Social

S-au întors în străinătate, dar au lăsat în urmă virusul. Ce a mai făcut ca incidența să crească alarmant în județ

Județul Bistrița-Năsăud își păstrează în continuare locul trei la nivel național în topul negru al județelor cu cea mai mare incidență a cazurilor de Covid-19 după Satu Mare (2,53) și Ilfov (1,77). Directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, medicul Anca Andrițoiu, a explicat cele două cauze care au dus la această situație.

Incidența mare se datorează în primul rând persoanelor care au venit din străinătate toată vara aceasta și care, fie le-am prins pozitive cînd erau în carantină sau la două zile după ce au venit sau în ziua a opta când voiau să iasă din carantină și le-am descoperit pozitive. Din păcate, legislația nu pune și familia în carantină cum era anul trecut. Sigur că toată lumea le spunea să stea într-o cameră separată și să nu vină în contact cu familia, dar mă îndoiesc de faptul că acest lucru s-a întâmplat, și așa au răspândit virusul în familiile lor mai întâi”, a spus ea.


A doua cauză este aceea că, ”la anchetele epidemiologice, lumea este extrem de nesinceră”.

”La întrebările cu cine ați venit în contact?, unde ați fost? răspund: nu am venit cu nimeni, nu am fost niciunde, nu m-am întâlnit cu nimeni. Ei cred, probabil, că își protejează familia, dar, după 2-3 zile apar mama, tata, mătușa, frații și așa mai departe. În aceste 2-3 zile, în loc ca persoanele acestea să fie puse în carantină, circulă. Și, cu toate că ai noștri conjudețeni s-au întors în străinătate la casele lor, au lăsat în urmă virusul, care este extrem de contagios și, în felul acesta, se extinde peste tot”, a menționat dr. Andrițoiu.

Reamintim că, în județul Bistrița-Năsăud, numărul total al cazurilor de infectare cu Covid-19 confirmate până luni a fost cu 38 mai mare față de ziua precedentă. Luni erau 576 de cazuri active (129 de persoane izolate în spital, 447 la domiciliu) și 732 de persoane se află în carantină.

Incidența cumulată în ultimele 14 zile în județul Bistrița-Năsăud a crescut la 1,63 (locul 3 pe țară), iar în municipiul Bistrița la 2,77. Cea mai mare incidență se înregistrează la Nușeni (5,70).

Foto: arhivă

14 comentarii

 • la fel cum ne-au lasat si USR-ul pe cap !!!! ca ei i-AU pus pe ai lor sa voteze USR USR!!! acuma….jale, scumpiri, aroganta, infatuare, interese….

  • Da mă că de la USR sunt scumpirile, nu de la pdlistii vopsiți in PNL. Uite-te cine vrea să pună mâna pe PNL. Cine a dinamitat coaliția? Marionetele Câțu, Rareș Bogdan și papausa supremă Robică dirijat de un mexican.

 • Pai si pentru declaratiile alea neconforme cu realitatea nu se fac niste dosare penale pentru zadarnicirea combaterii bolilor? De ce naiba trebuie sa aiba de suferit atatia oameni din cauza unor imbecili fara scoala si fara 7 ani de acasa?

 • Exista o masura profilactica care sa diminueze acest efect de crestere a numarului de cazuri pozitive la inceput de toamna, pe care majoritatea populatiei Romaniei 75% a ales sa o ignore. Asta este principala problema. era de asteptat ca in vara sa creasca numarul de persoane pozitive cu virus de import din tarile unde incidenta era foarte mare. Iar comportamentul romanului este nemodificat asa ca era usor predictibil, aici guvernul putea face mai multe dar a ales sa observe fara sa intervina. Putea fi o simpla raceala, noi majoritatea am ales sa o facem o boala grava. Asa ca va trebui sa suportam consecintele acestei decizii!

 • plus tara cheltuie cu ei si ei ascund banii castigati e clar, nu mai spun de rata lor la accidente grave etc unde air platim pt ei, iar ei stau la cozi si voteaza ca ei stiu mai bine, masrsj ma

  • Si eu mi-as fi dorit ca coana (cacofonie intentionata 🙂 ) Veorica a lu’ Dancila, idolul vostru, sa fi fost la frâiele pandemiei. Daca tot nu făcea nimic, măcar aveam de cine rade in lock down, era un sitcom permanent. Este admirabil cum ați pus-o pe piedestal si ați susținut-o, sunt sigur pentru ca regasiti toti in ea, ma rog majoritatea 🙂

 • Iarăși exagerăm.Întotdeauna, vinovați sunt alții și nu suntem noi. Da, întradevăr, fiind un județ cu un nr mic de persoane, cca 265 000, exact cît au fost la festivalul drogurilor de la Cluj, având un nr mare de persoane, care au trebuit testate obligatoriu, la plecarea din țară, au fost depistate și unele cu virusul minune. Nu știm câți l-au adus, sau câți l-au luat din țară. În privința ,,răului” făcut de aceștia că au venit să-și vadă părinții, sau copiii, s-o lăsăm mai ușor. Cel mai mare investitor, care aduce bani în România de 30 de ani, e diaspora și nu cei care au venit cu un calculator, iar acum au scumpit energia, iar de aici se vor scumpi toate. În privința politrucilor, indiferent de culoare, apoi ăștia sunt cel mai mare dezastru și virus pt Romînia.
  PĂREREA MEA !

  • Perfect de acord. Din păcate nu suntem deloc toleranți.
   Care e problema că suntem pe locul 3? E foarte bine. Județele vecine nu prea au cazuri și putem trimite la ei cazurile pt spitalizare. În curând la noi trece valul iar la alții va fi în floare. Atunci spitalele noastre vor trata doar cazurile din judet (va fi trecut valul). Așa s-a întâmplat anul trecut la Suceava. Până la urma au ieșit mai bine din situație. Prea mult tamtam cu covidul asta!!

 • De untold, hustle, nunti cu sute de participanti, plaja de la mamaia, cluburi arhipline in fiecare weekend , cumetrii, zile ale oraselor si alte asemenea evenimente organizate de lungul verii, evenimente la care s-a uitat complet de existenta covid nu zice doamna doctor nimic?! sau unde-i muzica, dorguri, bautura covidul nu circula.

  • Da doamna Andritoiu, dumneavoastra sunteti bugetari, adică salarii mari platite de cei de la privat.Nu mai vorbiți prostii și dați vina pe cei de afară. Ca și cu vaccinarea, cine vrea să se vaccineze să o facă, iar cine nu vrea, îi alegerea lui.Toti ne dăm cu părerea. In rest să auzim numai de bine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS