S-a stins din viață Fredi Deac, președintele Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud

Holistic

Președintele Comunității Evreilor din Bistrița-Năsăud, Fredi Deac, s-a stins din viață marți. S-a întâmplat la nicio săptămână după ce au fost comemorați 75 de ani de la deportarea evreilor din județ în lagărele morții de la Auschwitz şi Birkenau, ocazie cu care la Bistrița au fost organizate o serie de evenimente și a fost dezvelit monumentul Memorialul Vieții.

Pentru ca totul să iasă perfect, Fredi Deac s-a implicat trup și suflet așa cum a făcut-o de fiecare dată. În 2018, când pregătea ceea ce s-a întâmplat acum, domnia sa ne-a relatat cât de mult a fost afectată chiar familia sa de Holocaust.

„Evreii bistriţeni au fost decimaţi în proporţie de 90%. Mama mea a supravieţuit din lagărele din Transnistria. Era născută la Cernăuţi, a făcut trei ani şi jumătate de lagăr. A trăit trei ani şi jumătate într-o pădure, sub cerul liber. Ei au făcut parte din ultimul transport din Cernăuţi pentru că, după ei, fostul primar al Cernăuţiului, avocatul Popoviciu, a înfiinţat ghetoul din Cernăuţi şi a salvat 25.000 de evrei. Mama a povestit despre ce i s-a întâmplat, însă abia în ultimii ani din viaţă. Avea o reţinere, un văl pus în faţa ochilor, nu voia să povestească ce li s-a întâmplat, ce au pătimit, dar o fărâmă din ce a pătimit se regăseşte în volumul Martiri sub steaua lui David, scris de doi foşti ziarişti bistriţeni, Ion Moise şi Titus Zăgrean, o lucrare extraordinară prin mărturiile ale acestor supravieţuitori bistriţeni ai Holocaustului”, ne-a spus Fredi Deac anul trecut când pregătea evenimentul din acest an.

În 2012, la Bistrița a decedat ultimul supravieţuitor al Holocaustului, Simion Rozenberg. După moartea sa, în județ au rămas doar 18 evrei. Supravieţuitori ai Holocaustului au fost şapte, dar, în decurs de şase ani, s-au stins toţi.

Acum, lor li s-a alăturat în cer și acest om minunat care a avut puterea să încredințeze Sinagoga din Bistrița Fundației Culturale Societatea de Concerte care a deschis larg porțile ei pentru toți iubitorii artă și cultură, transformând-o în centru multicultural.

Bistrița îi datorează multe lui Fredi Deac, un om de o politețe rară și de un bun simț extraordinar.

Odihnească-se în pace! Numele domniei sale merită scris la loc de cinste pe Monumentul Memorialul Vieții!

”În această tristă zi, iubitul nostru Fredi Deac a trecut în neființă. Pentru cei care doresc să își ia un ultim rămas bun, o puteți face mâine, 12 iunie, începand cu orele 14.00 la sediul Comunității Evreilor Bistrița str. Grigore Bălan nr. 9. Înmormântarea va avea loc tot mâine 12 iunie, la cimitirul evreilor str. Ghinzii, începînd cu orele 16.00”, a anunțat Comunitatea Evreilor.

De ce este înmormântat atât de repede 

”Tradiţia evreiască încurajează simplicitatea îngropăciunii. Se foloseşte un sicriu simplu din lemn, acoperit, deoarece se consideră că este lipsă de respect ca oamenii să se uite la persoana decedată care nu îi mai poate privi. Lângă trupul persoanei decedate se află în permanenţă cineva până în momentul îngropăciunii. O lumânare stă aprinsă la capul decedatului şi se citesc psalmi. Serviciul funerar avea loc în sinagogă.

Înmormântarea corpului se făcea cât mai repede cu putinţă. În timpul lui Iisus, înmormântarea avea loc la asfinţitul soarelui în ziua morţii (ziua iudaică începea la asfinţit şi se sfârşea la următorul asfinţit). După înmormântare, familia se întorcea acasă pentru Seudat Havraâah – „masă de consolare“ dată rudelor, prietenilor şi vecinilor. Masa este un simbol al continuării vieţii. Înainte de a intra în casă, membrii familiei se spală pe mâini. O lumânare care arde timp de şapte zile semnifică începutul – „Shiva“ – a perioadei de doliu”, arată site-urile de specialitate.

Mesajele de condoleanțe au început imediat să apară.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Ariana Farkas

  Sincere condoleante familei,Fredi a fost unul dintre apropiatii si apreciatii tatalui meu Iosif Farkas ,fostul presedinte al Comunitatii evreilor din Dej.Dumnezeu sa il odihneasca in pace.שיהיה זכרו ברוך

  (12)
 2. Preot Johann D. Krauss

  In numele Parohiei Evanghelice C.A.din Bistrita ma inclin in profund respect in fata acestui minunat om Fredi Deak, si transmit Comunitatii Evreiesti din Judet si familiei indoliate sincere condoliante. Dumnezeu sa-l odihneasca in lumea celor drepti! Johann D. Krauss, Preot paroh

  (10)
 3. Neli Solcan

  Respect pentru munca si daruirea de care a dat dovada in cadrul Comunitatii Evreiesti din Bistrita. Sincere condoleante familiei.

  (8)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.