Actualitate

S-a întors iarna! Cum va fi vremea în perioada următoare

După o lungă perioadă cu temperaturi de primăvară în plină iarnă și cu cea mai caldă lună ianuarie din istorie, la Bistrița, vineri dimineață s-a pornit ninsoarea și s-a așternut zăpada în oraș. Decorul a devenit hibernal, așa cum ar fi normal pentru luna lui ”Gerar”.

Iarna și-a intrat în drepturi!

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a precizat: ”În județ se circulă în condiții de iarnă iar utilajele de deszăpezire intervin pentru curățarea drumurilor și combaterea poleiului cu material antiderapant atât pe drumurile naționale cât și pe drumurile județene”.

ISU Bistrița-Năsăud a transmis: ”În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative ale unităților MAI şi suplimentate efectivele din teren, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor”.

Conform Meteo.BN, vremea va fi în general închisă, vineri, în județul Bistrița-Năsăud, iar vântul va deveni, treptat, activ. Pe parcursul zilei, în zonele joase de relief, sunt condiții de precipitații mixte, ninsori dar şi lapovițe sau ploi, iar la noapte, local, va ninge slab. În aceste condiții, temperaturile maxime se vor încadra în general între 1°C și 4°C, iar cele minime de sâmbătă dimineață, în scădere, vor coborî spre -1°C -4°C . La munte ṣi în zonele submontane valorile vor fi negative și temporar va ninge, mai ales în masivele estice.

La Bistrița, vremea va fi în general închisă și aici, vom avea precipitații mixte, ninsoare dar și lapoviță sau chiar ploaie pe timpul zilei, iar la noapte va ninge slab, trecător. Maxima zilei va urca spre 4°C, iar minima zilei de sâmbătă va scădea spre -1°C.

”Temperaturile ridicate din a doua parte a zilei, de prin zonele joase, au dus la dispariția în totalitate, aproape, a aspectului hibernal depus în primele ore. Pe la munte, însā regimul termic negativ se păstrează, aici încă va mai ninge, se vor mai depune câțiva cm în plus la noapte, mai spre estul județului, zone în care ciclonaşul apucă să îşi întindă aripile precipitabile. Departe, însă, de ce va fi, de ex. în Vrancea, în zonele submontane, unde până duminică se va sări sigur de 50 cm. Dar nu ne miră, pentru ca tiparul acesta de manifestare a vremii nu este propice pentru județul nostru. Astfel, de mâine, precipitațiile se opresc”, anunță Meteo.BN.

Potrivit prognozei ANM până în 5 februarie, în Transilvania vremea va fi în răcire semnificativă, astfel că se va apropia de normalul acestei perioade din an, în special în privința temperaturile diurne, ce se vor situa între -2 și 3 grade; mediat regional, minimele nopțillor vor fi de -7…-4 grade, posibil local mai scăzute după data de 29 ianuarie. Probabilitatea pentru ninsori va fi crescută.

”Astăzi, polițiștii de la rutieră au atras altfel atenția șoferilor cu privire la importanța vizibilității în trafic, mai ales în condiții de iarnă. Astfel, polițiștii le-au recomandat conducătorilor auto să curețe parbrizul, oglinzile, geamurile laterale și luneta autoturismului înainte de a porni la drum, oferind în acest context șoferilor raclete. Totodată, polițiștii au recomandat pietonilor să fie mult mai precauți în deplasarea pe drumul public”, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Jandarmii montani din cadrul posturilor Rodna, Piatra Fântânele și Colibița vor fi prezenți în stațiunile montane și pe traseele turistice adiacente, pentru a acorda sprijin la nevoie turiștilor care vor petrece sfârșitul de săptămână în zonele de agrement, anunță Inspectoratul de Jandarmi Bistrița-Năsăud.

Având în vedere faptul că a început să ningă și în perioada imediat următoare sunt preconizate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, în scopul evitării unor evenimente nedorite și pentru a fi în siguranţă, jandarmii montani transmit următoarele recomandări: înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni periculoase), condiţiile climatice locale; plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului; nu plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup; nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele; folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu; nu vă abateţi de la traseu şi evitaţi scurtăturile; în cazul apariţiei unor dificultăţi sau al înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger sau viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi nu rămâneţi în urma grupului; nu consumaţi băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort.

Autovehiculul trebuie echipat cu cauciucuri de iarnă, conform sezonului. În cazul unor probleme întâmpinate în zona montană, solicitați sprijinul jandarmilor montani Rodna, Piatra Fântânele sau Colibiţa (în funcție de zona în care vă aflați), prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând: datele de identificare ale persoanei care anunță, în ce zonă vă aflați, ce s-a întâmplat și câte persoane au nevoie de ajutor.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS