Salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în anul 2025, deși profesorilor le-au fost promise creșteri după greva istorică din mai-iunie 2023, pe o nouă lege a salarizării amânată de atunci.
De asemenea, primele de carieră didactică și primele de carieră profesională, acordate majoritar din fonduri europene și o parte din bugetul de stat, sunt în pericol de a fi acordate, fiind condiționate de finanțarea lor exclusiv din surse externe.
Potrivit OUG 156/2024, publicată în Monitorul Oficial, așa-numita ordonanță ”trenuleț”, salariile sunt înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, deși profesorii ar fi trebuit să primească noi creșteri salariale, conform angajamentelor făcute de guvernanți. Situația este similară pentru universități și cercetători.
De asemenea, primele de carieră didactică și primele de carieră profesională pentru cei peste 300.000 de salariați din sistemul de Educație, atât preuniversitar cât și universitar este posibil să nu mai fie acordate decât dacă Guvernul va reuși să le deconteze integral din fonduri externe nerambursabile.
Concursul național de Titularizare și angajările din sistemul de învățământ sunt blocate de OUG 156/2024 în 2025, cu excepția posturilor unice, adică acolo unde există un post cu atribuții care nu pot fi acoperite de personalul existent.
Profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025.
Profesorii care coordonează implementarea proiectelor nu pot fi plătiți suplimentar, nu pot fi remunerați din banii din proiect și în continuare nu pot fi nici măcar recompensați cu reducerea normei didactice, prevăzută de lege.
Profesorii cu peste 15 ani vechime și gradul didactic I nu pot să-și reducă norma de predare cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului, așa cum prevede legea 198/2023.
Acordarea premiului pentru activitate suplimentară de 2% din fondul de salarii de la nivelul unității este amânată la aplicare și anul acesta.
În ce-i privește pe elevi și studenți, bursele sunt înghețate la valorile din noiembrie 2024.
Indexarea anuală a alocațiilor cu inflația, obligatorie prin lege, este și ea blocată.
Tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, sunt suspendate în 2025.
Creșterea cu 25% a costului standard pentru unitățile de învățământ defavorizate, prevăzută în legea educației este și ea amânată la aplicare până în septembrie 2026.
Voucherele pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sunt amânate până în septembrie 2026.
Articolul care prevede alocarea a 6% din PIB nu se va aplica nici în 2025.
Japonia, după Al Doilea Război Mondial, a alocat aproximativ 20% din PIB pentru educație, cu viziunea clară că rezultatele se vor vedea peste 20-30 de ani. Această strategie a transformat o națiune devastată într-un lider mondial. În schimb, România îngheață salariile profesorilor și ignoră sistemul educațional, condamnând generații întregi la mediocritate. Dar de ce ne-ar surprinde? Politicienii (ca și biserica, de altfel) te vor prost – cum altfel să te mai conducă?
Exact așa este. Bine că au avut bani de alegeri.
In tara asta nu se va investi niciodata in invatamant de calitate, tocmai pentru a avea cat mai multi oameni nepregatiti, „necititi”, care sa nu aiba un cuvant de spus impotriva politicienilor „redusi mintal”. Ganditi-va cum ar fi daca foarte multi oameni inteligenti ar contracara ideile politicienilor. Pe scurt, se doreste ca in tara asta sa fie cat mai multi prosti, care sa urmeze orbeste clasa politica.
Întrucât, Domnul Spiridonică,
Geografie înseamnă Pământ,
O să vă semănăm – Tufănică,
Să învingeți ploi și frig și vânt,
Proiectat în ceruri pe o hartă,
Când anul solar nu-i terminat
Și aprodul deschide o poartă
«Spre paradisul străluminat»
Unde se taie prețioase pietre,
După schițe și-un alt manual,
Unde dascălii fac higrometre,
Ce-s rotite cu păr lung de cal.
Întrucât, Domnul Spiridonică,
Sunt probleme în învățământ
Au să ne planteze – Tufănică,
Primăvara asta – la mormânt,
Și-n amintirea vremilor faste,
Apelanții vor striga – prezent!
Someșul va ocoli sub coaste,
Meandrele stării de moment!
…nu mai beți de-aia de pară.
Paleta de salarii din Românistan este cu mult peste ceea ce poate oferi economia reală a țării. Însă pixul lui Dragnea și a celor veniți după el a bătut orice principiu și orice logică economică sustenabila, prin creșteri salariale forțate în sectorul public și, mai recent, și în privat (prin creșterea salariului minim).
Ce le recomand celor angajați la stat este că, în eventualitatea în care există nemulțumiri vizavi de piedestalul unde v-au cocoțat personaje precum cel numit mai sus, să vă mutați în privat, ca angajați ori ca antreprenori (patroni, mai urât).
PS: domnu’ Bojor, nu vă mai tot rahatiti. Dacă aveți probleme cu burta, luați un Dulcolax. Unde încadrați dreptatea socială când vă uitați peste declarația de avere a proaspătului parlamentar Cristian Nicula (bugetar din născare, dacă nu mă înșel)?
An Nou Fericit!
Minunat… E nevoie azi, mai mult ca oricând, de dreptate socială dacă vrem ca România să mai existe.
Sistemul cleptocratic a ajuns la implozie.
Fără bine comun societatea românească nu mai poate funcționa.
Stop pensiilor speciale!
Comasare urgentă de primării!
Reducerea numărului de parlamentari la 300!
Oprirea pensionărilor la 45-50 de ani din magistratură și alte instituții!
Confiscarea averilor ilicite! Etc.
Atunci vor fi bani pentru toate…
Doamne ajuta!
Domnule Săndel,uitați că acești copii care ajung să fie școlarizați de învățători și profesori,vin de acasă și nu de puține ori după grădiniță…..! Deci,în mod normal, la vărsta de 7 ani ,ar trebui să aibă ceva cunoștințe….Mă refer și la un comportament adecvat! Trebuie să purtăm veșnic respectul cuvenit și prețuirea ,față de dascălii nostri! Ca peste tot în lumea asta, „pădure fără uscaturi nu există” și aici ma refer ,la toate profesiile! Referitor la cele afirmate mai sus,sunt perfect de acord cu reformele enumerate,ele aducând după un timp,bani la bugetul țării….! Singura problemă care va fi foarte greu de rezolvat este ,cea care se referă la averile agonisite de multă vreme…..!Pensiile speciale ar trebui revizuite,în opinia mea,vizând contributivitatea….Dar aici trebuie să fie implicați oameni de specialitate iar politicul să aibă voință(Parlament,Guvern)!Cu respect,MNPop
Ai Bojor, ce descri tu aici e fix programul USR și totuși votezi Gerogescu… Ce sa mai înțelegem?
las ca aveti salarii peste media pe ec,plus meditatii,mergeti in privat vedeti cum e…
…nu mai beți de-aia de pară.
Paleta de salarii din Românistan este cu mult peste ceea ce poate oferi economia reală a țării. Însă pixul lui Dragnea și a celor veniți după el a bătut orice principiu și orice logică economică sustenabila, prin creșteri salariale forțate în sectorul public și, mai recent, și în privat (prin creșterea salariului minim).
Ce le recomand celor angajați la stat este că, în eventualitatea în care există nemulțumiri vizavi de piedestalul unde v-au cocoțat personaje precum cel numit mai sus, să vă mutați în privat, ca angajați ori ca antreprenori (patroni, mai urât).
PS: domnu’ Bojor, nu vă mai tot rahatiti. Dacă aveți probleme cu burta, luați un Dulcolax. Unde încadrați dreptatea socială când vă uitați peste declarația de avere a proaspătului parlamentar Cristian Nicula (bugetar din născare, dacă nu mă înșel)?
An Nou Fericit!
@Dom profesor Bojor, dvs., la ce experiență aveți în sistem, ați putea foarte bine să treceți in mediul privat, ca antreprenor în domeniul educației. Mno, dacă tot n-o ieșit cu politica (ciudat, papagal aveți)….
Rumânu’ îi campion la aruncat vorbe în vânt, mai greu la pus idei în practică, PE BANII LUI. Aici mă exprim un pic greșit, pentru că la stat nu se pun în practică idei, se pune doar incompetență.
Ce avem la stat sunt câțiva ani buni cu creșteri salariale și beneficii (vouchere, norma de hrană etc) pentru „abonați” (adică angajați) care prestează puțin spre deloc în interesul plătitorului de taxe, mai ales al ăluia din privat.
În încheiere, este normal să vă aprobe, virtual, mulțimea băștinașă (evit a folosi cuvântul „oameni”), dat fiind că Bistrița, la fel ca județul BN, este comunitate ultra dependenta de stat, unde mediul privat aproape că nu există.
De 30 de ani, profesorii ăștia, bugetari, au scos, pe bandă rulantă, generații de analfabeți, mândrii foc, toți, de cât de proști, inculți și ignoranți sunt!
Unii dau vina pe programă dar nu am văzut niciodată proteste împotriva programei sau a metodologiei.
Doar când nu primesc prime, premii și bonusuri la salariu.
@Săndel,
Simplul fapt că știi să scrii și să citești îl datorezi unor profesori.
Mai lăsa-ți nemulțumirile!!! Pe vremea când eram eu profesor se muncea din greu la „meditații” nu la întins mâna! Uite așa se face o casa, două chiar șase. Mai am puțin și o termin și pe a șapte-a. Ce va mai trebuie? Mă aveți ca exemplu…hai se poate…
“Mândrii” ?
De ce nu criticați și să aruncați cu noroi in toate meseriile ?
(Ex Actori, brutar, electrician, inginer, farmacist, notar, pompier, vânzător, fermier, secretare, etc.)
Să știm o treabă!!??!sa fie „egalite/fraternite”!
Vorba unui cântec folk vechi ” da-mi cere banii intruna …🎶INSTALATORUL ce să-i fac!”
Are balta peste! Se scumpesc meditațiile, neimpozitate fiscal.
Nu raman cu paguba, tot părinții săracii sunt afectați.
Săracu’ de tine. Tu cred că ai dat foarte multi bani pentru meditații și tot nu ți-au folosit la nimic.
Tu vorbești de parcă am face toți meditații! Dacă ăsta este nivelul, asta este! Nici tovarășul Ciolacu nu are nicio legătură cu educația, de-aia consideră că se pot face toate fără bani! Ce nu înțelegeți tu și alții ca tine, este că fără educație, nu prea se poate face nimic! De asemenea, pentru elevii noștri nu suntem importanți ca un manelist, youtuber, Georgescu și alții care le spun lor ce vor să audă. La școală e mai greu, că îi pui la muncă, iar învățătura este una dintre cele mai grele munci. Și comparația cu alți bugetari care plimbă hârtii sau angajați pe pile, nu vă face cinste unora dintre cei care vorbiți pe aici despre breasla profesorilor la grămadă.
Eu cred ca in afara de puterea centralizata de la Bucuresti unde iau o caruta de bani pentru nimic, doar ca stau pe telefon in sedintele din parlament si guvern si apoi merg si isi traiesc viata linistiti pe o lopata de bani, se munceste in teritoriu si la stat si la privat. Poate cu mici exceptii. Cred ca si profesorii merita salarii decente la nivelul anului 2025, problema este ca de foarte multe ori nici profesorii nu sunt pregatiti si abia obtin nota minima de titularizare. Romania are cel mai mare grad de analfabetism din Europa, unde peste jumatate din populatie nu reuseste sa inteleaga un text citit si sa extraga ideile principale. Din pacate si asta tot profesorilor li se datoreaza. Exista si profesori de sport cu salarii de 5k pe luna, eu zic ca nu e rau sa fluieri de 2 ori pe saptamana si sa iei 5k pe luna. Trebuie remediat sistemul si ramasi doar oamenii competenti si platiti dupa rezultate si cunostinte.
Într-un sistem în care copii sunt învățați de acasă că trebuie să meargă la școală nu pentru a învăța ci pentru că ” așa merge lumea”, că profesorului nu mai trebuie sa ii acorzi respect, pentru că este un concept depășit. Că poți ajunge sus dând din coate chiar daca nu ai prea multa școală. Că profesorul sta degeaba pe mulți bani și că da meditații… Pai acel profesor este îngropat în dări de seamă, hârtii, rapoarte, etc. către inspectorat, minister, direcțiune, primărie, etc.ca mă mir că mai are timp să își facă orele. Cu manuale școlare, programe, structuri ale anului școlar etc , care se schimba când te aștepți mai puțin. Sunt decizii venite de sus parca special făcute pentru a bulversa educația. Când sunt profesori care trebuie sa se împartă in a urma programa și manualul pe o parte și a învăța ceva util conform disciplinei predate. Și probleme arai fi…
Nu se spune nimic despre tăieri la doctori,judecători,pensii speciale
Aloo, asta e țara unde se anulează alegerile și o parte din alegători aplaudă orgasmic bocancul trântit peste figură.
Cum se maresc salariile in invatamant? Profesor:prin samtaj.noi facem greva SI ei ne dau bani 🙂