Actualitate Recomandări

Ioan Ţintean: PSD-ALDE pierde dacă inflaţia şi scumpirile vor scăpa de sub control

Valoarea investiţiilor realizate anul acesta în România este la jumătate faţă de cea prognozată din cauza creşterilor salariale din mediul bugetar unde s-au cheltuit foarte mulţi bani. „Nu se mai putea trăi nici în zona bugetară cu salarii de 700-800 de lei pentru că erau oameni cu 15-16 ani vechime care erau obligaţi să facă faţă la nişte presiuni şi trebuia luată măsura aceasta de creştere a salariilor”, justifică Ioan Ţintean, preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud care recunoaşte, pe de altă parte că, „multe UAT-uri au crescut salariile foarte tare şi această creştere a dus la investiţiilor şi a alocării banilor spre dezvoltare”.

Preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud a declarat, într-o conferinţă de presă, că în acest an, valoarea investiţiilor în România „nu a fost cea mai fericită”.

„Noi credeam că vom ajunge la peste 8 miliarde de euro. Din păcate, nu am atins decât jumătate din această ţintă pentru că s-au dus foarte mulţi bani spre zona salarială. Noi, ca partid, solicităm să nu mai crească aceste cheltuieli în zona bugetară, iar acolo unde există plecări prin pensionări sau voluntare, aceste posturi să nu mai fie scoase la concurs, iar astfel cheltuielile privind salarizarea vor scădea. Aceste sume cerem să fie îndreptate spre zona investiţională care va duce la crearea de noi locuri de muncă, capacităţi de producţie, iar ulterior sigur că va surveni şi creşterea numărului de persoane angajate care vor contribui apoi la buget”, a declarat Ioan Ţintean.

El spune că salariile bugetarilor erau foarte mici şi nu se mai putea trăi cu 700-800 de lei „pentru că erau oameni cu 15-16 ani vechime care trebuia să facă faţă la nişte presiuni şi trebuia luată măsura aceasta de creştere a salariilor”.

„Sigur că lumea se raportează la faptul că multe UAT-uri au crescut salariile foarte tare şi că această creştere a dus la investiţiilor şi a alocării banilor spre dezvoltare, dar nu se mai putea trăi nici cu salarii de mizerie în partea administrativă. Ciclurile economice se repetă şi întotdeauna când sunt dezechilibre în partea bugetară, cresc cei din zona mediului de afaceri şi invers. Într-un an şi jumătate, doi, lucrurile se echilibrează. E adevărat că mediul privat susţine partea bugetară, dar nu îl omorâm fiindcă i-am dedus cotele ca să nu facă eforturi sporite”, a explicat Ioan Ţintean.

Potrivit acestuia, o măsură bună este trecerea cotelor de la angajator la angajat. „Există multă tevatură în spaţiul public privind posibilitatea diminuării salariilor angajaţilor prin această trecere. Sigur că cu pixul nu a reuşit încă nimeni dovada diminuării salariului odată cu această modificare. Cota totală se reduce de la 39 la 35%, iar cea pentru sănătate şi contribuţii sociale la 10% şi va fi o cotă de intervenţie de 2,25% care va avea o sarcină de echilibrare şi de înlăturare a unor necazuri atunci când nu există bani în condiţii de incapacitate de plată la unii angajatori. Deci de la anul, românii vor plăti trei cote faţă de 9 câte se plătesc acum. Va fi cota de 35%, cota de 10% pentru sănătate şi 2,25% din partea angajatorului. Se va simplifica foarte mult modalitatea de lucru a angajatorilor pentru că tot ei sunt cei care le reţin şi le virează în numele angajaţilor. Erau tot felul de procente şi procentaşe de-astea mici pe care nu mai ştii cum să le reţii şi să le virezi, ori după ce trece contribuţia în dreptul angajatului, ea devine stopaj la sursă. Din acest moment, angajatorul nu mai are cale de întors fiindcă este infracţiune. Acesta este de fapt motivul pentru care se face această trecere. Fondul de asigurări sociale era viciat din pricina faptului că angajatorii nu virau partea lor din ceea ce era în dreptul angajatului. Ei motivau că nu au bani. Acum fiind stopaj la sursă trebuie să vireze, iar angajatorul se va trezi în ani de zile cu o contribuţie mult mai mare la fondul total de asigurări sociale, ceea ce îi va aduce un punctaj sporit”.

Întrebat dacă salariaţii vor pierde la bani, Ioan Ţintean a spus: „Nu au cum decât dacă angajatorul le va tăia salariile. Despre asta se feresc să vorbească cei ne critică. Când calculatorul trece automat treaba aceasta, brutul meu creşte cu 20%. Patronul zice că nu îmi creşte brutul, dar atunci ce face? Îmi taie salariul. În mod normal, calculatorul modifică o formulă de calcul. În loc să am cinci mii de lei, ar trebui să am 5000 de lei plus 20%, care e CAS ce trece în dreptul meu. Per total angajatorul tot suma aceea o cheltuieşte. Deci el se foloseşte de un tertip ca să îmi taie salariul”.

Referitor la creşterea salariului minim pe economie începând cu 2018, Ţintean a spus: „Va avea şi un impact pozitiv, şi unul negativ. Impactul pozitiv este că duce la creşterea consumului, iar impactul negativ că duce la sporirea inflaţiei. Ne aflăm într-o perioadă de creştere a inflaţiei, nu foarte galopantă, dar ea există şi o recunoaştem. Toate aceste lucruri s-ar putea să se reflecte într-o diminuare a celor care au încredere în PSD-ALDE dacă inflaţia şi scumpirile vor scăpa de sub control. Nu puteam rămâne nici în zona în care ne aflăm pentru că am fi diminuat investiţiile foarte mult, iar o ţară fără investiţii nu poate exista. Prin măsurile pe care le preconizăm, de la 39 la 35%, o parte din bani rămân în buzunarul cetăţenilor. Prin diminuarea de la 16 la 10%, o parte rămân în buzunarul cetăţenilor. Toate aceste sume adunate de la 5 milioane de cetăţeni vor duce la creşterea investiţiilor”.

8 comentarii

  • Inflația și scumpirile ar fi fost sub control, ne sugerează domnul Țintean. Adevărul că ei nu au reușit să controleze decât propriul interes. Dovada este propria-i declarație ”PSD-ALDE pierde…”, îi doare exact în fund că pierde fiecare cetățean plătind prețul mai mare și rate cu un leu slab.
    Haideți dragilor în stradă până nu ne coșesc ăștia pe toți.

  • Poveştile inventate pentru ascunderea minciunilor cu care aţi atras voturile necesare obţinerii majorităţii nu rezolvă problemele cotidiene ale românilor: scăderea veniturilor nete (pe care susţineţi că nu s-a reuşit să se demonstreze prin „pix”, dar şi un leu scădere înseamnă scădere şi nu creştere), creşterea ratei creditelor ridicate de cetăţeni, datorate împrumuturilor imense angajate de guvernările majorităţii, scăderea puterii de cunpărare a marii mase a cetăţenilor, neinvestirea vreunui ban în actualele guvernări, prin care s-ar fi putut contribui la o creştere economică reală, obţinută prin plusvaloarea muncii şi nu prin consum, creşterea permanentă a preţului utilităţilor şi a tuturor produselor necesare traiului, şi trecerea în responsabilitatea multinaţionalelor a efectelor neputinţei majorităţii de a ascunde minciunile prin care vreţi să ascundeţi adevărul gol – goluţ, că promisiunile din campania electorală nu sunteţi în stare să le onoraţi. Degeaba încercaţi să o „lălăiţi”, deoarece „minciuna are picioare scurte”, iar oamenii nu se mai lasă prostiţi şi toate încercările de a găsi bani pentru a ascunde minciunile, ies la iveală zi de zi, iar ceea ce aţi scris ca o posibilitate, respectiv că majoritatea „…va pierde dacă inflaţia şi scumpirile vor scăpa de sub control.”, s-au adeverit deja. Cel mai bine ar fi fost să recunoaşteţi că aţi proiectat şi pus în aplicare un program de guvernare pe care nu sunteţi în stare să-l realizaţi, că de fapt totul este doar o minciună pentru atragerea majorităţii voturilor, în vederea obţinerii „frâielor” puterii şi a vă realiza opţiunea principală, obţinerea subordonării justiţiei pentru a-i scăpa de puşcărie pe cei din coaliţie care sunt pasibili de pedepse cu închisoare, în frunte cu primii oameni din cadrul majorităţii PSD-ALDE, respectiv „domnii” Tăriceanu şi Dragnea, precum şi mulţi alţii din majoritate, dar şi din opoziţie.

  • Priviti si ascultati un ALDE domn Tintean și vă vedeti trecutul si viitorul ca-ntr-un glob de cristal.
    La vremuri vechi și noi, tot noi.
    Cu astfel de îndoctrinati, viitorul nepotilor nostri îi asigurat. Nu chiar ca cel al nepoților lor, dar, totusi, să fim optimiști.
    Bla-bla-bla, urale…. Tăriceanu pentru noi, este Liviu Dragnea 2 ( sau kim jong II)

  • Vin ei toti si ne spun ca si pana acum:
    „nu avem inflatie…nu s-a scumpit nimic… ” ca si Olguta, ca si Tariceanu(doar a fost la pompa si nu era urcat pretul benzinei).
    Ce se scumpeste? Nimic….matematicienii din ei numai calcule fac cu zi cu noapte si totul este ok.!!!!!!! Nu vedeti?????Alta intrebare!!!!!!!!!!

  • Incep sa cred ca e o capcana abil intinsa de PSD opozitiei, deoarece , cine va urma acestei guvernari aiuristice, va trebui sa se foloseasca de niste masuri impopulare, ceea ce ii va discredita in fata populatiei incapabile sa inteleaga ce i se intampla. De aceea, e de dorit ca PSD-ul sa fie acela care sa-si repare greselile de acum, nu sa paseze altora responsabilitatea. Cu texte ca n-au fost lasati sa-si duca la indeplinire programul de guvernare n-au ce sa vina, ca acum fac exact ce vor muschii lor, aia de pe sub burta, ca pe creier n-au!

  • Problema nu-i ca le-au crescut salariile la aia cu 700-800 lei ci la aia cu 7000-8000 lei iar banii se iau de la dezvoltare, ca urmare, pa si pu la revedere autostrazi si drumuri bune.
    Preturile si inflatia au scapat deja de sub control dle politician care nu cumperi mancare din magazin, nu bagi benzina de la pompa, nu ai credite la banci, nu ai copii la scoala, nu mergi cu masina personala si stai pe un scaun caldut cu cateva mii bune de lei pe luna. Asta e problema. Conduc tara niste neica nimeni penali.

  • Oamenii sunt tepuiti tocmai de catre guvernantii de la PSD si ALDE, incapabili sa creeze valoare adaugata doar prin mismasuri aritmetice de procentaje.

    Situatia e clar reprezentata de catre observatori , chiar detaliata in urmatorul articol.

    http://www.capital.ro/efectele-mutarii-cas-si-cass-de-la-angajator-la-angajat.html

    Ca să fie mai clar mecanismul actual şi cel care se va aplica de anul viitor, e nevoie de un exemplu. La un salariu brut de 3.000 de lei, astăzi este impozitat atât angajatorul (total 23%) cât şi angajatul (16,5% total contribuţii plus 16% impozit pe venit). Astfel, contribuţia angajatorului este de 690 de lei pe lună, raportat la suma de mai sus. În sarcina angajatului, sunt plăţi de 975 de lei. Salariul net este de 2.105 lei, iar costurile totale ale angajatorului sunt de 3.690 de lei. De anul viitor, sarcina plăţii contribuţiilor nu va mai fi defalcată. Anga­jatul va plăti în total 35%, respectiv, în cazul exemplului de mai sus, 1.050 de lei. Din netul impozabil rămas, respectiv 1.950 de lei, se scad 10% reprezentând impozitul pe venit. Asta înseamnă că leafa în mână va suferi o scădere semnificativă, şi va ajunge la 1.755 de lei, dacă angajatorul va refuza să calculeze dările la stat în funcţie de costul total pe care l-a avut în 2016 cu salariul (respectiv 3.690 de lei).

    Din interviul dlui Tintean, aflam ca angajatorul in urma aplicarii modificarilor va beneficia pozitiv de o crestere de punctaj…sporit (probabil extraterestrii din discutie probabil stiu la ce foloseste) si ultima fraza e epica.
    *Toate aceste SUME ADUNATE DE LA 5 MILIOANE DE CETATENI ..vor duce bla bla*
    Statul atat e capabil.
    Sa adune banii vostri.
    De administrat judicios, de investit inteligent…nu e capabil.
    Cine plateste??
    Tot ,,opinca”
    Comod Statul(care isi voteaza singur salariile pe o baza de referinta total rupta de realitate) l-a obligat tot pe angajator sa taie la sursa contributiile. ..ca daca lasau ca si contributiile sa fie varsate de catre angajat ( care automat ar fi avut alte prioritati, normal)…era jale cu J mare, nu mai vorbeam de buget
    Dar poate ca natia sta merita.
    Administratorii pe care ii voteaza.
    Tepari epigoni in serie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.