M-a cuprins aşa o furie când am auzit din gura comercianţilor din centru cât de mult îi încurcă administraţia locală şi cu cât de mult dispreţ îi tratează. Oamenii şi-au cumpărat nişte spaţii în centru, le-au renovat cu chiu cu vai – ferească Dumnezeu să vrei să schimbi un geam sau o uşă că umbli până uiţi de tine de la Primărie la Cultură şi de la Cultură la dracu în praznic – iar acum se văd în situaţia de a fi batjocoriţi, ţinuţi ca nişte sclavi pe holuri, la Primărie, refuzaţi în audienţe. Mă mir că nu le e ruşine celor care vremelnic ne conduc.
De fapt, ce ruşine? Am asistat la ultima şedinţă de Consiliu Local în care efectiv nu auzeam nimic ce se discută din cauza unor cucoane care veniseră la şedinţă ca la cafea. Şefele cele mari din Primăria Bistriţa, plătite cu salarii de manageri de fabrică (de la 5000 de lei în sus), trebuie să răspundă, în caz de nevoie, la întrebările tehnice ale consilierilor, dar le durea exact în cot că vorbesc atât de tare încât efectiv îi acoperă cu vocile lor de ţaţe pe oamenii care trebuie să ia decizii în numele nostru în cunoştinţă de cauză. Pur şi simplu nu le interesa pe arogante ce se discută, dovadă că, la prima ieşire a şefului lor din sală – a primarului mai precis, pe care nu-l interesa nici pe atât ce spune comunitatea- şi-au luat zborul toate ca un stol. Ce să te asculte vreuna de-asta dacă te duci cu o problemă la ea la birou?
O altă tâmpenie mare cât Primăria este organizarea audienţelor pe hol. Cred că nici nu am realizat cât de odios poate fi să vrei să discuţi ceva cu aleşii tăi şi să trebuiască să stai în picioare, cu căciula în mână, ca un iobag în faţa boierului. Aşa ne-au relatat comercianţii că au fost ţinuţi când s-au dus să discute cu primarul care, de altfel, nici nu a venit. L-a trimis pe celebrul George Avram să le spună că nimic nu se poate, că nu au decât să plece şi cu tot cu afacerile lor în altă parte dacă nu le convine. A, am uitat. De faţă a mai fost şi inginera Monica Pop, care s-a ales cu o titulatură de „arhitect şef” în mandatul actualului primar, deşi nu a absolvit Facultatea de Arhitectură. De acum, voi semna şi eu cu ing. sau dr., deşi nu am făcut nici Politehnica, nici Medicina. Dacă la Primărie se poate, de ce nu şi aici? Doar că eventuala impostură într-un ziar nu va avea niciodată consecinţele monstruoase pe care le vedem în tot ceea ce înseamnă arhitectura acestui oraş, stâlcit tot mai mult de la o zi la alta.
Una peste alta, mi se pare absolut penibil şi de-a dreptul stupid ca nişte oameni care nu au pregătirea necesară să ocupe nişte posturi retribuite cu sume uriaşe şi, odată ajunşi în diverse poziţii de conducere, să mai fie şi aroganţi cu omul de rând care îşi plăteşte dările la stat, deloc mici, pentru ca ei, bugetarii, să-şi poată lua lunar salariile absolut nesimţite.
Mi-am adus aminte de toate acestea văzând cum arată oraşul acesta „administrat”, vezi Doamne, de George Avram pentru suma lunară de peste 100 de milioane de lei vechi. Omul are o singură responsabilitate: salubritatea şi nu e în stare să o gestioneze nici pe asta. Celebra colectare selectivă e o poveste care îşi arată adevărata ei faţă în Subcetate, cartierul în care locuieşte George Avram, omul ce a primit gratis pământ că era revoluţionar şi gratis funcţii că a avut „rol determinant” în câştigarea alegerilor din 2008. Cât trebuie să mai plătească acest oraş rolul lui determinat de atunci? Întreb şi eu. Chiar trebuie să-i dăm anual în conturi peste un miliard de lei vechi acestui om? Bun, îi dăm, dar vreau să văd că totul merge ca la carte, că oraşul străluceşte de curăţenie, că nu vezi hârtie pe jos şi nici tomberon burduşit. Nici măcar atât nu poate face pentru suma uriaşă pe care i-o plătim lunar?
În afară că e o căpuşă odioasă, administraţia a devenit în soi de duşman al cetăţeanului plătitor de taxe şi impozite. Ne bagă pe gât pârtie, deşi noi vrem străzi asfaltate, ne scumpeşte parcările, deşi nu a făcut niciuna doar a tras linii pe asfalt, ne face mere din plastic şi struţi când noi avem nevoie de cu totul altceva. În plus, ne tratează cu superioritate şi aroganţă ca şi cum am fi sclavii ei, deşi e plătită din banii noştri, ai tuturor şi ar trebui să fie la dispoziţia noastră şi să ne slujească.
E adevărat că vina ne aparţine. Nu suntem uniţi, nu ştim să ne opunem deciziilor aberante, uităm că noi îi plătim pe ei şi nu invers. Tovarăşii aceştia din vechea generaţie de comunişti, care au ştiut să fie primii la Prefectură la Revoluţie şi să se prefacă mari luptători pentru libertate, nu vor avea niciodată bunul simţ să plece şi să ne lase în pace. Nu le va ajunge niciodată cât au dobândit pe seama noastră: case, salarii, statut social. Vor vrea mai mult şi mai mult, iar indiferenţa noastră îi va ajuta mereu să le obţină.
De vina-i si mamaliga din noi.
Mereu cu capul plecat, astepând indurare de la boieri.
Petru orice nerezolvare de către primărie – prin angajații ei- , pentru orice refuz nejustificat de soluționare a unei cereri , ar trebui ca cei lezați să le facă plângeri penale pentru abuz, să-i acționeze în justiție, să protesteze prin toate mijloacele, pentru a sti toată lumea ce incompetenți ne conduc.
Poate ne-om aduce aminte că , totuși, muniția pentru a-i executa îi la noi, dar la patru ani odată, ni-i o lene de ne doare (alți 4 ani)
Acuma nu este vorba de cel ales, ci de cel numit. Adica de functionarul public si de inaltul functionar public, de care odata ales nu mai poti scapa, sau scapi foarte greu si sigur nu intr-un mandat de primar. Despre asta discutam, iar despre un ales putem solicita, daca nu suntem multumiti, declansarea unui referendum, dar trebuie sa avem ceva pe instalatie, sa dovedim ca suntem barbati. In rest sunt vorbe si ne lamentam degeaba.
Vine Crețu, seamănă panică,
Bărbierește lumea botanică,
Taie panglici, retează burice
Țaca-țac, parcă joacă popice.
Sprinten ca cucu la sânziene,
Spurcă și parcuri și arteziene,
Pune pârtii pe dealul de tină,
Duce ninsoarea peste colină.
Copil teribil cu farse ghidușe
Plasează prin ringuri, țepușe
Și-n inima urbei marele cort
Unde, Bălane, veacul e mort,
Iar dacă vede că tu nu judeci,
Ovi suflă potcoave de pureci
Și scoate podul acvaprostirii,
Precum purcelul răspovestirii
Crescut cu lapte, coji și tărâțe,
Montează singur opt veverițe
Aplaudat de… preaprefăcuții
Care plimbă la Bistrița struții.
Majoritatea posturilor din țară se dau în urma unor aranjamente politice. Consecința: în funcțiile cheie apar oameni fără nicio pregătire de specialitate. Astfel electrotehnicieni, popi, ospătari cu toate nemurile lor având studii îndoielnice, făcute pe neve, pun la o parte profesioniștii de primă mână deoarece îi încurcă la furat: – Afară, că-i bulangiu, sună comanda politrucilor pentru că ei se exprimă și tehnic atunci când te expulzează. Cu impresia că se pricep la toate, panglicarii bistrițeni le predau mai nou și lecții celorlalți.
Monica Pop ii cel mai mare dezastru pe care l-a cunoacut orasul asta de la revolutie incoace! ..in rest totul e bine si frumos, daca nu intra tineri in primarie care sa vina cu idei noi si progresiste o sa ajungem sa impachetam tot, inchidem cu cheia si sa ne mutam la Cluj.
Trebuie sa facem ceva ca sa schimbam in mai bine orasul.
” Peștele de la cap se împute” – e un proverb care apare în folclorul multor popoare, și se referă la corupția dintr-o anumita comunitate, corupție care începe, de regula, de la nivel înalt.
In cazul acesta concret, primarul Cretu are o mentalitate de vataf si trateaza orasul Bistrita ca pe propria sa mosie. Iata ce sustinea acest individ stupid inaintea celui de-al treilea mandat de edil al Bistritei, intr-un interviu din presa locala aparut prin vara anului 2013: “Viceprimarul este ajutorul primarului. Dacă cineva crede că viceprimarul este reprezentantul Consiliului în aparat şi cel care îl controlează sau îl monitorizează pe primar, se înşeală. Viceprimarul, ori e ajutorul primarului, ori nu e nimic.”, dupa care adauga: “Cine ţine minte, cine îşi aminteşte de viceprimarii din acea vreme? Totul se descarcă pe primar şi eu îmi asum lucrul acesta. Dacă se descarcă lucrurile pe mine, pot să las eu frâiele din mână? Nici nu intră în discuţie aşa ceva.”
Daca viceprimarii sunt considerati ca niste slugi ale primarului, ce sa mai vorbim de felul in care sunt tratati consilierii locali sau simplii cetateni. De altfel se vede bine rezultatul modului despotic de administrare a orasului de catre un individ pe care nu-l da inteligenta afara din casa, dar crede ca el le stie pe toate. In primul sau mandat, fara sa tina seama de nimic primarul s-a apucat de mutat statuile dupa mintea lui cea proasta incat s-a ales praful de istoria orasului. Prima isprava in acest sens a fost mutatarea bustului lui Petru Rares din Piata care-i poarta numele pentru a face loc unui monument controversat, in forma de Sula tocmai langa Prefectura, vrand parca sa confere expresie materiala sintagmei „Sula si Prefectura”.
Si nu s-a oprit aici. A urmat apoi mutarea bustului lui Cuza, de la IJP, in Piata Unirii fara ca individul sa stie ca piata isi trage numele de la Marea Unire din 1 decembrie 1918 si nu are nimic cu Mica Unire sau cu domnitorul Cuza. Dar dupa mintea lui Cretu, unire sa fie, nu conteaza daca-i mare sau mica. Acum cand se apropie centenarul Marii Uniri, aceasta ineptie a lui Cretu ar trebui corectata prin dezvelirea in Piata Unirii a unui monument evocator si mutarea bustului lui Cuza inapoi la IJP.
Fara a mai pune la socoteala mulajele cu strutii, ouale gigant si merele de plastic, Bistriţa e oraşul în care toate lucrurile se întâmplă pe dos.
Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-pei…
Faptul ca in ultimul deceniu la Bistrita au aparut atatea aberatii de natura urbanistica si edilitara se datoreaza nu doar unui edil tembel ci si unor arhitecti foarte slab pregatiti, de care orasul a avut parte. Un exemplu este blocul de pe strada Crinilor colţ cu Lt. Călin , care se potriveşte cu imobilele din vecinătate precum nuca în perete, având în vedere că în partea dreaptă a imobilului se află un cimitir, cel mai vechi din Bistriţa, alaturi de cea mai veche scoala ramaneasca şi o clopotniţă, iar la circa 20 m în partea stângă este Biserica Ortodoxă de la Apollo. Nici macar comunistii n-au indraznit sa construiasca blocuri pe acea parte a strazii Crinilor, insa arhitectii lui Cretu au dat avizul, sfidand oroce logica si norma de bun-simt.
Vezi si: https://www.timponline.ro/explicatii-halucinante-ale-inginerei-monica-pop-asa-zisul-arhitect-sef-al-orasului-ce-avere-are/
Cand chiar iti doresti ce e mai bun pt oras nu te mai uiti la facultatea in domeniu, ci la ce e capabil sa faca acel om. La ora actuala nu cred ca cineva mai bun pe departament decat Monica Pop pentru a primi aceasta titulatura. Iar cu audientele tinute pe holul primariei, inca se cauta o solutie..doar ca se lucreaza la alte lucruei mai importante acum decat audientele tinute pe hol si schimbarea unui angajat al primariei.
Poate ne luminaţi şi pe noi care ar fi acele lucruri mega importante la care se lucrează. Chiar suntem curioşi. La ce salariu are acum arhitectul şef, dacă postul ar fi scos la concurs, aşa cum ar trebui, ar fi bătaie pe el. S-ar înghesui absolvenţii de Arhitectură.
Draga TITU, cand o sa scoti din buzunar vreo 1000 de euro pentru o documentatie tehnica , elaborata de arhitecti si ingineri, pe care sa ti-o respinga Ministerul Culturii cu o propozitie de 10 cuvinte in care nu ti se explica ce ai gresit si cum sa faci altfel, Ministerul Culturii care are angajati artisti si scriitori de meserie care nu cunosc si nu inteleg absolut nimic dintr-o documentatie tehnica incat sa poata sa iti explice ceva, poate atunci o sa pricepi ca pe banii tai ai pretentia sa iti dea tie dispozitii un profesionist cu scoala facuta !!! Despre ce vorbim ?!
D-na Cristiana, v-aș sugera să parcurgeți versurile poeziei „ Morile de vânt ”,autor E.Olianu din care citez o strofă : „….Rușine că-am ajuns aicea, / Rușine mare-ntr-un cuvânt, / Se zbat din greu mai toți românii /În fața morilor de vânt ! ”
Ăștia suntem și ( se pare că ) nu vom mai putea schimba nimic din nemernicia acestor mori de vânt cu care ne luptăm zi de zi .
foarte faine unele comentariii, articol si comentariii bune imi place cand intru la voi pe ziar…bravos
Institutiile statului sunt pline de neamuri, copii, matusi, soacre, amante, cumetrii, etc. deci incompetenta maxima… stau pe compozitorilor iar strada nu are iluminat public de vreo 12 ani zic vecinii. Il doare pe primar undeva de nevoile cetateanului. Orasul are strazi dezastru dar primarul si consilierii pupincuristi voteaza la oile. O mizerie de oras, ce oras european.
Și se va opri vreodată sentimentul acesta de neputință care se adâncește în mine iar și iar. Și cum n-oi pleca și eu din rahatul acesta de țară cât de iute
Va rog sa mergeti si sa fotografiati trotuarele din centrul vechi, inclusiv str. N Titulescu. Sunt un dezastru. Anul trecut, vis a vis de casa fara lei, o femeie a cazut si si-a spart fata. La propriu. Nas, pometi, frunte, oechelari. Nu e nici o luna de cand alta femeie s-a impiedicat de pietrele implatate acolo. Dubla fractura la brat si fractura de femur. S-a impus implantarea unei proteze.
In iarna lui 2012 revoltata dup contactul permanent cu autoritatile acestui oras ( Ce aberatie, sa le numi noi insine autoritati, cnd ele ar trebui de fapt sa fie in slujba noastra!) am sperat ca alaturi de oameni, satui si ei, vom reusi sa schimbam ceva in mentalitatea asta bolnava si stramba de lachei. Langa o mana de oameni, poate unii dintre ei cu interese, poate altii doar scarbiti ca si mine, am mer 40 de zile in sir sa stau in drum, strigandu-mi oful, saturatia de despretul cu care eram tratata, oriunde mergeam sa mai platesc niste taxe, niste impozite, fara sa cer altceva decat sa fiu lasata sa traiesc decent. Bistritenii treceau, ne injurau, ne scuipau si ne acuzau in frunte cu toata presa locala, ca suntem platiti. Cu 50 de lei pe zi. Pana si pretul pe care ni l-au pus tuturor pe eticheta din ziare a fost demn de tot dispretul lor. Da, doamna, mamaliga nu explodeaza, dar jigneste profund, manjeste si putrezeste, ca pentru o explozie, e nevoie de energie, pentru jigniri si improscat cu cele mai abjecte substante, nu e nevoie decat de gura, sau o mana care scrie. Atunci cativa, acum altii – pe toti cei ce sunt altfel decat noi, pe toti cei ce vor mai mult si mai frumos, ii vom critica, ii vom umili, pentru asta stie neamul asta cel mai bine! V-ar spune psihologii de ce: Suntem o natie de frustrati, pentru care raul cel mai mic , compromisul si comoditatea, ajunge. Fara vise, fara dorinte, fara respect fata de noi insine in primul rand, respect fata de ceilalti, fara nici un fel de valoare! Asta exploateaza orice neavenit pe care ambitia sau viata il aduce intr-o postura de administrare, asta ne dau sa inghitim! Mizeria noastra colectiva!
Va bateti gura degeaba, d na Pop Monica rezista de pe vremea lui Conea fost viceprimar el a facut sefa, rezista de atunci si va rezista incontinuare. E desteapta, citita, are si nu o sa puteti sa i faceti nimic, asa ca pa
Dragilor, nu stiu cum sa va spun mai bine, dar mie imi este tare drag oraselul asta al nostru. De multumit nu o sa poata autoritatile multumi pe toata lumea niciodata. Rascoale au fost dintotdeauna: mai demult cu bote si sabii, mai apoi cu sapa si toporul, in prezent prin intermediul on-line. E bine cand ne dam cu parerea, nepoliticos cand vorbim de rau pe altii pe care tot noi i-am ales pt ca in felul acesta ne hulim propriile decizii dar e foarte bine ca avem unde ne exprima parerea. Ma intreb Mr Turc pe cine ar fi pus in administratia publica? Matusi, cumetrii, veri…poate erau mai capabili, Dumnezeu stie
Pe langa funcția de director executiv, d-na Pop a beneficiat si de asfaltarea străzii pe care locuiește G. Enescu (prima stradă asfaltata din cartierul respectiv).
Domnule Curios, de strada asfaltata beneficiaza aprox. 80 de familii, daca d na Pop Monica care este arh sef si nu director, nu ar locui pe acea strada e bine ca s a asfaltat? Daca da atunci o sa i sugeram sa se mute de acolo. Cata rautate, daca lucreaza la primarie nu are voie sa beneficieze de nimic? Oare salariati primariei nu platesc taxe si impozite.? Toti cei de la primarie sunt hoti, excroci, oameni de nimic pentru simplu fapt ca lucreaza acolo? Este adevarat nu e padure fara uscaturi dar nu mai generalizati. Echipa primarului este aleasa , este adevarat ca poate au alte beneficii, ei doar ei exista in primarie, credeti celorlalti nu le este greu, cunun asfel de primar? Este adevarat ca d na Pop nu intra in aceasta categorie,
Faptul ca s a asfaltat str G Enescu, este singurul lucru de care va legati mereu. Altceva mai stiti, ?
Toti sunt niste incompetenti si se remarca doar prin prostie si aroganta . Numai asa poti sa accezi in functiile importante . Oamenii valorosi n-au ce cauta acolo.
doamna aia arhitect este o p(…)a.
am avut tangenta cu dumneaei si îmi asum în totalitate afirmatia.
într-un mediu competitiv, adica la privat, ar fi maxim femeie de serviciu.
si atunci de ce ne mai miram cum arata orasul?!?
Arogant si disprețuitor e si primaru din BB cu un salariu de 8300 lei pe lună. Pe acest individ nul mai găsești la primărie numai dimineata de la 8 la 8:30 dupa care se refugiază la BISTRITA. Zice că are proiecte de rezolvat, dar in ultimi doi ani s-au asfaltat doua ulicioare mici, în comparatie cu cel de la Prund si Tiha. Fuge sa nu-l intebe lumea de vila de la COLIBITA si cum de își mai face una.
Bună seara,
Am o mare nelămurire: nu mi-e foarte clar de ce apar astfel de articole, foarte reușite și echilibrate dealtfel, în finalul de mandat al domnului Crețu. Consider că acest gen de articole ar avea un impact benefic mai puternic, dacă ar apărea la începutul mandatului învingătorului în alegeri. În acest fel, primarul proaspăt instalat la Bistrița, în cazul nostru, are șansa să vadă că bistrițenii nu sunt niște mămăligi moi, calde, numai bune de dus cu zăhărelul până unde le fierbe oala, până unde doresc ei. Desigur, pornesc de la premisa că fiecare bistrițean, mai ales primarul Bistriței, vrea să trăiască în tihnă, într-un oraș frumos și curat. În consecință, fiecare dintre noi are dreptul și datoria de a se implica în viața orașului atât cât poate, atât cât depinde de el. Datoria fiecărui cetățean este votul. Exercitarea acestui drept fundamental este o dovadă de maturitate și responsabilitate a individului. Din păcate, observ cu amărăciune că poporul nostru este, astăzi, cam distrat, mult prea comod și răbdător, cu o mare doză de superficialitate. Aceste calități le putem vedea la majoritatea politicienilor „români” care suferă, printre altele, și de cleptomanie. Cu toții ne dorim în instituții oameni capabili, pregătiți și amabili. Dar, au, oare, partidele politice astfel de oameni în rândurile lor? Înscrierea într-un partid e un act voluntar al cetățeanului. Cât de responsabilă este această acțiune? De ce evită oamenii, care au idei și au ceva de spus, să intre în politică, să se implice în crearea unui climat benefic și frumos pentru toți, aducând și o îmbunătățire concretă a „calităților” enunțate mai sus?! Din afară nu poți să-ți faci curat în casă, eu așa cred. Nu sunt în măsură să spun dacă domnul Crețu a fost un primar bun sau rău pentru Bistrița. Dar, ceea ce pot spune este că a făcut mult mai multe lucruri bune pentru oraș decât predecesorul său, de la care am rămas cu imaginea „înflăcărată” a Bisericii Evanghelice și cu faimoasa „columnă” a eroilor. Noapte bună! Numai bine!
Nu sant mândru ca-s bistritean,incompetența la ea acasă!