnline/posts/245748037462839

Bike Park-ul are două trasee cu grade diferite de dificultate în zona pârtiei de schi: Traseu family – distanţă 2.800 m, grad de dificultate uşor/mediu și Traseu downhill pentru concurs de ciclism coborâre – distanţă 1.700 m, grad de dificultate ridicat: săritori, strat de pietre ”rockgarden”, off-camber.

Cele două trasee fac parte dintr-un proiect de amploare, iar în anii următori se vor amenaja și alte trasee de biciclete de tip county olimpic, cross county maraton, enduro şi un pumptrack natural. Aceste trasee vor permite organizarea unor etape ale concursurilor naţionale şi internaţionale de gen.

Tototdată, s-a redeschis Aventura Park, aflat la capătul telescaunului, sunt 13 platforme care fac legătura între 11 ateliere printre copaci, două ateliere la sol pentru copii de până la 6 ani, trei tiroliene (cea mai lungă are 70 de metri, celelalte două au câte 35-40 de metri, fiind mai scurte și mai abrupte), dar și două panouri de escaladă cu grade diferite de dificultate, în total trasee care însumează 400 de metri. Acestea pot fi parcurse prin traversare sau cățărare, folosind cele 20 de echipamente individuale de autoasigurare pentru parcurgerea parcului, dar și cele două echipamente de asigurare traseu și escaladă, inclusiv corzi dinamice.

Participanţii la activităţile de agrement pot urca cu telescaunul, care este prevăzut cu suporţi pentru transportul bicicletelor.

Orarul de funcționare:

 • vineri 13.08.2021 (ziua deschiderii) – 15:00 – 20:00
 • sâmbătă – duminică 14-15.08.2021 – 10:00 – 20:00
 • vineri – sâmbătă – duminică – 10:00 – 20:00

Tarifele pentru transportul cu telescaunul sunt următoarele:

 • tur complet cu telescaunul (urcare și coborâre) – 15 lei / persoană și 10 lei pentru copii, elevi, studenți
 • urcare cu telescaunul, transport bicicletă, coborâre pe bicicletă – 15 lei / persoană / urcare și 10 lei pentru copii, elevi, studenți
 • 5 urcări cu telescaunul, transport bicicletă, coborâre pe bicicletă – 50 lei / persoană și 40 lei pentru copii, elevi, studenți
 • abonament pentru o zi – număr nelimitat de urcări cu telescaunul, transport bicicletă, coborâre pe bicicletă, acces 2 ore în Aventura Park – 70 lei / persoană și 50 lei pentru copii, elevi, studenți
 • acces Aventura Park – 30 lei / persoană / 2 ore și 20 lei pentru copii, elevi, studenți.
https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/864574061132442

22 comentarii

 • Va rezista până la prima ploaie alți bani aruncați întrun deal care vine la vale doar ca-să se mascheze specimenele care au votat tâmpenia cu pârtia şi alte tâmpeni din oraş !

  • Ce mentalitate de pesedist indoctrinat… Aberatia aia nu o poate masca nimeni niciodata, dar a venit un primar care a demonstrat ca pentru o fractiune din suma enorma aruncata pe partia aia se poate face o investite frumoasa si utila. De asta are nevoie Bistrita: de cineva care sa repare dezastrele lasate de voi si sa contruiasca un oras ca afara! La gunaoie cu voi, dragilor. Vremea voastra a apus!

  • Daca ai fi ascultat ce au spus oamenii aia, ai fi inteles ca ploaia este de dorit ca terenul sa fie si bun si ca este cu atat mai practicabil dupa o ploaie care sa il aseze si taseze. Asa se intampla cand incerci sa iti depasesti conditia de postac…

  • Sunt convins ca tu si pe strada te impiedici… Excelenta investitia, mai ales ca ofera sansa sa iesi din casa si sa te rupi de telefoane, laptopuri si alte cele, si sa petreci timp cu familia sau sa practici un sport foarte indragit si apreciat. Abia asteptam primul concurs! Fecilitari, Nelu!

 • Sunt alte zone ín Bistrița mult mai bune pentru MTB de ce oare politruci au ales chiar zona asta total nepotrivită ? Sunt ceva interese acolo sau ce că nu înțeleg ?

  • Poate pentru ca exista deja un telescaun?! Ca sa nu mai arunci milioane de euro pe altul?! Pentru ca este nevoie de anumite conditii pe care acel teren le indeplineste? Ce interese obscure, Doamne si fereste!

 • Un primar de nota 100 care a reusit sa scoata ceva frumos din cea mai dezastruoasa investitie pe care a vazut-o vreodata Bistrita! Ne-a demonstrat ca SE POATE!

  • Cum sta PSD-ul la panda sa comenteze aiurea cand stiu ca vor urma articole despre frumoasele realizari ale primarului… mai ceva ca serviciile… rugati-l pe prezi sa va dea bani sa va cumparati o viata, amaratilor…

 • Un primar de cuvant ne demonstreaza din nou ca ce promite aia face ce mai au de zis aia care se isterizau pe aici ca nu livreaza? Luati cu paine sa nu vi se aplece. Urmati-l pe Nicolae, bâști la gunoaie!!!

  • Am încercat cam cu de toate şi tot mie greață de tine consilier personal a lui Turc cu limbaj de lemn care se pare că eşti şi tu vecin cu gunoierul numărul unu al județului.

  • Iti dai seama cam ce nivel de inteligenta ai de poti considera asta limbaj de lemn? Pentru analfabetii incompetenti orice este limbaj de lemn, pentru ca ei nu pricep nimic. Daca tot nu iti trece gretica, fa un test de sarcina. Totusi, ar fi pacat sa te inmultesti, sper sa fie negativ. Si celalalt pozitiv. Sunt curios cam ce realizari ai tu de iti dai cu pararea despre competenta altora. Pariez ca mai mult de un post caldut pe la CJ de care te-ai plictisit maxim nu ai reusit. Si ala pentru ca tata…

 • O mare pacaleala si gluma proasta. Nisip in ochi aruncat prostilor. Auzi ca „raspuns pentru ciclisti” cata imbecilitate. Inca o investitie gaunoasa a administratiei locale, împreuna cu pistele-parcare din oras. Hai, sa mai vina si altele ca ne place

  • Hihi ce ne place si noua ca crapati de ciuda, visinelor!!! Ce n-ati voi in stare sa faceti cu miliarde de euro face Turc cu cateva zeci de mii!!! Luati de aici, ca n-aveti servici!!! Cand va fi primul concurs international, sa fiti primi la coada la bilete, s-a inteles? Pana atunci, ura si pe toacla! S-a inteles? Hai, la pedalat!

 • Asta ne dorim: investiții cu sens! Nu toate aberațiile trandafiro-fantastice. Ioan Turc este un primar vrednic. Să vă dea Dumnezeu multă sănătate și putere să duceți la capăt ceea ce v-ați propus!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS