Actualitate Economie

Salariaţii, liberi vineri. Angajatorii care îi cheamă la muncă riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Sărbătoarea de Sfânta Maria din 15 august aduce o zi liberă angajaţilor români. Potrivit Codului Muncii, angajatorii sunt obligaţi să acorde liber salariaţilor, în caz contrar ei riscând amenzi de până la 10.000 lei. Totuşi, potrivit legislaţiei, există şi categorii de salariaţi care, în zilele de sărbatoare legală, trebuie să se prezinte la muncă, angajatorii nefiind obligaţi să le dea liber

Potrivit avocatnet.ro, facilitatea nu se acordă în cazul locurilor de muncă în care activitatea nu putea fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. În plus, şi angajaţii din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică trebuie să lucreze în zilele de sărbătoare legală. Codul Muncii prevede că pentru aceste categorii de salariaţi se stabilesc, prin hotărâre de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel încât populaţia să dispună de asistenţă medicală şi de alimentele de strictă necesitate.

Pe de altă parte, deşi sunt nevoiţi să fie prezenţi la serviciu în zilele de sărbătoare legala, salariaţii care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii” au dreptul, conform legislaţiei muncii, să îşi ia o zi liberă în următoarele 30 de zile. Ei pot solicita angajatorului o zi liberă pana la jumătatea lunii septembrie.

Compensarea cu timp liber corespunzător în urmatoarele 30 de zile se acordă şi angajaţilor din unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică care trebuie să lucreze în zilele de sărbatoare legală. În situaţia în care nu se acordă zile libere în sărbătorile legale „din motive justificate”, Codul Muncii stabileşte că salariaţii vor beneficia de un „spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.

Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislaţia muncii pot fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Pentru orice încălcare a prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă, inclusiv cele referitoare la zilele libere legale, salariaţii îşi pot da în judecată angajatorii sau îi pot reclama la Inspecţia Muncii. Sesizarea va trebui să conţină numele complet al reclamantului, codul numeric personal, adresa exactă, date de identificare ale angajatorului şi a locaţiilor în care acesta îşi desfăşoară activitatea. Referirile la date trebuie să cuprindă ziua, luna şi anul, informaţile trebuie să fie concise, iar solicitările precizate clar. La depunerea sesizării, angajaţii nu trebuie să prezinte niciun fel de dovezi, pentru că autorităţile vor controla angajatorul, urmând să-i solicite acestuia toate informaţiile sau documentele pe care le consideră necesare pentru rezolvarea cererii salariatului.

În cazul sesizării adresate Inspecţiei Muncii sau Inspectoratului Teritorial de Muncă, autorităţile sesizate urmează să facă un control la respectivul angajator pentru a verifica respectarea de către acesta a legislaţiei muncii, precum şi acordarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor faţăde salariaţi. Cu ocazia controlului, se vor solicita conducerii angajatorului documentele şi informaţiile necesare, se vor procura dovezi, se vor efectua investigaţii, urmând să se dispună măsurile necesare, inclusiv constatarea contravenţiilor şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale.

Angajaţii care depun o astfel de reclamaţie la ITM nu trebuie să îşi facă griji în legătură cu eventuale repercusiuni pentru că, potrivit legii, aceste sesizări beneficiază de confidenţialitate, nefiind dezvăluit angajatorului motivul controlului.

foto: arhivă

4 comentarii

  • „Angajatorii care nu oferă compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislaţia muncii pot fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.”

    Acel „POT”! Pacatosii de patroni nu dau liber.

  • In chintesenta, e chiar pe dos.
    1. Daca nu e in stare sa dea o zi libera angajatilor pe motivul neonorarii comenzilor, isi poate inchide firma deoarece hotomanul este un incapabil si in restul anului.
    2. Daca nu ofera o zi libera angajatilor, gangsterul trebuie evitat fiindca e un mate-fripte, coate-goale, un zgarie-branza, un linge-blide, un mananca-de-sub unghii ori de-sub-cur. Toate la un loc.
    3. Daca nu e apt sa suporte acordarea unei zile libere, data angajatilor prin lege, e un talhar care-i fura, oricum, pe angajati tot timpul anului. De aia ii aduce si duminica si de Craciun si de Paste si in orice sarbatoare mare lasata de Dumnezeu pe Pamant, fiind o umbra degeaba taranei, nicidecum un creator de locuri de munca. Singurii lui prieteni sunt banii.
    4. Unii smecheri, care traiesc pentru bani, se latesc mai mult decat li se intinde plapuma, se imbarliga in alte afaceri oneroase, isi pierd averile pe curve si jocuri de noroc si-apoi cersesc angajatilor mila si solidaritate ca sa-i scoata din cacat. Daca intr-adevar o incurca, se salveaza folosind legea insolventei – o chichita de la altii ca ei pentru ei. Bilete la ordin, file de cec false, bani negri – sunt pline stirile.
    5. Mizerabilii, cu plantatii de sclavi, nu o sa arate niciodata satisfactie angajatilor. Astia isi vand si parintii si familia (daca mai au). Indiferent de profitul adus firmei, o sa li se planga acestora zi de zi – amenintandu-i cu somajul -, mintandu-i ca firma e pe butuci daca nu trag mai tare la munca ( ore suplimentare platite slab ). E convenabil sa tii peste program un muncitor 6-8 ore dacat sa angajezi un altul pe acelasi post. Cat de legal, alta poveste…
    6. Din aceeasi categorie, banditii care au pescuit in ape tulburi dupa 1989, care nu stiu cum se produce cu adevarat un ban, care nu investesc in tehnologii noi – ce-ar mari productivitatea, calitatea si cantitatea, ar micsora timpii, pierderile si rebuturile etc, etc, etc… Stapanesc utilaje de pe vremea huiduitului ceausescu, luate cu tot cu hale, cu tot cu muncitorii de la vremea respectiva, iar banii ii tin la ciorapul lor orial damelor de companie. Si, evident, in mana pentru poza Top 300 Capital.
    7. Si, pana la urma, este o vorba inteleapta: „Daca nu pot, sa ia pastile de putut.”
    8. Habar nu aveti de sectorul privat din Romania. V-ati sculat vorbind.
    9. Daca ati uitat ce va repeta ceausescu:” Capitalismul inseamna exploatarea omului de catre om”, aveti ocazia sa aflati.
    Da’ poate ne creionati portretul unui amarat de „mandru capitalist local”….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS