Autoritățile din județ au controlat 36 de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, cu dizabilități, pentru copii și alte persoane dependente unde au dat amenzi de peste 420.000 de lei, a declarat prefectul Teofil Cioarbă.
Într-o conferință de presă, prefectul a explicat că s-au verificat 14 centre pentru copii, 15 pentru persoane vârstnice, 5 centre pentru persoane cu dizabilități și două pentru persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități.
În aceste centre se aflau 821 de persoane rezidente dintre care 114 copi, 428 de persoane vârstnice, 223 de persoane cu dizabilități și 56 de persoane dependente.
”Nu s-au identificat cazuri de matratare sau de tratare cu neglijență a persoanelor din aceste centre. În ce privește condițiile de îngrijire nu au fost identificate probleme deosebite, s-au lăsat măsuri pentru remediere, urmând ca, în perioada următoare, să fie reverificate aceste centre pentru a se vedea dacă au fost îndeplinite măsurile respective”, a spus prefectul.
Toate intituțiile care au făcut parte din comisia mixtă de verificare au constatat în total 183 de contravenții de 421.000 lei: Inspectoratul Teritorial de Muncă – 30, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor – 37, Agenția de Plăți și Inspecție Socială – 3, Direcția de Sănătate Publică – 20, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – 9, Inspectoratul pentru Situații de Urgență – 54, Inspectoratul de Poliție Județean – 30.
Ca măsură complementară, a fost retrasă autorizația sanitară de funcționare pentru patru centre: Centrul pentru Persoane Vârstnice Sfântul Luca Beclean, Centrul Rezideanțial pentru Vârstnici Târlișua, Casa Devai și Centrul pentru Persoane Vârstnice Maieru. ”Autorizațiile au fost retrase din cauza modificărilor făcute în structura acestor centre. În trei cazuri au fost amenajate saloane pentru persoane care nu erau cuprinse în autorizația de funcționare și necesită o reautorizare. La Casa Devai din Matei a fost identificată amenajarea a 11 saloane pentru care nu a fost solicitată reautorizarea. Pentru trei dintre aceste centre au fost deja depuse solicitări de reautorizare”, a spus Cioarbă.
Prefectul a menționat că în județ sunt și două centre care sunt acreditate, dar nu au licență pentru servicii, însă documentația este transmisă Ministerului Muncii. Este vorba de Unitatea Medico-Socială (UMS) Teaca și de Centrul Rezidențial pentru Vârstnici ”Speranță și Viață” Teaca.
La controalele acuma nu sa făcut oare și abuz daca pina acum stăteau în birouri și salarul mergea și salar majorat ca și cînd au făcut multe controale acum au mers supărații și poate sau sigur sau făcut abuz și verificării ponpieristice
Ce cauta subprefectul de la UDMR in poza? Nu e normal sa isi dea imediat demisia daca a fost pus politic!?
„Mirel”, subprefectul UDMR este numit de Guvern pe vremea coaliției cu ei. Schimbarea din funcție este atributul Premierului. Până atunci, normal, „Banul Ghica” .
Soluția cu azilele este simplă. Să fie organizate numai de stat, pe lângă spitale, primării sau biserici (mănăstiri). La privat nici vorbă. Unde este privatul interesul este numai profitul iar restul mila Domnului. Oricum le paște falimentul că bătrânii vor fugi de azil ca Dracul de tămâie. Toți trebuie să ne gândim la alte variante pentru „toamnă”. Deja am „pus-o de mămăligă”, sănătatea, învățământul și protecția socială în picaj, pensiile speciale „s-au tăiat în 30 de zile”, recalcularea pensiilor după contributivitate, cu același coeficient de corecție, rămâne pentru campania electorală din 2024 iar noi suntem tot mai siguri pe stradă… In schimb crește confortul în „Beciul Domnesc”, știu politicienii ce-i așteaptă. Și atunci nu vă vă mirați cu creșterea în sondaje a șoșocilor și simionilor cu nunta pe baloți de paie pe arie.