Actualitate

S-a găsit cumpărător pentru Casa Ion Zidarul. Primăria se împrumută ca să facă aici expoziții permanente

Primăria Bistrița intenționează ca, în 2022, să cumpere Casa Ion Zidarul. ”Ar putea fi realizat un proiect foarte frumos de expoziție de artă modernă permanentă”, a spus primarul Ioan Turc în ultima conferință de presă din acest an.

”Vom avea în 2022 un buget bun pentru oraș în condițiile în care intenționăm să luăm și 100 de milioane de lei credit pentru realizarea de parcări pe structură metalică sau automatizate și pentru cumpărarea unor active și mă refer la terenul care a aparținut Mecanica pentru dezvoltarea unui proiect de agrement, mă refer la Casa Ion Zidarul, un activ foarte important care ar fi păcat să se ruineze așa cum se întâmplă în momentul de față și la alte active. După cum se vede, nopi cumpărăm, nu vindem. La Casa Ion Zidarul ar putea fi realizat un proiect foarte frumos de expoziție de artă modernă permanentă”, a spus primarul Ioan Turc, joi, într-o conferință de presă, când a menționat și că orașul va avea buget aprobat în luna februarie cel târziu.

Casa Ion Zidaru din Piața Centrală nr. 30, este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din Bistrița.

Imobilul exista în vremea când cumnatul lui Iancu de Hunedoara, Mihail Szilaghi, a intervenit în 1457 brutal împotriva bistrițenilor conduşi de Iacob Kretschmer, Ulrich Thumel, Demetrius Pellifex şi Georg Eiben, patricieni care doreau obținerea unor libertăți pentru oraşul lor.

Andreas Beuchel a fost primul proprietar (cunoscut) al clădirii, pe care a cumpărat-o în jurul anului 1520. Membru al unei familii înstărite din Bistriţa, Andreas Beuchel şi-a făcut studiile la Cracovia, apoi s-a întors în ţară, unde a avut o ascensiune rapidă din punct de vedere social şi economic. Acesta şi-a început activitatea la Bistriţa ca notar, a fost ales ca jurat în Sfatul oraşului în anul 1523, iar în 1525 şi 1526 a ocupat funcţia de jude primar al Bistriţei. La sfârşitul anilor 1520, Beuchel a fost implicat în conflictul dintre Petru Rareş, voievodul Moldovei şi oraşul Bistriţa, fiind acuzat de trădare şi decapitat în Piaţa oraşului în 1532.

Un an mai târziu, locuinţa sa din centrul Bistriţei, confiscată de către magistratul oraşului, i-a fost vândută lui Christian Pomarius. După un lung proces, moştenitorii lui Andreas Beuchel au reintrat în posesia clădirii, astfel că în 1538 aceasta a fost vândută zidarului Johann Maurer (Ion Zidarul). Din cauza unui conflict cu domnia Moldovei, el pierde casa, aceasta fiind confiscată şi vândută lui Paul Budaker.

În 1556, instanţa imperială a decis că Ion Zidarul poate răscumpăra edificiul, însă nu se mai cunosc alte date ulterioare cu privire la istoricul clădirii. De la ultimul său proprietar, locuinţa ce a aparţinut iniţial lui Andreas Beuchel mai poartă numele şi de „casa Ion Zidarul”.

Clădirea are forma literei L şi include demisol, parter, mezanin şi un etaj. La parter, se află o încăpere mare, cu o boltă pe nervuri şi pivniţa. Mezaninul a fost modificat de multe ori, acesta având camere doar deasupra pivniţei. Etajul cuprinde o sală mare, divizată în două încăperi, bucătăria şi dormitoarele.

Fiecare dintre cei care au avut în proprietate clădirea au influenţat într-un fel sau altul structura şi elementele sale decorative. Iniţial ridicat în stil gotic, edificiul este restructurat şi reclădit în spiritul Renaşterii de către Andreas Beuchel, în jurul anului 1520. În perioada 1533-1538, Christian Pomarius operează de asemenea modificări, dar mai puţin precis de delimitat.

Cele mai ample reamenajări au fost făcute în secolele XVIII-XIX. În secolul al XVIII-lea, s-a construit bolta demisolului, iar gangul porţii a fost prelungit. Clădirea a fost, ulterior, extinsă prin crearea de noi camere la parter şi la etaj.

În anii 1972-1976, a avut loc o altă restaurare importantă a casei Andreas Beuchel, bazată pe cercetări arheologice şi pe studierea paramentului, după un proiect al arhitectei Ana Maria Orăşeanu. Astfel, s-au reconstituit unele cadre decorative ale ferestrelor renascentiste de la etajul faţadei laterale şi s-au montat la etaj trei ancadramente de uşi reconstituite de asemenea în stil renascentist. În plus, s-a reconstituit balconul şi s-a pus în valoare uşa acestuia de pe faţada principală, care fusese anterior zidită.

După renovările din anii 1970, casa Andreas Beuchel a avut mai multe întrebuinţări, chiar și de restaurant. După ce acesta a fost închis, a fost scoasă la vânzare, proprietarii au tăiat din preț succesiv, de la 1,7 milioane de euro, la 1,2 și apoi la milion de euro și au arătat că sunt dispuși să negocieze pentru a o vinde.

Chiar și acum, pe casă este postat un anunț de vânzare.

40 comentarii

 • În al doisprezecelea ceas! E cea mai bună veste din ultima vreme, sper să se materializeze hotărârea primăriei și să se intervină cu cea mai mare grijă asupra clădirii.

  • Lucrul adevarat este ca bistritenii pot beneficii de servicii de calitate din partea primariei. Sper ca actuala administratie sa faca cu cap toate investitiile. Patrimoniul merita o atentie deosebita si ma bucur ca domnul primar are asemenea intentii.
   An nou fericit si Doamne ajuta!

 • Este normal că nu vrea nimeni să cumpere vreo clădire acolo.Centru vechi a ajuns să fie o zonă moartă odată cu implementarea proiectelor fanteziste cu pietonalul și falimentul se va adânci mult mai rău când se va realiza ” Linia Verde” și nu se va mai putea parca absolut nicăieri. Țin minte când eram copil era o bucurie să merg pe centru fiindcă acolo era viață: erau mașini care circulau era plin de magazine cu multă lume, mergeam la Prichindelul și Cofetăriile de pe Liviu Rebreanu și Sugălete la cinematograful TINERETULUI . Piața Mică era o piață adevărată cu forfota interesantă a precupețelor și lângă cofetăria Guliver acum Piața Mică este complet pustie și cofetăria închisă. Centru sa transformat într-un cartier fantomă unde se plimbă doar pensionari și sa umplut de crâșme cu fetițe unde nu mai poți veni cu copiii. Este trist și sinistru în același timp, dar dacă asta vreți asta o să aveți Centru se mută din Centru.

  • Domnule, care socotiti zona pietonala a unui oras ca faliment, pericolul real vine din faptul ca nu se investeste in conservarea arhitecturii acestei zone. Toate spatiile comerciale sunt ocupate de niste magazinase amarate, afaceri de oameni saraci. Ati vazut in Europa civilizata cum arata aceste zone pietonale? Arhitectura conservata in cele mai mici detalii si toate spatiile destinate magazinelor de arta, buticurilor chic, cafenelelor si cofetariilor cochete, etc.
   Doriti intoarcerea la Bistrita rurala si saracacioasa a anilor ’70?
   Eu, nu!!!

  • pentru cel cu falimentul, draga om. suntem in ală eră. daca ai ramas in globula ta ramai acolo. in toate orasele civilizate zona pietonala e una fara masini si circ ieftin. daca ti se pare normal ca pe pietonal sa fie second hand inseamna ca esti client fidel. sa gandeasca altii un proiect frumos pentru zona pietonala.

  • @ altul Cel mai bun exemplu pentru noțiunea de faliment a centrului vechi este chiar clădirea de față unde nu sa prezentat nici măcar un cumpărător care să vrea să o cumpere.
   Cu așa gândire nici nu este de mirare că este jale mare acolo, cu niște luminițe nu se face primăvară și nu iese centru din faliment. Înainte de a se realiza aceste năzbâti de proiecte și aceste utopi ați făcut măcar o mică simulare cu ce se va întâmpla acolo sau sunteți doar consecvenți în prostie.

  • Dacii liberi erau pe Valea Sălăuței, către Dealu Ștefăniței-Șetref, țărani gospodari, cu mulți plozi în bătătură și la cetate sau orașe, mai rar, galițăle nu-i lăsau să plece de acasă. Burgul de mai sus era populat cu coloniști din imperiu, bogați sau slugii lor.

  • Chiar dacă comentariul este unul ironic trebuie menționat totuși pentru cei mai grei de cap că „străinii” ăia au intemeiat orașul deci „dacii liberi” erau mai străini în Bistrița decât „străinii” sus-menționați.

 • Falimentul Centrului Vechi de fapt a început când comuniști au mutat Autogara pentru a construi urîtănile de blocuri Flora. Autogara aducea foarte mulți oameni care dădeau viață Centrului Vechi. Un exemplu de bune practici este Brașovul unde o Autogară este la Viile cu Pomi lângă hotelul Aro etc… foarte aproape de centru vechi

  • Pe principiul ăsta hai să aducem și târgul de vite înapoi în oraș! Ticăloșii de comuniști l-au mutat în afara orașului și au construit blocuri.

  • Centru Bistriței se mută peste linie pe fosta centură acolo unde sunt oameni tineri și dinamici.
   Dacă se va reuși și mutarea Autogări acolo comerțul și locuințele se vor dezvolta în mod mai rapid acolo și peste linie va deveni viitorul Centru a Bistriței nemaifiind motive ca cineva să se mai deplaseze în partea veche a orașului. Acolo de fapt fiind și singurul Liceu nou construit în Bistrița după Revoluție,
   .

  • Centru Bistriței este acum fără nicio îndoială pe Calea Moldovei dar și acesta s-ar putea să migreze de aici când se va realiza îngustarea și a străzi Calea Moldovei prevăzută în proiectul Linia Verde coroborată cu realizarea Mall-ului Bistrițean de pe Simion Mândresu.

 • Cam peste tot in Europa, centrul orașului este pustiu după ora 18:00.
  In timpul zilei sunt mulți turiști care fac shopping prin magazinele de lux de la parter, iar la etajul clădirilor sunt birouri. Oamenii sunt la munca in centrul orașului, la birouri de avocatura, arhitectura, chirurgie plastică, agenții imobiliare, design, proiectare, etc.
  După ora 17-18 pleacă toti acasă cu trenul, la căsuța sau apartamentul lor, situat la 40 km de oraș.
  Chiriile in centrul orașului la un spațiu comercial de 230 m2, sunt de 20.000 € /luna.
  Normal ca Gucci, Louis Vuiton, Lacoste, Moncler, Burberry, la ce prețuri își vând produsele, îsi permit sa plătească chirie de 20.000€.

  In Bistrița spațiul respectiv ar putea fi închiriat, dar nu știu cine ar plăti 5.000 € sa isi deschidă magazin sau birou acolo.

  • Stimate Adrian, Nu este sănătos să insistați în Iluzia Turismului fără o Autostradă o Centură prin afara orașului și un Aeroport Bistrița nu va fi niciodată un oraș Turistic, în fapt toți ” turiști ” din Bistrita sunt doar oameni care vin cu treabă la fabricile din oraș. Brașovul își va termina curând Aeroportul va avea chiar și-o cale ferată care să ducă direct la aeroport, va avea Autostradă. Clujul, Oradea au deja.
   Despre zona de birouri sunt zone în cartierele noi unde se pot face clădiri de birouri etc mult mai mari și la prețuri rezonabile, cu acces auto mult mai facil și bineînțeles cu locuri de parcare. Despre Gucci, Louis Vuiton etc. își au magazinele în centru Parisului și își permit să plătească sume exorbitante pentru asta fiindcă pe bulevardul Champs Elysees se circulă cu autovehiculele și centru Parisului nu este zonă pietonală asta este uni sunt mai deștepți știu ce să facă, la noi însă mai puțin.

  • Doamna Claudia, Bistrița nu are nevoie de aeroport, are chiar două pe o rază de 100 km (Cluj si Tg.Mures). Pe un drum express faci maxim 1h până la aeroport, deci drumul ne lipsește, nu aeroportul. Nici într-un oraș aeroportul nu este în centru. Și din Florești CJ faci minim 1h până la aeroport, deci distanța de 100 km până la aeroport e OK.

  • Bistrița este catalogată ca o zonă rurală, o comună un pic mai mare. Cei ce ne conduc de 32 de ani nu vor să evoluăm. Plan urbanistic ioc. Clădirile parcă sunt aruncate cu furca. Blocuri și case de toate culorile , toate stilurile arhitecturale se învecinează ( exemple sunt multe, inclusiv blocul cu trezoreria). O universitate nu au fost în stare să facă la Bistrița. Doar filiale ale altor universități. Mall-urile sunt pe orizontală , parcă sunt niște tarabe lipite una de alta. Parcările sunt toate la sol, multe făcute în detrimentului spațiilor verzi , a locurilor de joacă pentru copii și a terenurilor de sport. Făcute printre blocurile aproape lipite unele de altele , pentru că unde era un pic de loc liber , hop un bloc. Parcă suntem într-o hală mare de avicola, noi roboței. Parcă nu avem pe nimeni care să se ocupe de urbanism, un om cu viziune. Nu este nimeni care să verifice ce se construiește. În investiții nu se pune baza. O mare firmă are punct de lucru în acest oraș ( și acea este în interiorul orașului) astfel încât dacă se face schimbul de tură este blocat traficul ținând cont că mulți angajați sunt din afara orașului. Ca zonă de agrement Becleanul este peste noi. Sporturile de masă și de performanță se târăsc în marea lor majoritate, doar câteva ramuri mai primesc sprijin pe alocuri. Etc. etc. Exemplele pot continua în toate domeniile.

  • Asta cu chirurgia plastică pe pietonal este chiar tare de tot, ha, ha. Despre birouri de avocați ce să mai spun, avocați au birourile firesc lângă Tribunal, din câte îmi aduc aminte Tribunalul nu este în centru vechi ci este lângă podul Budacului. Despre atelierele de arhitectură, design se fac acolo unde clienți pot veni cu mașinile și acolo unde pot și parca. Agențiile imobiliare deaseamnea se fac acolo unde ai o marfă vandabilă iar în centru vechi marfa nu este deloc vandabilă deci dacă îți faci acolo o agenție imobiliară ai garantat eșecul. Asta este !

  • Cred ca unii au înțeles greșit ceea ce am vrut sa zic.
   In orice oraș, viața se trăiește in cartiere! Acolo sunt blocuri cu 8-10 etaje construite in ultimii 50 de ani, sunt zeci de mii de apartamente, sunt mii de copii, pensionari, magazine, părculețe, terenuri de fotbal etc.
   In blocul in care am stat eu cand mergeam la școală, erau 128 apartamente și in jur de 256 de copii!
   Centrele orașelor sunt depopulate!
   Clădirile sunt construite acum 500 de ani. iar In fiecare cladire sunt in cel mai bun caz 3 apartamente. Daca nu cumva aceste clădiri au fost cumparate de către dezvoltatorii imobiliari, care au făcut birouri din ele.
   După ora 18:00, cei care muncesc acolo pleaca acasã, pun lacătul pe usa de la casa scării, si activeazā sistemul de alarmă! Magazinele trag obloanele și zona este moartă! Pentru că oamenii nu locuiesc in clădirile respective.
   Asta este tot ce am vrut sa spun!

  • Adrian, Problema este că din cauza celor două proiecte Centru Vechi a devenit impropriu pentru birouri cu atât mai mult pentru comerț sau locuit.
   Uitați-vă ce pustie și deprimantă este Piața Mică la orice oră din zi și din noapte și imaginați-vă că așa va arată tot Centru Vechi dacă se va continua pe această cale. Bineînțeles că primăria poate să mai consmetizeze din acest eșec cumpărînd clădiri din centru și transformândule în clădiri pentru birourile angajaților ei fiindcă oricum lefegii nu au de ales și trebuie să lucreze acolo unde îi trimite primarul.

  • @ Adrian C. Cabinete de chirurgie plastică sunt pe strada Lucian Blaga la Clinica Alteo unde poți ajunge și pleca ușor cu un autovehicul nicidecum în centru unde nu ai unde parca. Centru sa mutat demult în Nord-Estul orașului se pare că tu nu ai aflat încă asta.

 • Eliberați zidul Cetății !
  Zidul Cetății este cea mai valoroasă moștenire de patrimoniu a Bistriței . Zidul Cetății a fost trimis la închisoare după grati de actuali administratori ai orașului. Acesta trebuie eliberat, consolidat și pus în valoare de un sistem inteligent de iluminare și trebuie interzis total acesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălnicianu și Ecaterina Teodoroiu etc…

  • Cetatea veche trebuia să rămână cetatea veche cu zid , turnuri etc. unde nu mai erau trebuia încercată refacerea lor. Construcțiile noi trebuie făcute în exterior.

  • Fomnule Bistritean, cine sa verifice urbanismul?
   Asta este condus de dezvoltatorii care se uita numai dupa castig .
   Nu cititi comentariile,?
   Este un pechinez care comentează mereu la adresa celor care nu le fac jocul.
   Orasul arata urbanistic deplorabil .
   Oare primarul asta cu masina electrica la cur si viceprimarul Hangan la fel si au tras masini electrice asta a mai ramas in rest totul e bine, de ce nu se deplaseaza pe teren sa vada cum este distrus orasul urbanistic in fiecare zi.
   Sa respunda cei vinovati, chiar dati afara.
   Dar ei nuuu, sa inteleg ca sunt de partea celor care distrug orasul.
   Consilieri local ce fac?
   De ce nu se deplaseaza in teren si sa ia maduri drastice.
   Pentru ce sunt acoloo?
   Si cred ca dunt platiti tot din banii nostri.
   Acestia sunt invizibili si ridica mana la comanda ca pe vremea Cretului.
   Au fost Consilii locale cu consilieri care mergeau pe teren, le pada ce se intampla in oras.
   MARE PACAT CE SE INTAMPLA ACUM.

 • Casa Ion Zidaru a mai fost oferită spre vânzare către Primăria Bistrita in anul 2014. Fostul primar Ovidiu Creţu la vremea respectivă a declarat ca Primaria nu este interesata de achiziţionarea Casei Ion Zidaru: „Am primit o ofertă de principiu din partea proprietarilor. Nu avem nici bani cuprinşi în buget şi nici posibilităţi de valorificare corespunzătoare a casei respective. Deci, nu luăm la ora actuală în considerare oferta de vânzare sau nu intră în preocupările noastre achiziţionarea Casei Ion Zidaru”.
  De altfel Ovidiu Creţu pe care nu-l dădea inteligenta afară din casă dupa cum s-a vazut in multe alte situatii, nu a fost in stare sa asigure nici macar achizitionarea casei de pe str. Crinilor, colt cu str. Cerbului in care a functionat prima scoală românească din Bistita, desi costurile nu erau prea mari, iar clădirea se degradează pe zi ce trece, in schimb a irosit sume mari de bani pentru tot felul de alte tampenii.

  • Dacă casa este așa valoaroasă și vadul comercial atât de bun atunci din 2014 oare de ce nu sa îngesuit nimeni să o cumpere ?
   Oare nu ar trebui să fie schimbat tot conceptul Centrului Vechi și să facă reintroducerea autovehiculelor pe strada Liviu Rebteanu ?
   Oare nu ar fi util să-ne reîntoarcem la perioada când centru funcționa ?
   Da, Ovidiu Crețu a reușit să distrugă Centru Vechi cu cele două proiecte ale lui pietonalul și linia verde dar pe el îl doare în cot fiindcă el nu locuiește acolo ci locuiește în partea de jos a orașului. Nu îl înțeleg însă pe Turc care locuiește chiar pe strada Liviu Rebreanu și are și un copil destul de mic, cum se complace în această stare de decadență a Centrului Vechi ?

 • Părerile sunt împărțite. Dar pentru tomnaticii nostalgici rămâne acel corso unde pe vremuri ne plimbam în zilele libere, socializam, faceam cunoștințe noi și legam prietenii, uneori după vorbe siropoase și joc de pleoape, se înfiripau idile. Joia, în Bistrița, servitoarele aveau ziua liberă, îmbrăcate la patru ace, dându-se drept eleve la sanitar sau profesoare , se plimbau până spre seară, cu gânduri lirice-erotice… Păcăleala venea de la unii băieți, la costum, cravată, cu cizme de cauciuc, dându-se ingineri constructori stagiari!

 • Pentru cei ce ati umblat in lume, poate ati aflat ca printre cele mai bogate insitutii din Vestul visat de noi erau primariile.Am aflat asta acum vreo 30 de ani la Montreuil,o suburbie a marelui Paris,infratit cu Bistrita. Ei au achizitionat multe cladiri,unele ajunse in faliment,altele in dificultati de altfel.Le-au renovat si le-au dat diverse destinatii.Se vede ca Primarul Turc are viziune europeana si curaj.Succes!

  • Cu ce bani se cumpără această casă ?
   Contribuabili au fost întrebați dacă să se cumpere această casă ?
   Această casă nu ar fi trebuit să fie cumpărată de un privat iar bani strânși de la oameni din Bistrița să fie folosiți pentru lucrurile utile și urgente din oraș ?

 • Domnule „contribuabil” stai liniștit, în democrația participativă la viața cetății sunteți reprezentat de consilierii locali aleși de plebe. Edilul nu este obligat de căte ori se scarpină în … să facă referendum sau plebiscit. Unde am ajunge, la Sighet locurile sunt ocupate de alți șoșoci.

  • Pentru agora, Consilieri locali sunt niște politruci habarniști aleși pe niște liste de partid pe care nu-i cunoaște nimeni. Fiecare consilier ar trebui să reprezinte câte un cartier al orașului și nu niște interese meschine de partid, eu de exemplu dacă am o problemă în cartier nu știu cărui consilier să mă adresez fiindcă.

   Da, ai dreptate editudilul trebuie să facă referendum de fiecare dată altfel ajungem iar la aberatii de genul Demolarea Stadionului, Demolarea Cinematografului 23 August , Linia Verde sau lărgirea imposibilă a fostei centuri.

   Dacă tu cunoști vreun nume de consilier local spunemi-l și mie, poate îmi dai și un nr. telefon unde îl pot suna dacă am vreo problemă în cartierul meu ?

 • Domnule „Gore” accesați site-ul-Primăria Bistrița: Primăria și Consiliul local, aici veți găsi componența C.L. cu poze, telefon, partid, etc. Acești oameni au fost votați de noi, sunt foarte cunoscuți, sunt ca noi și noi suntem ca ei. Nu au fost importați… Deputații de cartier erau pe vremea Tovarășului, dar am schimbat orânduirea socială. Cei de la blocuri colaborează cu Asociația de proprietari, apoi trebuie să citim și Codul Administrativ.

  • @ Agora, Consilieri locali sunt așa de ” cunoscuți ” încât tu nu mi-ai putut da niciun nume de consilier. Spune-mi dacă poți ce consilier reprezintă cartierul Viișoara și de câte ori la-i văzut tu în stradă consultând locuitorii despre nevoile lor reale ?!!!!!!!!!!!! În CL Bistrița este o doar o mașină de vot oarbă care votează fără să judece sau să consulte cetățenii tot ce le servește ” pe îndată ” primarul. Referitor la codul administrativ : În codul administrativ nu scrie nicăieri că este INTERZIS SĂ CONSULȚI CETĂȚENII !

 • Domnul primar are bani și pentru exproprieri pe lângă calea ferată pt a face legătura cu str Colibiței.
  Domnule primar, asfaltează acea legătură între Colibitei și strada L Blaga de care vor beneficia și marii dezvoltatorii din zona iar pământul afectat de strada sa l doneze.
  Ați discutat cu proprietarii sau doar va avântați in promisiuni.
  Nu cred că nu vor fi de acord dacă o modernizati.
  Aveți bani pentru tate promisiunile de imagine iar noi sa lucram pe 1700 lei acolo unde nea dus domnul Crețu.
  Nu sunteți mai bun că el, doară imaginea dumneavoastră are importanta.
  Sa no încasați că Niculaie că nu mai ii mult .

 • Lângă zidul cetății s au autorizat blocuri, in parc s au autorizat blocuri.
  Dezastru urbanistic și plătește cineva?
  Se vede lipsa unui arhitect adevarat daca și asta nu poate fii politizat.
  Consilierilor locali, va rog mergeți pe teren , verificați ce se întâmplă în orașul nostru, sancționați derapajele,
  Nu stați numai pe onli ne , na va vede și nu va cunoaște nimeni, oare de ce?
  Avem așteptări nu să fiți de partea celor care distrug orașul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS