Vineri seara, pe scena Centrului Cultural Municipal, la Concertul de Bobotează, primarul Ovidiu Creţu a recunoscut de bunăvoie şi nesilit de nimeni că o parte din tropăielile de peste an, girate de instituţia condusă de Dorel Cosma, nu au nicio legătură cu ceea ce numim “cultura urbană” şi că ar fi pentru o categorie care „nu poate înţelege” mai mult. Iată cum s-a exprimat edilul: „Sunt foarte mulţi concitadini care nu gustă, nu au capacitatea de înţelegere. Nu înseamnă că pentru ei nu organizăm acele tipuri de acte culturale care le plac şi pe care le pot înţelege. (…) Eu cred însă că acest gen de concerte este ceea ce reprezintă cultura urbană în Bistriţa. Aceasta este elita culturală a municipiului Bistriţa, vă salut şi vă respect”.
Până aici nimic greşit. Aşa este, un oraş care vrea să fie asimilat drept „burg”, care vrea să atragă, care are pretenţii să intre pe harta destinaţiilor turistice din Transilvania trebuie să renunţe pentru totdeauna la manifestări de tipul „Nunta Zamfirei”, o parodie de prost gust. E de ajuns să ne gândim la aşa-zisele „care alegorice” care au defilat, anul trecut, pe Bulevardul Decebal (de la jeep-uri, la tractoare şi maşini de marfă) ca să avem toate argumentele din lume pentru a abandona acest gen de festivaluri demne de un târg din secolul trecut. De asemenea, trebuie să renunţăm la paradele cu care ne-a năucit deja actuala conducere a CCM. Nu e adunare publică la care să nu se îmbrace toţi portarii în costume caraghioase şi să nu bată tobele. O fi fost interesant odată, de două ori, dar deja e mult prea mult. Chiar şi cei care nu pot înţelege s-au săturat. Oferta culturală a oraşului trebuie să răspundă unei nevoi, iar noi nu ştim nici la această oră ce îşi doresc locuitorii Bistriţei fiindcă nimeni nu i-a întrebat vreodată. După ce am văzut în noaptea dintre ani pe centru, aş zice că lumea nici măcar nu vrea concert de Anul Nou. Îi este de ajuns focul de artificii. De altfel, pe la 22.30, Alina Toma cânta pentru o mână de oameni, pe la 23.00 abia dacă se adunaseră câteva sute pentru ca spre miezul nopţii să fie mii. După ce s-a terminat focul de artificii, toată lumea a plecat în grabă, iar Desperado a cântat mai mult pentru ca să-şi justifice onorariul. Trageţi dumneavoastră concluzia!
Insist în continuare pe tema ofertei culturale care trebuie să răspundă cererii fiindcă vine iar momentul în care se votează bugetul oraşului şi pot să pun pariu că Centrul Cultural Municipal va veni cu exact aceeaşi ofertă de evenimente. Nici măcar nu există interes pentru diversificare. S-ar putea face multe alte lucruri dacă s-ar face un concurs de proiecte finanţate pe baza celei mai bune oferte şi pentru asta nu avem nevoie de Centrul Cultural Municipal decât de o echipă de doi-trei oameni care să administreze bunurile. Dacă Florin Săsărman ştie să facă serbări medievale, atunci să-i dăm buget să le facă fiindcă ne-a demonstrat, cel puţin în ultimii ani, că le reinventează în timp ce Nunta Zamfirei e la fel în fiecare an.
Dacă un ONG sau o persoană e capabilă să aducă la Bistriţa cele mai bune trupe de teatru, atunci să-i dăm mână liberă să negocieze cel mai bun preţ. Vom ieşi mai ieftin şi vom avea calitate. Aş putea continua la nesfârşit cu exemplele, dar cred că ideea s-a înţeles. Nu văd sensul pentru care CCM are orchestră care cântă odată în an, ansamblu de dansuri populare şi moderne, cor nu ştiu de care, cenaclu care plimbă ursul prin Europa cu plasa de cărţi, colindători care merg la Herzogenrath să cânte ceva ce nu înţelege nimeni. Centrul Cultural Municipal e construit pentru a livra produse pentru Festivalul „Cântarea României”, o mână de oameni fiind interesată să nu se schimbe nimic pentru ca să primească în continuare un buget gigant pe care să-l cheltuiască după bunul plac în folos adesea personal. Trebuie să se termine odată!
Oricum, se pare că Gloria intră în insolvenţă. Să sperăm că se închide odată robinetul şi în direcţia respectivă. Ar fi culmea nesimţirii ca şi anul acesta să se aloce 20 de miliarde de lei vechi de la bugetul local în marea gaură neagră care e Gloria.
Le atrag atenţia consilierilor locali de la toate partidele să aibă foarte mare grijă la felul în care împart banii publici în 2013, an în care cu toţii plătim mai mult. E de ajuns cât au risipit încoace şi încolo. Trebuie să înceteze să-şi bată joc de contribuabil şi de banii lui. Anul 2013 trebuie să reprezinte un moment de răscruce în felul în care cheltuim banii firmelor şi ai oamenilor. Le vom cere zi de zi demisiile celor care nu dau dovadă de responsabilitate faţă de cheltuirea banului public şi nu vom obosi să cerem socoteală partidelor pentru cei pe care i-au trimis să decidă pentru noi.
Cristiana Sabău
Doamna, este foarte frumos si perfect adevarat ceea ce spuneti in articol! Doar ca, ma tem eu, ca nimanui nu-i va pasa nici in acest an…. Sper sa gresesc si sa nu am dreptate!
Va trebui să le pese. Nu poţi mări cu 20% taxele ca să dai bani aiurea la unii care nu plătesc niciodată nimic bugetului. Este dezbatere publică pe buget. Eu vă cer să mergem şi să le cerem public să nu se mai comporte ca şi cum ar împărţi banii lor personali pentru că, supriză, NU SUNT ai lor. Sunt banii noştri.
Ia cereti „protestatarilor” de anul trecut sa vedeti, ii intereseaza povestile astea? :)))))))) Va spun eu, daca nu se da semnalul la antena3 si nu primeste fiecare macar 50 lei de caciula nu iese nimeni sa protesteze. Daca le dati 50 lei de caciula, o sa vina sa strige chiar si „jos USL” :))))
mda.. „banii nostri” 🙂 Odata ce i-ati dat pe gaura geamului de la ghiseu, nu mai sunt „banii nostrii”, sunt banii PARTIDULUI 🙂
@ion
Lasa dom”le ca daca stai dumneata in casa se va rezolva totul.
Sincer iti doresc sa ajungi sa traiesti cu banii primiti de protestatari, si la cum bate vantul din vest anul asta, vei avea sansa. Cand vei face zama din unghiile proprii, poate o sa faci si dumneata mai mult decat sa comentezi ca o pupaza, si-atunci poate ti-ar prinde bine sa nu fi singurul care urla in piata. O sa faca fix ce vor cu banii mai multi, o sa ne dea in continuare circ, si bistritenii o sa comenteze pe laptopuri. Ca de asta ramanem un sat.
eu cu laptopul mai fac si altceva . voi ??
Prezenţa la şedinţele consiliului unde se dezbat probleme de interes general, cel puţin, ar trebui să fie o obligaţie cetăţenească a fiecăruia dinre noi. Voi fi alături de cei care nu ai pierdut speranţa că doar prin implicare activă ne putem face viaţa suportabilă.
Gloria va primi si anul acesta [si inca foarte repede] cred ca luna ce vine o suma mare de bani . si daca intra /sau nu in insolventa . nu credeti ?? bine . o sa ma credeti in februarie. dar nu ma intrebati mai multe . o zi buna
In antichitatea romana, termenul ‘burg’ desemna o asezare de tip rural.
Nu domnule primar aceasta nu este cultură urbană, nici dacă suntem locuitori unui vechi burg. Este cultura feudală cu muzică clasică, sună anacronic dar eu aşa văd realitate. Verdi, Lehar, Strauss şi S. Saens au creeat şi interpretat muzica lor în concerte bine plătite de către contemporani lor.
Artiştii interpreţi de azi, dirijor Romeo Rîmbu, soprana Daniela Păcurar, tenor Tony Bardon şi toţi membri orchestrei au primit un onorariu, cred eu, mult sub valoarea prestaţiei, au primit doar o subvenţie, fără ca cineva să căştige din valoare caritabilă a muncii lor. Sau poate doar doamnele demnitarilor politici au avut ocazia etalări ţinutelor.
Feudalii ce se credeau cu sânge albastru considerau că tot ce e mai frumos şi mai demn pe lumea aceasta li se cuvine, azi „primarele” nostru îi numeşte elite, iar iobagi au obligaţia mucilor grele şi umilitoare, azi plătitori de taxe şi impozite, care „nu au capacitatea de înţelegere”.
O personalitate care prin munca sa are un statut privilegiat în societate, nu poate să-şi permită, fiind sub demnitatea lui, participarea la activităţi culturale gratuite, fără ca acestea să aibă un profund caracter caritabil de strângere de fonduri, unde ei să devină contribuitori principali.
Oare în care ţară civilizată a Europei Președintele Curții Constituționale intră într-un magazin second hand, fie şi dacă acolo se vor fi vândut cele mai celebre mărci de produse.
Spectacole gratuite sunt pentru oameni cu venituri mici, la fel şi magazinele second hand. Şi tinerii, pensionarii, oameni cu venituri reduse au gusturi şi puterea de înţelegere a valorilor culturale, nu doar elitele primarului nostru.
Vreti sa spuneti ca ei sunt elitele iar noi bietii iobagi? sincer,nu ma vad mai prejos decat oricare dintre ei,si daca ei participa la un concert cu asa muzica nu inseamna ca le si place tuturor,99,99 % fac totul de fatada,si sunt convinsa ca merge si o manea la distractiile lor :)),detest ipocrizia si oamenii care vor sa para ce nu sunt!…restul…judecati voi…ma prefer un om simplu,dar integru…
dna Monica , nu dna. Cristiana sau oricare altul de aici spune asta , ci insusi dn. primar Cretu , citez : ,,salut elita ,, deci ………
Omul simplu este omul sincer, cu suflet curat, iubitor de aproape, cel care se bucură când vede o floare, îl încântă muzica, iubeşte sincer fiecare fiinţă.
Omul sofisticat se consideră elită a intelectualtăţii, ce îşi poate motiva orice acţiune, ce ucide de dragul arte vânătorii, orhideea este floare, de ghiocel nu a auzit, muzica se ascultă doar în frac şi văzul lumii nu şi în puritatea portului şi sufletului neamului românesc.
Nu eu o zic dragă Monica, primarul nostru se oboseşte să ne dezbine. Consideră o parte dintre noi, locuitori ai oraşului, că „nu au capacitatea de înţelegere” dar el se sacrifică şi „organizăm acele tipuri de acte culturale care le plac şi pe care le pot înţelege”.
Cer iertare dacă indicnarea mea faţă de cele citite, a generat un comentariu ce a supărat pe cineva.
oricum vin vremuri grele , deja astia de la Usl incep ofensiva ca in ’56 . deci cine e cu noi e bun, cine nu …….si o incep incet-incet , pe nesimtite , prima data prim aceste actiuni, or sa urmeze altele , pina intr-un final cind o vor fece la vedere. oare cind ?? eu spun : maxim 6 luni .
e drept ca a spus : elita culturala , dar totusi este putin deformata ideea de elita . ELÍTĂ, elite, s. f. Grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales într-o comunitate, o societate etc. dar sa spui ca elita culturala intr-o sala de 400 de locuri intr-un oras de 80.000 de locuitori …………asta e deformarea . eu poate asi fi vrut sa ma duc [daca nu trebuia sa fiu la serviciu ca lucrez in ture] , sau dvs. sau altii dintre noi ,poate erau liberi , dar daca nu am fi avut loc……! deci primii 400 [cei mai rapizi dealtfel] sint elita , adica cine apuca mai intai , asa cste la noi : cine ajunge primul la ciolan e bun/buna . intelegeti ce vreau sa spun ??
iertare,eu nu am facut nicio referire la cineva de aici,d-le Safriuc,sau Raul,ci la inaltele minti luminate care se cred mai superioare decat noi,muritorii de rand :)),poate nu m-am facut inteleasa,imi cer scuze
stati linistita . ati spus perfect : se cred . asa este . dar e periculos acest inceput . si Ceausescu in final se credea Dumnezeul nostru. si a inceput si asta de jos , incet-incet ……….va amintiti ??? ca nu au trecut decit 50 de ani. uitam repede …..si stiti ca : cine isi uita istoria , e condamnat s-o repete .si o vom repeta , cu siguranta , doar sa avem rabdare . o seara buna va doresc .
Sa fim permisivi? Nu!!
Cuvinte scrise gresit „odata” ( in acest context nu e corect, trebuia sa fie „o data, de doua ori… ” ) si apoi, la comentarii, apare „indicnare” in loc de „indignare” !!!
Fiti mai rigurosi, daca tot se discuta despre initiative cuturale si pareri critice.
Mulţumesc pentru corectare , da acesta este un adevărat act de cultură.