Actualitate Recomandări

Salariile au scăzut, pensiile au crescut. Cu câți bani rămâne în mână un om care muncește

Salariații din Bistrița-Năsăud au rămas în mână, în luna mai, cu mai puțini bani față de luna aprilie, arată Direcția Regională de Statistică Bistrița-Năsăud în buletinul statistic lunar. În schimb, dacă salariile au scăzut, pensiile au crescut.

Potrivit sursei citate, la sfârşitul lunii mai a.c. efectivul salariaţilor din judeţ era de 71747 persoane, cu 146 persoane mai multe față de luna anterioară şi cu 2048 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional era de 1,3%.

Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna mai 2022 de 4920 lei, cu 1,9% mai mic comparativ cu luna precedentă și cu 15,8% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut.

Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 3099 lei cu 1,7% mai mic faţă de luna anterioară şi cu 16,6% mai mare față de luna corespunzătoare din anul precedent.

Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 22,6%, respectiv 21,1% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii mai a.c. era de 3958 persoane, în scădere cu 57 persoane faţă de luna anterioară şi cu 349 mai puțini faţă de acelaşi moment al anului 2021. Din numărul total al şomerilor 49,1% erau femei. Rata şomajului a fost de 3,1%, la fel ca în luna anterioară, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent și cu 0,6 puncte procentuale peste cea înregistrată la nivelul naţional.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost în primul trimestru din 2022 de 1479 lei, situându-se cu 10,1% peste nivelul trimestrului anterior și cu 11,0% peste nivelul trimestrului corespunzător din anul precedent. Comparativ cu pensia medie lunară la nivel naţional, în primul trimestru al anului 2022 pensia medie lunară de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului a fost cu 16,5% mai mică.

În primul trimestru al anului 2022 numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ a fost de 60167 persoane, în scădere cu 180 persoane comparativ cu trimestrul corespunzător al anului 2021. Faţă de trimestrul anterior numărul pensionarilor a scăzut cu 150 persoane.

11 comentarii

 • Rezolvarea e simpla !
  Eliminam statul mafiot din tranzactiile comerciale si ne raman bani mai multi in buzunare .
  Eu asa fac de 14 ani . Lucrez independent si toata lumea e multumita .
  Clientul plateste mai putin ,iar eu castig mai mult .
  Singurul nefericit e statul mafiot care ia doar mumu !

  • Comentariul tău neinspirat îți va aduce în curând toate controalele pe cap. Bag seama nici la capitolul „inteligență” nu excelezi dacă tu crezi că ești anonim pe internet dacă postezi cu username și email false și cu un proxy/vpn de 2 lei…

  • @ blue ….bobita ,daca aveai in dotare mai mult de doi neuroni ,iti vedeai de treaba ta .
   Leprele bugetare sunt prea lenese sau prea proaste, ca sa ma poata prinde .
   Si mai exista o problema !
   Daca voi fi prins ( posibilitate 0,0000009% ), cel amendat va fi clientul, pentru ca angajeaza forta de munca la negru !
   Atat timp cat nu detin o forma juridica (I.i.,pfa ,srl sau sa ) sunt considerat forta de munca angaajata la negru si cum am scris deja , singurul amendat este clientul .

  • „Rechinii” care fac drumul de Bârgău normal că nu plătesc impozite! Ca și profesorii de fizică care dau meditații.
   (fiziCĂ CARE – cacofonia aici e binevenită).

  • Nu îți doresc să ajungi pe mâna „leprelor bugerare” din spitale iar până una alta „leprele bugetare” din școli îți educă progenitura că de la tine nu are ce învăța!

  • Draga bugetarule ,cu salariu mic ,sa faci bine sa te recalifici ,sau sa lucrezi in alt domeniu !
   Uite te iau eu la treaba daca vrei bani mai multi .
   Dai gauri in pereti pentru doze , faci slituri pentru traseele electrice ,pentru tevile termice sau de apa !
   Si daca te ajuta neuronul ,o sa te invat sa montezi un tablou de sigurante ,un boiler sau o centrala pe carbuni .

  • Scuze Rechinule, credeam că ai ceva firme și faci inginerii financiare, gen treci banii prin mai multe conturi, paradisuri fiscale, offshore, importuri din China la nivel de containere, șmecherii cu achizițiile și TVA-ul, fentarea accizelor la alcool/tutun/petrol etc etc. Mă gândeam că joci la nivel mare, la sute de mii de euro. Așa, dacă ești un simplu electrician care mai face câte un ciubuc, nu te caută nimeni, ești în siguranță, nimeni nu are treaba ta. Deși nu e frumos ce faci, copiii tăi sunt educați de profesori plătiți de la bugetul de stat, la fel și personalul medical și multe alte beneficii. Inclusiv trotuarul pe care calci este făcut din bani de la buget, din impozite.

  • Rechine, daca tu cheltui banii castigati la negrh in romania , sa spunem 10.000 lei cat e plafonul subventionat al unui angajat din constructii atunci TU platesti mai multe taxe statului roman decat acel angajat daca el pune banii la banca …

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS