Locuitorii din Bistrița și din 14 comune ale județului care dețin terenuri pe traseul viitoarei linii electrice aeriene (LEA) de 400 kV simplu circuit Gădălin-Suceava – pentru construirea căreia Transelectrica a obținut finanțare europeană – vor fi despăgubiți de stat.
Compania de stat Transelectrica va despăgubi proprietarii a peste 260 de hectare de terenuri de pe raza a trei județe – Cluj, Bistrița-Năsăud și Suceava – suprafețe situate pe amplasamentul viitoarei linii electrice aeriene (LEA) de 400 kV simplu circuit Gădălin-Suceava, care va traversa 40 de localități.
Transelectrica are finanțare pentru acest proiect din Fondul de Modernizare european întrucât linia electrică este importantă pentru securitatea energetică a României, cât și pentru cea a Republicii Moldova.
Transelectrica le va plăti proprietarilor de terenuri despăgubiri însumate de circa 4,58 milioane lei, valoare rezultată din evaluări autorizate. Banii vor veni de la bugetul de stat, prin cel al Ministerului Economiei.
Traseul noii LEA se întinde astfel: Cluj – 37 km, Bistrița-Năsăud – 103 km și Suceava – 120 km.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, linia traversează 15 unități administrativ-teritoriale: orașul Bistrița, respectiv comunele Chiochiş, Nuşeni, Matei, Lechința, Şieu-Odorhei, Şintereag, Dumitra, Feldru, Ilva Mică, Leşu, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Ilva Mare și Lunca Ilvei.
Pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, traseul liniei traversează LEA 20 kV Derivaţie Năsal, DJ 161E, cu o orientare generală nord-est, trece pe la vestul localităţii Strugureni traversând LEA 20 kV Lechinţa – Beclean (derivaţie 20 kV Jimbor), DJ 172E, schimbă direcţia către nord, înscriindu-se pe stânga şi pe dreapta DJ 172A Beudiu – Chiochiş, printre localităţile Bozieş şi Cheţiu, traversează LEA 20 kV Lechinţa – Beclean, schimbă direcţia către est unde traversează DJ 172H, trecând pe la sud de localitatea Feleac.
Din acest punct, traseul liniei urmează direcţia est, nord-est, traversează DJ 172G, DJ 151 la vestul localităţii Chiraleş, traversând râul Şieu pe la sud de Şirioara. Traseul se înscrie pe valea râului Şieu, traversează CF Cluj – Bistriţa, LEA 20 kV Beclean – Bistriţa, râul Şieu pe la estul localităţii Şieu-Odorhei, DN 17 (E58) Dej – Bistriţa, la nordul localităţii Șieu-Sfântu, DJ 151 la nord-vestul localităţii Blăjenii de Jos, LEA 20 kV Beclean – Bistriţa (racord Blăjenii de Jos – Zoo) la nordul localităţii Blăjenii de Jos, LEA 20 kV Beclean Bistriţa (derivaţie Tărpiu) la nordul localităţii Blăjenii de Sus ajungând într-un punct situat la cca. 1,5 km nord-vest de localitatea Blăjenii de Sus.
În continuare traseul liniei va avea o orientare generală vest-est, va traversa DJ 173B Bistriţa – Tărpiu, DN Bistriţa – Năsăud la intrarea de sud în localitatea Dumitra. După traversarea DN Bistriţa-Năsăud traseul va fi amplasat pe culmea Albilor, va traversa DJ 172B Slătiniţa-Nepos, se va amplasa pe culmea Sterag, dealul Obcina, dealul Feldru până la traversarea DJ 172C Ilva Mică-Josenii Bârgăului. În continuare linia se va amplasa pe dealurile situate la sud de DN Năsăud-Ilva, traversează valea Leşu şi DJ 172C la aproximativ 1 km sud de ramificaţia din DN spre Leşu. După traversarea DJ 172 C traseul străbate dealul Mare, vârful Secătura, dealul Bejeneului, ocoleşte pe la sud Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, traversând satul Ivăneasa care aparţine de Ilva Mare.
În continuare, traseul se amplasează pe dealul Ivan, coboară în valea Ilvei pe care o traversează într-un punct situat la sud de o uliţă aparţinând de Lunca Ilvei şi merge paralel cu această uliţă prin spatele zonei locuite printr-o porţiune de pădure defrişată până traversează DJ 172 C spre Slihoasa. După traversarea DJ 172 C se traversează CF Năsăud – Vatra Dornei, se ocoleşte pe la sud vârful Siminic urmărind utilizarea zonelor neîmpădurite (poieni) aflate în pădurea Cucureasa părăsindu-se judeţul Bistriţa Năsăud.
Valoarea totală a lucrărilor de construcții-montaj este estimată la 689,5 milioane lei plus TVA. Contractul va avea o durată de 69 de luni, din care 3 luni proiectarea, 18 luni obținerea avizelor și autorizațiilor legale și 48 de luni execuția lucrărilor.
Transelectrica menționează că proiectul este necesar prin prisma numeroaselor solicitări de racordare de parcuri eoliene din zona Moldovei, precum și ca urmare a faptului că zona este tranzitată de energia regenerabilă și nucleară care vine Dobrogea în cantități mari și trebuie evacuată spre vest, unde este deficit de producție.
Si cat ne da la hectar, am teren extravilan, arabil?
Ăștia ne iau țara bucată cu bucată
Multă sănătate, la propriu, celor care au neșansa să trăiască în preajma viitoarei linii de înaltă tensiune.
Lucrarea este de interes național. Nu ne ia nimeni țara. Nu vă gândiți să luați bani pe hectare de pământ, despăgubirile se fac numai pe suprafața amplasării stâlpilor (mp) și coșmeliilor cu aparatura de zonă. Sumele sunt modice deoarece se ia din grila notarială din zonă în urma tranzacțiilor. Nu cea obținută pe sub masa nănașului parfumată cu un șnaps. Grăbiți-vă, cu întăbularea, astfel nu puteți vinde blana ursului din pădure.