Economie

S-au uscat hectare întregi de pădure pe Bârgău. Ce se întâmplă cu lemnul

Tăierea arborilor uscați din pădurile comunei Josenii Bârgăului i-a înfuriat pe membrii Asociația Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului, care au cerut Tribunalului Bistrița-Năsăud să dea o ordonanță preșidențială. Instanța și-a declinat însă competența.

Cererea de emitere a ordonanței președințiale a fost depusă în 30.01.2025 și s-a judecat în data de 7 februarie a.c.

”Sunt foarte mulți arbori uscați în pădurile comunei Josenii Bârgălui pe care le administrăm noi. Am început să extragem încă din toamnă vreo 3500 de mc după ce am primit permisiunea de la minister, dar sunt circa 50.000 de mc de arbori uscați, mulți putrezi. Știe și Garda Forestieră, și Ministerul. Reprezentanții Asociației Proprietarilor de Păduri Grănicești ne-au dat în judecată ca să oprească extragerea lemnului, au cerut ordonanță președințială. Eu nu forțez lucrurile. Dacă ne lasă să facem protecția pădurii, o facem, dacă ne impune prin lege să ne oprim, ne oprim, cu toate că este contrar oricărei legislații, inclusiv Codului Silvic nou. Dacă vom continua să scoatem lemnul, vom face împăduriri. În doi ani de zile, trebuie împădurită toată suprafața, deși nu se taie ras, dar golurile vor trebui împădurite”, a declarat Gheorghe Ivan, directorul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud.

Potrivit acestuia, s-a decis tăierea arborilor uscați întrucât sunt atacați de ipide: ”Am decis să chemăm Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) să vină să constate starea de fapt și să facă recomandări. Au fost reclamații la Poliție, la Garda Forestieră, s-au dus în pădure să constate dacă s-a marcat ce trebuie, dacă s-a procedat corect. S-au făcut verificări și constatat că a fost corect. L-am întrebat pe șeful de district de ce nu a marcat un molid care era uscat și mi-a zis că, în august 2024 când a făcut marcajele, nu era uscat. S-a uscat în câteva luni. Viteza cu care atacă ipidele este foarte mare. Dacă ar fi să adunăm toate suprafețele, sunt 15-20 de ha în pădurile de la Josenii Bârgăului cu siguranță atacate de ipide“.

În data de 7 februarie, o instanță a Tribunalului Bistrița-Năsăud a declinat competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată având ca obiect ordonanţă preşedinţială în favoarea Judecătoriei Bistriţa – secţia civilă. Magistrații au suspendat din oficiu orice altă procedură şi au dispus trimiterea dosarului Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a de contencios administrativ şi fiscal, pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă.

Curtea de Apel Cluj a înregistrat dosarul, dar nu a fixat încă o dată a procesului.

În 2023, comuna Josenii Bârgăului a rămas fără cele 2300 de hectare de pădure după ce Asociația Proprietarilor de Păduri Grănicerești Rusu Bârgăului a obținut în instanță anularea titlului de proprietate și a procesului verbal de punere în posesie, însă nu și alt titlu de proprietate pe numele ei pentru care trebuie să deschidă alt proces. Odată obținută anularea titlului de proprietate, pădurile nu au revenit organizației, ci statului român, fiind administrate de Romsilva.

1 comentariu

  • Asta este consecinta mafiei PSD iste din judetul Bistrita Nasaud! Baronul local Moldovan refuza sa dea padurile fostilor proprietari de frica sa nu piarda primariile de pe Valea Birgaului! Cand va pieri gloata PSD ista din judet atunci putem vorbi despre normalitate…la ora actuala vedem doar institutii politizate, justitie controlata de baronul local Moldovan si acolitii sai, ca pe vremea comunistilor! JOS MAFIA PSD mai ales pe Valea Birgaului, unde toate primariile sunt PSD cu interpusi de ai lor , de ani de zile care decimeaza padurile fara mila!!!

    53
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.