În România este nevoie de o legislație prin care micii producători să nu fie tratați la fel ca și cei mari, iar produsele tradiționale care se fac la noi de mii de ani, să fie protejate, crede Olimpiu Simionca, cofondator al Cooperativei Agricole Transylvanian Pure Farming, cultivator de dovleci în sistem ecologic și crescători de porci din rasa Mangalița.
În prezent, Olimpiu Simionca are 150 de porci Mangalița, dar va continua să investească în creșterea efectivelor, inițial până la 300, pentru ca în decurs de 3-6 ani să ajungă la 3000.
”Regula generală e să faci o chestie mai mică, ca să ajungi să stăpânești ce faci și apoi să faci ceva și mai mare. Este o cerere destul de mare pe zona cărnii de porc, doar că avem și problema pestei porcine. Trebuie să ne învățăm să trăim cu această epidemie. Intenția noastră este să facem procesare a cărnii de porc, care are un risc mai mic decât agricultura, dar acesta este un drum anevoios. E nevoie de o legislație separată care ține de impactul produselor asupra societății. Cred că fermele mici nu au impact atât de mare, adică produsele lor nu se împart la atâția oameni, și ar trebui, mai ales pentru produsele tradiționale care s-au dovedit a fi bune o mie de ani, avut grijă să nu fie interzise. Dau ca exemplu Prosciutto di Parma, o șuncă produsă de mii de ani. Este un produs acceptat de UE chiar dacă e maturată în peșteri. La noi e afumatul cărnii, care se practică de mii de ani, și nu trebuie să renunțăm la el. În momentul de față, în legislație, un producător mic e tratat la fel ca unul foarte mare care produce pentru lanțuri de supermaketuri”, a declarat Olimpiu Simionca pentru Timp Online.
La început de an agricol 2025, planurile lui sunt să facă ”o agricultură mai puțin riscantă, planificată”, ca să nu se aglomereze în anumite perioade, să aibă certitudinea că va putea face lucrările la timp și în mod corespunzător.
”Nemții spun că mai puțin este de fapt mai mult, iar asta este ce am învățat de anul trecut: să reduc activitatea la niște lucruri de bază și să mă asigur că le putem face foarte bine. Este cerere pe piață la toate produsele agroalimentare. Noi nu am scumpit uleiul din semințe de dovleac și sper să reușim să păstrăm același preț. Materia primă nu s-a scumpit, doar serviciile de distribuție din cauza taxelor mai mari pe muncă. Producem și ulei de floarea soarelui, unde concurența pe piață este destul de mare. Am putea produce o gamă mai largă de produse, dar ne-am autoimpus ca ceea ce procesăm să producem în propria noastră fermă și atunci e totul mult mai dificil, dar putem controla de la arătură până la produsul finit și putem garanta, cu numele nostru, calitatea produselor”, a spus Olimpiu Simionca de la Cooperativa Agricolă Transylvanian Pure Farming.
În toamna anului trecut, a organizat prima ediție a Festivalului dovleacului de la Herina, care s-a bucurat de mult succes.
Mangalița este o rasă de porci originară din Ungaria, apreciată pentru carnea sa bogată în grăsimi de calitate superioară și pentru rezistența la condiții dure. Este ușor de recunoscut datorită blănii sale ondulate, asemănătoare cu cea a unui miel. Această rasă este adesea comparată cu porcul iberic datorită conținutului ridicat de grăsimi nesaturate și gustului excepțional al cărnii.
👏🏻👏🏻👍🏻
Felicitări Olimpiu!