Timp de gândire

Să ne edificăm în cazul „castelului” de la Posmuş

Mare vânzoleală miercuri în şedinţa Consiliului Judeţean în jurul temei turistice de aşa-zis „maxim interes” intitulată „castelul de la Posmuş” în realitate un conac boieresc în paragină. Monica Săsărman (PDL) a reuşit performanţa să bată mult şi bine apa în piuă reproşând actualei conduceri a CJ că nu continuă să arunce miliarde în gaura neagră săpată de Liviu Rusu ca să relanseze turismul de "conac" via Ragla.

Am ascultat expozeul infinit al doamnei consilier pe tema „castelului”, adică a conacului, şi mi-am adus aminte cum, în precedentul mandat, domnia sa vota cu două mâini alocarea unei sume uriaşe de peste 500.000 de lei în planurile de refacere a conacului boieresc şi milita pentru investirea a încă şase milioane de euro în reabilitarea conacului crezând, probabil, că aşa se va relansa turismul în Bistriţa-Năsăud. Cum? Cu încă „un centru cultural, turistic şi de agrement care să includă restaurant şi cramă de trei stele, o sală de lectură cu 26 de locuri, una de conferinţe cu 80 de locuri, opt locuri de cazare în regim de pensiune de patru stele, 44 de locuri de cazare în regim de pensiune de trei stele şi trei locuinţe de serviciu”? Să fim serioşi.

Să zicem că marea investiţie s-ar face şi e gata. Explicaţi-mi şi mie de ce ar atrage turişti care să ne umple de bani la buget. Drumul pe Valea Şieului e cât se poate de distrus, conacul e situat într-o localitate modestă în care nu ştiu dacă există mai mult de un magazine sătesc. De fiecare dată când am fost acolo, şoseaua era plin de balegă de la un capăt la altul. Am suportat cu greu mirosul până acasă, iar la întoarcere a trebuit să-mi spăl maşina. Conacul e o casă mai mare într-un parc distrus şi el. Chiar dacă am investi nu şase, ci 10 milioane de euro sau 100 de milioane de euro ca să-l reclădim din temelii, tot nu am avea ce face decât să bem o cafea într-o crâşmă probabil serviţi de vreun băiat de prin sat rudă cu vreun politruc.

Trăim într-un secol în care dacă nu pricepem că turistul are nevoie de paletă largă de oferte de petrecere a timpului liber, ne apucăm degeaba să vorbim despre această temă. Mă uitam zilele trecute la un canal tv de călătorii care trata subiectul parcurilor de distracţie din lume. Mii de oameni stăteau cu orele la cozi ca să se dea preţ de 29 de secunde într-un montagne russe. 29 de secunde, reţineţi! Omul modern are nevoie de adrenalină, de intensitate maximă, de senzaţii tari pe care Posmuşul nu are nicio şansă să le ofere printr-o crâşmă şi o sală de lectură pusă aşa, de florile mărului, ca să arătăm cât de culţi suntem noi.

În ce priveşte marele proiect de reabilitare a conacului de la Posmuş, eu sunt 100% convinsă că Liviu Rusu nu a vrut altceva decât să-şi construiască încă un loc de refugiu pentru el şi camarila lui, însă cu bani publici, un loc în care să tragă câte un chef la sfârşit de săptămână tot tineretul PDL care se urcă pe Râpa cu Păpuşi ca să se distreze. Mult mai interesant şi mai realist a părut proiectul administraţiei Gheorghe Marinescu. Prin anii 2000, preşedintele de atunci al CJ a găsit nişte oameni de afaceri italieni care au vrut conacul ca să facă acolo un teren de golf. Au renunţat din cauza drumurilor proaste şi probabil a priveliştii dezolante din jurul clădirii. Nu cred că vreun jucător de golf e pasionat să treacă cu limuzina printre vacile care vin seara de la păşune.

În aceste condiţii, daţi-mi voie să fiu 100% de acord cu cei care spun că nu are niciun rost să dăm milioane de euro ca să refacem “castelul” de la Posmuş. E departe de orice drum principal şi, în plus, nici măcar prin proiectul de 500.000 de lei nu i s-a găsit o identitate. Aşa cum bine ştiţi, cum în zilele noastre găseşti crâşme de trei stele la fiecare metru, poţi dormi la preţuri rezonabile la cinci stele, ai sală de lectură la orice pas, ar trebui să fii cel puţin năuc să baţi drumul până la Posmuş de florile mărului ca să te umpli de balegă pe pantofi şi să-ţi arunci privirea pe dealurile din jur. Nu spun că nu sunt frumoase. Sunt, dar o astfel de privelişte găseşti oriunde în Bistriţa-Năsăud şi în România, nu are nimic aparte zona respectivă.

Dacă s-ar fi gândit acolo un castel care să reconstituie atmosfera secolului în care a fost edificat, cu castelani îmbrăcaţi adecvat, cu un program turistic în care să fie inclusă de exemplu vânătoarea, obligativitatea purtării unor costume de epocă, poate că am fi avut şansa ca nişte ciudaţi din lumea întreagă să vină la noi să vadă cum era pe atunci. Pentru o crâşmă şi o sală de lectură nu mă duc nici eu, cu atât mai puţin să vină alţii din ţară sau din lume. Aşadar, păcat de banii aruncaţi aiurea pe proiecte din moment ce din ele nu a reieşit nici măcar o idee care să ne facă să ciulim urechile la auzul ei.

În concluzie, eu cred că ideile găştii Liviu Rusu ar trebui să fie uitate la fel de repede cum a fost uitat şi el, un preşedinte de CJ de tristă amintire. Bistriţa-Năsăud are un mit, al Contelui Dracula, şi tot ce trebuie să facă este să ţeasă nişte poveşti în jurul lui, începând de la semnul de intrare în judeţ care, din păcate, e un nou proiect ratat pe care am aruncat bani complet aiurea.

Cristiana Sabău

14 comentarii

  • Departe de mine intenţia de a denigra oamenii care muncesc în agricultură. Extrem de departe. Am tot respectul pentru munca lor ca una care am crescut la ţară şi ştiu despre ce vorbesc. Eu spun doar că nu putem decupa zone turistice şi nu putem teleporta oameni cu bani mulţi în castele şi că acestea nu sunt atractive câtă vreme imaginea de ansamblu e una care te duce cu gândul la îngrijorare. Eu una nu mă pot relaxa când văd un om bătrân cu mâinile crăpate, încovoiat, care dă cu sapa în pământ. Mai degrabă, instinctul îmi spune să-l ajut şi mă simt vinovată dacă nu o fac. România e o ţară săracă, obosită, îmbătrânită. Ca popor stârnim mila.

  • Acest dinozaur USL-isl nu poate avea o viziune moderna si performanta pt. Romania – lor le convine sa aiba oameni saraci si amarati, dependeti de pomenele electorale. Probabil de aceea si media partinica se impotriveste investitiilor inteligente in servicii si turism, si mentine poporul de la tara intr-un intuneric medieval..
    Viitorul Romaniei este in Turism, Agricultura bio, Agroturism si eventual Energie regenerabila. Nici unul din aceste domenii nu este incurajat de actuala guvernare, dompotriva, sunt prizonierii si nostalgicii ruinelor indusstriale ale Romaniei.

    • Zic si io asa ca daca pe castelul asta il chema oricum altcumva numa’ ungureste nu.. atunci si doamna ziarist, si USL-ul, il faceau OBIECTIV PRIORITAR :))) Ei ei.. nationalismul asta.. care mai mult distruge decat construieste..

  • Alte tari europene (vezi Austria, Ungaria, Elvetia, chiar Polonia) intretin, investesc si promoveaza astfel de castele si conace, si tin la ele ca la ochii din cap. Noi ne batem joc de ele, le darmam si in locul lor facem vile cu termopane albe. SUA cumpara astfel de constructii, le dezasambleaza, le transporta peste ocean cu vaporul si le reconstruiesc/renoveaza piatra cu piatra pe proprietati private de lux. Dar despre ce discutam noi, cu astfel de oameni analfabeti pe care ii avem in fruntea judetului??????

  • Castelul Teleki este situat in satul Posmus, comuna Sieu, judetul Bistrita-Nasaud, dateaza din secolul al XVIII -lea si este un monument istoric de importanta nationala. Domeniul castelulului de la Posmus se intinde pe aproximativ 11 hectare si a functionat, in timpul comunismului ca sediu al Intreprinderii Agricole de Stat (IAS). In anul 1999, terenurile aferente castelului Posmus precum si parcul au trecut in grija Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.In prezent castelul se afla intr-o avansata stare de degradare si necesita lucrari ample de reabilitare si restaurare.
    Numele Teleki este recunoscut atat pentru istoria Transilvaniei, cat si a Ungariei. Aceasta familie aristocrata implicandu-se activ de-a lungul secolelor atat in domeniul politico-administrativ, cat si in cel cultural. Cel mai cunoscut membru al familiei este Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena si fondator al Bibliotecii Teleki din Targu-Mures.

  • D-na Cristiana, chiar ca m-ati facut sa rad cu proiectul salii de lectura de 26 de locuri de la Castelul Posmus! Acum la deschiderea Bibliotecii Judetene, in noua cladire de pe Str. Odobescu nr. 11, din lipsa spatiului, exista la dispozitia publicului bistritean doar 9 mese de lectura. Intreb si acum, cand a fost mare si tare la judet, dl. Rusu de ce nu s-a ocupat de constructia la standardele de azi a unei biblioteci noi pentru municipiu?

  • Nu cred in scenarii malefice dar parca ne-am afla intr-unul de acest fel: exportam creiere si forta de munca, importam aproape tot, bunuri de larg consum de calitate indoielnica, comportamente si modele la fel. Ne-a mai ramas o bruma de identitate asa cum este ea de sorginte saseasca, ungureasca sau romaneasca, de care trebuie sa scapam si daca ne mai vindem si pamanturile pe care nu le mai putem exploata, in scurt timp vom ajunge sa nu se mai stie nimic despre noi. Mare pacat, riscam ca in scurt timp sa se spuna ” a fost odata”.

  • …la Posmus, suprafetele intinse de livezi, grajduri, traditia cresterii animalelor/oieritul ar putea asigura atat interesul pentru zona cat si vitalitatea acesteia. Locatia istorica ar putea deveni de pilda centru de cazare, cum sunt cunoscutele si cautatele: Hostel / engleza, Jugendherberge / germana, Auberge de Jeunesse / franceza sau Ostello / italiana, amenajate peste tot in Europa in locatii similare, adica locatii istorice, in situri pitoresti, pe trasee turistice. Sau centru de echitatie / pentru turisti dar si pentru week-end sau cateva ore de antrenament sau locatie destinata turismului ecologic, centru multicultural sau de formare in diferite domenii / reabilitare patrimoniu construit, agricultura ecologica etc. Sunt numai cateva din posibilele functiuni care, urmarind optiunile utilizatorului, au ca si clauza primordiala substituirea fata de substanta istorica…

    • Da.. numai ca pe doamna Cristiana nu o intereseaza toate acestea. O intereseaza doar sa- toace pe portocalii 🙂 Daca propunerea venea de la USL, vaaaaai ce mai laude si ce mai ode si cat spirit civic si deschidere vedeam aici :))

    • Da, m-am antrenat în laude la adresa cortului ţigănesc de pe pietonal finanţat cu 17 miliarde de lei. Sunt cel mai mare fan al lui aşa cum unii, mai puţini amnezici, cu siguranţă că ştiu.

    • normal, daca sarea Radu Moldovan cu initiativa, credca avea dedicata toata pagina cu laude, poze si sfintiri de la conferinta pe care ar fi organizat-o pt. a comunica presei intetiile sale :))) asa.. de la portocalii.. nu e bine…

  • Poi, nu ne astepta de la useleu si de la aceasta doamna jurnalist sa gandeasca altfel decat comunistii. Daramam tot si facem blocuri si uzine pt. popor!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.