Actualitate

Şahul va fi introdus în şcoli ca materie opţională

Federaţia Română de Şah a semnat un acord cu Ministerul Educaţiei pentru ca, din toamnă, şahul să fie introdus în şcoli ca materie opţională, sub titulatura ”Educaţie prin şah”. Federaţia Internaţională de Şah, prin intermediul federaţiei române, va dota şcoli din mediul rural cu table, piese, manuale şi tot echipamentul necesar pentru studierea şahului.

”În urmă cu aproximativ o lună, am semnat ordinul de ministru prin care a fost aprobată programa şcolară pentru primii doi ani de studii de şah, iar astăzi am semnat acordul prin care asigurăm cadrele didactice pentru această disciplină, respectiv profesorii care sunt legitimaţi la FRS vor putea să predea această disciplină”, a spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Protocolul dintre MEN şi FRS vizează implementarea disciplinei opţionale ”Educaţie prin şah” şi formarea şi specializarea cadrelor didactice pentru predarea şahului în şcoală. Beneficiarii sunt elevii şi cadrele didactice din 500 de unităţi de învăţământ preuniversitar.

MEN va asigura, prin inspectoratele şcolare şi prin Casele corpului didactic, organizarea activităţilor de formare continuă a cadrelor didactice pentru disciplina opţională. La rândul ei, FRS va asigura formatori pentru calificarea cadrelor didactice şi va oferi 500 de truse necesare desfăşurării activităţii în cadrul disciplinei opţionale ”Educaţie prin şah”. Fiecare trusă va conţine: 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie, două manuale (pentru fiecare an de studiu), programa primilor doi ani de studiu. O Comisie Mixtă de Monitorizare va urmări implementarea protocolului, a cărui valabilitate este de doi ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă alţi doi.

În programele şcolare de educaţie fizică pentru clasele V-XII, revizuite în anul 2009, şahul a devenit disciplină sportivă alternativă, care poate fi predată în cadrul orelor de educaţie fizică prevăzute în trunchiul comun. În perioada 2006-2008, prin programul MEN de finanţare a unităţilor de învăţământ, în vederea dotării acestora cu materiale, aparate şi instalaţii sportive, s-au achiziţionat, în majoritatea unităţilor de învăţământ, inclusiv cele din mediul rural, cutii şi piese de şah. În învăţământul românesc, şahul a intrat în lista disciplinelor/activităţilor opţionale pentru toate formele de învăţământ, la aria curriculară Educaţie fizică şi Sport, din anul 2001.

1 comentariu

  • corect. e cea mai buna decizie din ultimii 24 de ani. felicit pe cine a fost cu ideea . si vin si ajut ce scoala imi cere cu 20 de table de sah.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS