Social

S-a stins din viață prof. Andrei Moldovan, critic și istoric literar

Președintele Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud, profesorul Andrei Moldovan, critic și istoric literar, s-a stins din viață vineri dimineața la vârsta de 71 de ani.

Potrivit jurnalistei Mihaela Hiticaș de la Știri din Beclean, profesorul Andrei Moldovan, fost inspector școlar, dar și consilier județean din partea PDL în mandatul 2012-2016, a dus ”o luptă grea și nedreaptă”.

”Vestea tristă a dimineții pentru comunitatea noastră. Domnul profesor și scriitor Andrei Moldovan a încetat din viață în această dimineață. A dus o luptă grea și nedreaptă”, a anunțat Mihaela Hiticaș.

Instituția Prefectului a transmis un mesaj de condoleanțe:

”Regretăm nespus trecerea în neființă a profesorului, scriitorului și criticului Andrei Moldovan, un om a cărei activitate profesională reprezintă un punct de referință pentru cultura contemporană bistrițeană. Scrierile sale au pus în valoare județul nostru și, totodată, au pus Bistrița-Năsăud pe harta culturală românească, iar pentru acest lucru îi suntem veșnic recunoscători. Nu cu mult timp în urmă, înainte de a părăsi cele lumești, a donat Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud întreaga sa colecție de manuscrise, corespondență, ediții priceps, cu autograf de autor, reviste literare, unele chiar unicat în țara noastră. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”.

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud transmite sincere condoleanțe familiilor foștilor inspectori școlari, prof. Andrei Moldovan și prof. Alexandru Pop, ”care printr-o coincidență nefericită au trecut împreună pragul veșniciei. Bunul Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!”.

”Ne-am luat, azi, ultimul “la revedere” de la Andrei Moldovan, personalitate vie și trează dincolo de lumi, cu o solidă și erudită operă de istoric și critic literar. Societatea Scriitorilor Bistrițeni condusă de el devenise un podium social, intelectual și uman, cu o atitudine la care, dacă aveai bun simț, luai aminte. Ne va lipsi și, mai ales, va lipsi gloriei acestor locuri pe care le-a iubit și cărora le-a dedicat inteligența inimii și talentul. Memoria lui, ferecată în cărțile pe care le-a scris și în lucrurile pe care le-a înfăptuit, nu va fi dată uitării. Sunt sigur de asta! Drum bun, Andrei Moldovan!”, a transmis primarul Bistriței, Ioan Turc.

”Andrei Moldovan (2 februarie 1949, Chiuza – 30 octombrie 2020, Bistrița). Profesor de excepție! Intelectual de clasă, critic literar remarcabil, om minunat! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Biblioteca Județeană.

Preotul greco-catolic Alin Cindea a scris la rându-i o rugăciune la aflarea tristei vești: ”Omul nu este făcut pentru a muri”:

”Scriitorul Andrei Moldovan, va rămâne viu în sufletele noastre. Avea atâtea să ne mai spună, să ne scrie. Dumnezeu să-l odihnească în pace! În astfel de momente credința noastră este pusă la încercare precum cea a Martei, căreia Cristos îi spune: „Eu sunt Învierea şi Viaţa; cel ce crede în Mine va trăi, chiar dacă va muri; şi oricine trăieşte şi crede în Mine în veci nu va muri; crezi tu aceasta?” (Ioan 11,26) Dumnezeu nu ne înșală. El este Învierea şi Viaţa, iar sfântul Augustin, înțelegând acest mister, l-a exprimat în versurile de mai jos: Moartea nu contează.

Am trecut pe malul celălalt, Nimic mai mult. Am rămas tot eu, așa cum tu ești tot tu. Unul pentru altul suntem ceea ce am fost mereu. Vorbește-mi, chemându-mă pe nume, așa cum mi-ai spus mereu. Nu-ți schimba tonul vocii: nu-mi vorbi nici solemn, nici trist. Râzi așa cum râdeam împreună… Roagă-te, zâmbește, gândește-te la mine, roagă-te cu mine. Viața e și acum ceea ce a fost înainte: firul nu este tăiat.De ce aș ieși din gândul tău, numai pentru că nu mă poți vedea? Nu sunt departe… doar pe partea cealaltă a drumului… În rest, sunt cu tine.Inima mea e plină de tine și toată tandrețea e acum mai limpede și mai pură. Șterge-ți, așadar, lacrimile și nu mai plânge, dacă mă iubești”.

Absolvent al Facultății de Filologie, Andrei Moldovan a fost membru al Uniunii Scriitorilor și cetățean de onoare al orașului Beclean. El a colaborat de-a lungul timpului cu reviste literare precum Tribuna, Steaua, Luceafărul, Convorbiri Literare, Contemporanul, Viaţa Românească. A publicat volumele: Coşbuc sau lirismul pragurilor; Erezii lirice; Aruncarea în haos, publicistică culturală; Întâmplări literare; Liviu Rebreanu prin el însuşi, în colaborare cu Niculae Gheran; Pretexte, dicţionar-antologie de scriitori din Bistriţa-Năsăud; Butelia cu oxigen. Consemnări critice; Mâhnirile limbii române; Poeţi români de azi; Coşbuc sau lirismul pragurilor; Un Rebreanu hăituit, istorie şi critică literară; Scrisori către Liviu Rebreanu; Consemnări critice; Literatură tradiţională din Nord.

https://www.facebook.com/alin.cindea.1/posts/3658024814218561

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

7 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS