Diferenţa între competiţiile sportive şi alegeri este că, în ultimul caz, jucăm noi, publicul. Timp de o lună i-am văzut pe competitori în diverse ipostaze, am putut să le citim mesajele atârnate pe stâlpi, să îi ascultăm vorbindu-ne despre diverse lucruri pe care cred ei că le pot face. Fiecare s-a străduit cât a putut mai mult, iar acest efort merită apreciat.
Îi cunosc pe mulţi dintre cei care candidează la aceste alegeri. Am amici pe listele mai multor partide. Unii sunt vechi în ale politicii, alţii abia au pornit pe acest drum. Celor din urmă mi-ar plăcea să le dau tuturor câte o şansă, dar, cum ei fac politică în partide diferite, va trebui să aleg o listă. La fel vi se va întâmpla probabil şi dumneavoastră, iar în unele cazuri, alegerea probabil că nu va fi uşoară.
În timpul acestei campanii electorale, niciunul dintre prietenii şi cunoscuţii mei care sunt candidaţi nu mi-au cerut să-i votez, nu au încercat să mă convingă de nimic. Apreciez acest lucru şi mă face să îi privesc şi de acum înainte cu mult respect.
Duminică e probabil ziua cea mare pentru unii dintre ei. Vor aştepta cu emoţie numărarea voturilor, vor aştepta cu sufletul la gură să afle dacă au trecut de la stadiul de competitor la cel de ales. Nu i-am asigurat pe niciunul de votul meu. Tot ce îi pot asigura este că mă voi prezenta la vot şi, cine ştie, poate că votul meu va face diferenţa.
Nu-i aşa că acest joc este unul dintre cele mai interesante şi că ar fi păcat să nu participăm la el? Cele bune să se adune, cele rele să se spele!
Să câştige cei mai buni, stimaţi domni şi doamne candidaţi, prieteni sau neprieteni! Mult succes tuturor!
Cristiana Sabău
Ei, fassss! Mai mult decat Nelu si Crinutza nu va castiga nimeni!
Foarte frumos spus!
Este important sa participam la vot!
Textul de mai jos e preluat din adevărul.ro.
„Este foarte cool să spui: toţi politicienii sunt mizerabili, îi sancţionez prin absenţă la vot sau printr-un vot invalid. Dacă gândeşti aşa, greşeşti. Aceasta atitudine îi ajută chiar pe cei care te-au adus în această stare. Este o copilărie să-ţi imaginezi că atitudinea asta va schimba ceva.
Cel mai bun lucru care li se poate întâmpla politicienilor duminică este ca publicul să lase decizia la mâna nucleului dur pe care îl are fiecare partid şi mai ales pe mâna unor persoane uşor de manipulat. Asta se întâmplă acum în România şi din această pricină avansăm foarte greu.
Cu cât lipsesc din faţa urnelor mai mulţi oameni responsabili, cu atât cresc şansele ca o comunitate locală să ajungă pe mâna unor iresponsabili, care gândesc numai prin prisma propriului profit şi care vor sacrifica fără scrupule interesul comun pentru binele propriu. După ziua votului, orice nemulţumire este tardivă şi inutilă.
Este foarte important să mergeţi la vot, pentru că numai aşa lucrurile se pot schimba în bine în România. Dacă nu găsiţi printre candidaţi unul pe care să îl apreciaţi, încercaţi măcar să alegeţi răul cel mai mic. Alegerea celui mai puţin ticălos este mai bună decât sprijinirea celui mai ticălos. Fiecare vot invalid şi fiecare alegător care alege să nu aleagă transmite următorul mesaj: Nu ne pasă ce faceţi, cât furaţi, cât de proşti sunteţi. Faceţi ce vreţi! Un astfel de mesaj îi ajută pe cei mai ticăloşi.
Absenteismul nu poate aduce nimic bun şi în niciun caz nu va schimba ceva în mentalitatea celor care au făcut până acum politică în România. Chiar îi ajută să continue în acelaşi mod. Pentru persoane imorale sunt prea subtile astfel de reacţii. Îi doare în cot de astfel de „proteste”. Sunt imuni la mesajele de protest de pe buletinele de vot. Singurul lucru care îi poate afecta este să constate că publicul s-a deşteptat, este atent cu toţi candidaţii şi decide în număr cât mai mare.
Cei care sunt prea ocupaţi duminică şi încă nu s-au decis dacă aleg soarele, iarba verde, marea sau urna ar putea încerca să se gândească dacă nu pot să meargă la mare trecând înainte prin secţia de votare. Acuzăm mereu politicienii pentru lipsa de responsabilitate de care dau dovadă când mint, când fură, când acţionează cu incompetenţă.
Duminică rolurile se inversează şi este rândul nostru să fim responsabili. Este singurul moment în care chiar avem puterea de a schimba ceva în bine în comunitatea noastră.
La fel cum nu acceptăm să decidă altcineva pentru noi ce marcă de maşină să cumpărăm, ce haine să îmbrăcăm, ce mâncare să consumăm, nu ar trebui să acceptăm să decidă alţii pentru noi ce om este potrivit să ne conducă oraşul, judeţul, ţara.
Nimic nu se va putea schimba vreodată în bine în comunităţile noastre, în ţara noastră, decât din momentul în care noi gândim şi impunem, în număr cât mai mare, schimbări în bine. E nevoie doar de puţin efort pentru a studia candidaţii şi a decide pe cine merită să votăm.
Alternativă nu există în democraţie şi un sistem mai bun pentru a conduce societatea încă nu avem. Votează, votul tău contează!”
Da! cu siguranta vom merge la vot! este un drept al nostru si ca atare trebuie sa ni-l exercitam,cine nu merge la vot,nu are dreptul sa comenteze dupa….s-auzim numai de bine
Cu orecare reţinere încerc să argumentez faptul că votul pe lânga validarea alesului, încurajează perpetuare unui sistem dazastruos şi nedemocratic – partidul politic.
Spuneti „niciunul dintre prietenii şi cunoscuţii mei care sunt candidaţi nu mi-au cerut să-i votez”, findcă nu are nevoie de votul dumneavoastră sau al celui care mâine poate sa-i analizeze activitatea, se bazeaza „mai ales pe mâna unor persoane uşor de manipulat”.
„…să le dau tuturor câte o şansă”, spuneti, eu votez de 22 de ani cu speranţa din ce în ce mai paliă, ca toţi ceăţenii acestei ţării vor avea o şansă la mai bine. Cei care au intrat în politică au reuşit întodeauna.
Noi mergem la vot, dar alesul meu nu îşi face datoria la care s-a angajat, avem nenumarate exemple, primarul, prefectul poate veni în întâmpinarea nemulţumirii noastre şi poate face un referendum. Dar nu se face asa ceva, ar fi un precedent periculos, cetateanul poate controla alesul în timpul mandatului. Exemplul evident la Consiliului Judetean.
Alegătorul este ignorat total de partidele politice, el nu există ca individ doar ca o mulţime uşor manipulabilă. Iar „să câştige cei buni” tot dumneavoastra spuneaţi că muţi oameni de valoare ce au demonstrato în mediul privat, nu îi regasim pe liste. Oare de ce? Eu aă vrea sa pot spune, haideţi la vot dargi concetăţeni e vremea să câştigăm şi noi, nu doar să plătim taxe şi impozite pentru ca aleşii să aibă un caştig sigur, să avem străzi curate, servici publice eficiente.
Aş vrea să fiu mai explicită: nu au încercat să mă lămurească să îi votez fiindcă probabil ştiau că eu mă lămuresc singură, iar dacă am nevoie de explicaţii, le cer.
Sunt sigur că indiferent pe cine votaţi, cand acesta nu îşi face datoria sunteţi gata să-i cereţi explicaţii. Pentru acest fapt aveţi toata admiratia citititorilor. Dar de ce doar presa îi poate trage de mânecă pe politicieni nostrii, de ce nu au obligaţia alesi să facă periodic dări de seamă faţă de membri de partid, aceştia să poată cere retragerea sustinerii, nu doar seful de partid. Cred în utilitatea uni ziar de partid, care să se ocupe de o mai bună funcţiomare a pardidului nu doar in denigrarea advesarilor.
Cu bune cu rele aşteptăm cu emoţie rezultatele, fie şi parţiale.