Social

Profesorii din UJSLI anunță: Murim mai bine în grevă, cu glorie deplină

Sute de membri ai Uniunii Județene a Sindicatelor Libere din Învățământ (UJSLI) Bistrița-Năsăud au ieșit și astăzi în stradă să dea un răspuns Guvernului care pregătește un memorandum cu care speră că va pune capăt grevei din școli. Manifestanții spun că nici vorbă să renunțe la proteste fiindcă s-au săturat de promisiuni.

Manifestanții au afișat pancarte pe care au scris: ”Murim mai bine în grevă, cu glorie deplină, decât să fim sclavi iarăși unui sistem corupt” , ”Mereu sacrificați, niciodată respectați!”, ”Fără promisiuni etapizate”, ”Vrem respect și demnitate!”, #Eu îndrăznesc”, similar cu ”#Rezist”.

”Guvernanților li s-a cerut să treacă într-o OUG ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, dar ei au spus că nu pot și că dau altă reglementare astăzi, în ședință de Guvern, acel memorandum pe care și-l asumă ei, nu este semnat de președinții federațiilor. Guvernul vrea să ne garanteze că va prinde în proiectul legii salarizării unitare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024, acest lucru. Noi am cerut de la început ca, în noua lege a salarizării, grila pe care ei o vor construi împreună cu sindicatele să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024, iar dânșii nu au prins acest lucru în memorandum, nici măcar eșalonarea pe care au de gând să o facă pe trei ani a salariului. După părerea mea, din ce am văzut eu, la nivelul membrilor noștri de sindicat, memorandumul nu are nicio valoare. Nu ne câștigă guvernanții încrederea în dumnealor. Plus că am înțeles, ieri, de la o ședință comună a celor două federații, FSLI și Spiru Haret, că intenționează să semneze și un acord în care să prindă acest lucru. De acorduri noi ne-am cam săturat. A fost semnat unul și în sala Unirii din Alba Iulia, când s-a sărbătorit Centenarul, cu tricolorul de gât, și nu s-au ținut nici atunci de cuvânt. E foarte greu să ne mai câștige încrederea cu acest memorandum care nu aduce nimic nou. După ce domnul profesor Iohannis a spus că greva noastră a durat cam mult și cum îndrăznim să împiedicăm desfășurarea examenelor?, nu au făcut altceva decât să pună gaz pe foc. Continuăm greva pentru că asta își doresc ei, colegii noștri. Toți am vrea să ne întoarcem la catedră, ca anul școlar să se încheie în condiții bune acum, cât se mai poate, dar, din păcate, din cele 7 revendicări ale noastre cu care am început acțiunea, au fost rezolvate 2, dar nici acelea în integralitate ”, a spus profesorul Victor Ivan, lider județean UJSLI Bistrița-Năsăud.

Potrivit sursei citate, numărul celor care rămân în grevă este variabil.

”În ultimele zile, procentul celor din UJSLI care sunt în grevă a scăzut cam cu 5%, dar vreau să vă spun că, de alaltăieri până ieri, a mai crescut procentul cu 1%, deci lumea este nemulțumită de tot ce ne oferă Guvernul pentru că acestea nu sunt negocieri. Președinților noștri de federații li se transmit informații prin telefon: vedeți că mâine adoptăm în ședința de Guvern acel memorandum. Nu ne cer acordul, nu negociază, fac ce știu. Apoi, oamenii s-au revoltat după ce doamna ministru a postat pe pagina Ministerului Educației un ordin de modificare a ROFUIP, Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților din Învățământul Preuniversitar, prin care situația școlară la elevii de clasa a VIII-a și a XII-a nu mai trebuie validată în consiliu profesoral cum se specifica. Se invocă situația excepțională, dar suntem cumva în război? În pandemie? Sau probabil Ministerul și Guvernul consideră că sunt în război cu profesorii. În aceste condiții, nu știu cum se va proceda cu încheierea mediilor. Cine le va încheia: directorii? Meseria directorului este de profesor, ei ocupă doar o funcție. Unii sunt de acord cu revendicările noaste, ne susțin, alții înceracă să ne determine să intrăm la catedră. Eu cred că anul școlar s-ar putea prelungi până la 1 iulie fiindcă noi, profesorii, suntem oricum în activitate până la începutul lunii iulie, deci nu ar fi nicio problemă, dar mingea e în terenul guvernanților”, a adăugat profesorul Victor Ivan.

Sindicaștii din Educație, aflați în grevă de aproape trei săptămâni, au anunțat că nu renunță la proteste, după ce Guvernul a aprobat un Memorandum ”pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar”.

Ordinul ministrului Educaţiei care permite încheierea mediilor cu doar două note a fost semnat şi trimis spre publicare în Monitorul Oficial. De asemenea, situaţia şcolară anuală a elevilor poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral.

Încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie. În acest context, probele orale ale examenului de Bacalaureat vor avea loc în perioada 14-23 iunie. Potrivit calendarului inițial, probele de competențe trebuia să înceapă în 12 iunie. Deocamdată, calendarul pentru probele scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat nu se modifică.

10 comentarii

  • Voi nu intelegeti ca tara este in pragul falimentului? Un miliard de euro imprumuta ciuma pe luna ca sa i plateasca pe bugetari,sa achite dobanzi aferente altor imprumuturi luate aiurea .Daca se ajunge in incapacitate de plata a salariilor si pensiilor,apoi sa vezi bucurii!!Privatii suporta inflatia produsa de voi si e vai de capul lor!!Sunteti penibili!!

    48
    36
  • Profesorul Ivan vorbește numai prostii, adică ei oricum sunt în activitate până la începutul lunii iulie, ne doare-n bască de elevi, asta voalat, ceva se va întâmpla sigur doar „mingea” e la guvern, bla, bla, bla…După iulie intră bineînțeles la hibernare, că doar sunt obosiți de atâta stat!La domiciliu orele curg pe bandă rulantă și banul intră în buzunare fără nici o jenă, nu?Din păcate interesul personal al dascălilor primează în loc de viitorul copiilor noștri,asta e…

    38
    37
    • Profesorii au ajuns bataia de joc a politicienilor. Dupa ce au facut in decembrie un buget umflat din pix cu 20 de miliarde de lei, actuala guvernare se plange acum ca se depaseste tinta de deficit bugetar convenita cu UE. M-am certat cu ei in Senat, redeventa pentru OMV PETROM e de 4%, practic austriecii pleaca cu 96% din avutia Romaniei. Constitutia spune ca bogatiile subsolului apartin statului, PSD le-a masluit pe vremea lui Nastase, prin concesionare. Acolo sunt banii Romaniei, avem in subsol 653 de miliarde de metri cubi de gaze, petrol, si 314 tone de aur care valoreaza 450 de miliarde de euro si PSD PNL nu gaseste bani nici de salarii nici de pensii nici de spitale nici de autostrazi nici pentru reactoarele de la Cernavoda nici pentru nimic. Oligofrenii nu accepta lectii de la Bistrita la Bucuresti, mai nou sunt sicanat din toate unghiurile pentru ca eu nu-s ca ei.

      6
      5
  • Personal, consider că a venit vremea unei adevărate încercări pentru România, o revoluție în comunitate. Acest hibrid democratic din 1989 până în prezent, trebuie oprit.
    Modelul separării puterilor în stat, numită adesea doar „separația puterilor”, un termen politic creat și folosit pentru prima dată de gânditorul politic francez al epocii Iluminismului Charles de Secondat, Baron de Montesquieu, constituind un model de guvernare a tuturor statelor democratice de astăzi, este în opinia mea PERIMAT.
    Întrucât, peste o treime din viața fiecăruia dintre noi, o petrecem învățând, EDUCAȚIA trebuie să devină putere în Statul Român, dascălii să fie cei ce vor da tonul în tot și în toate.
    Retribuția să fie aceeași cu a magistraților, dacă nu superioară, prin lege să fie interzise:
    – meditația, (pentru anii terminali, dascălii să organizeze pregătiri suplimentare la clase)
    – activități, altele decât cea de catedră ( politice, administrative, acționariat ,) etc.
    Cadru didactic să facă parte din comisiile de angajare în sistemul public, tocmai pentru a da tonul seriozității și bunei pregătiri.
    Greva poate înceta imediat dacă:
    – Retribuția actuală brută, devine netă.
    – Costurile cu salariile sunt evidențiate în buget așa că doar diferența, adică reținerile din salarii, trebuie ca Ministerul finanțelor să caute surse de colectare pentru acoperirea reținerilor. ( în foarte multe cazuri guvernele au aprobat stingerea obligațiilor unor societăți, regii, așa că se poate )
    – Termen de până la un an calendaristic pentru modificarea Constituției României, referendum și adoptarea Legii Învățământului, ca putere în stat.
    Numai așa, printr-o educație serioasă, corect reglementată și aplicată, în întreaga societate vor avea loc modificările mult așteptate.

    34
    46
  • Cititorii acestui online dar si cei care -i articuleaza pe dascali prin cuvinte grele pot sa observe ca pe afisele de pe hartii scrise de dascali se regaseste perfect si starea natiunii romane asa cum este ea de degradata in prezent datorita lipsei de educatie in primul rand primit in familie si faptului ca poporul roman s-a lasat prostit 34 de ani mereu de aceleasi figuri de ceara care le cersesc voturile.
    Concluzia cea mai trista si adevarata scrie asa in hartia tinuta stansa in mana de dascali.
    Un popor needucat
    E usor de manevrat .
    Nu subestimati si nu jigniti dascalii care chiar daca nu au reusit sa va faca pe toti toba de carte nu au vina cea dintai .
    Doar impostorii si suferinzii pot face acest lucru insa procentul acesta este ingrijorator de mare.

    28
    58
    • Domnule, mai bine taci, ca nu cred ca stai mult sa gandesti inainte de a spune ceva.

      8
      2
  • Toți repetenții și cei cu angoase față din învățământ, au ceva de comentat.
    La ,,ăștia” poți să stai cu iei la catedră cel puțin 20 de ani + învățământ serral de vrro 5 ani…aceeași abordare ieftină de proletar neînțeles și neîmplinit. Păi, ce dracu să-ți fac nene, poate ai o criză de clasă și de avânt suprem dacă o iei de la zero allfabetizare, dar nu prin „clasa zero „actuală, poate pe la.pârnaie , că acolo e gratis și vei înțelege sensul învățământului !
    Să-ți…, ori,…să vă fie Rușinea de partea voastră, inculți și incompetenți ce vă ținem copiii de gratis la școală…
    Clar că unii trebuie, și trebuiau exmatriculați sau puși cu botul pe labe , mult mai devreme si niciodata până nu-i târziu !

    17
    39
  • Sa va vad buey astia cu figuri de meleardari ce o sa faceti cand se desteapta profesorii si o sa isi deschida scoli private asa cum tot oracaiti.Sa platiti taxe consistente pe langa faptul ca odraslele voastre in mare majoritate tembelizate de gadget uri ,lipsa de educatie din familie plus alte obiceiuri dobandite din familie cum ar fi consumul de alcool si drogangeala sponsorizata de familie ca doar nu profesorii le dau bani sa cumpere si nu profesorii vand.Daca se fac scoli private o sa ramaneti cu ei pe cap nepregatiti pentru nimic ,zilieri ,pleava societatii,pana o sa imbatraniti impreuna.Voi astia semidoctii care latrati ati avut noroc cu talmes balmesul schimbarilor sociale.Usor lucrurile se vor aseza si cei cu educatie,sanatosi si la minte si la trup isi vor primi locul in societate.La voi, in casele decorate ca la satra rasuna toata ziua manele si emisiunile voastre preferate sunt viorel si vulpita si alea de gatit unde va stimuleaza apetitul pentru a va umple mațul.Mai e o categorie care astia chiar sunt batuti de soarta care muncesc la asa zis patronii proveniti din randul celor descrisi mai inainte ,platiti cat sa nu moara de foame.De ce nu va faceti sindicate ,sa va alegeti lideri sindixali platiti de catre voi, neimplicati politic si imuni la pomenile patronilor care sa va indrume si sa va reorezinte? Preferati ca aia 50 de lei pe luna pentru sindicat sa i dati pe bere la pet .Si daca voi sunteti lipsiti de orice empatie intre voi ,pentru semenii vostri si nu aveti grija viitorului copiilor vostri ,preferand sa i lasati sa ajunga la fel cu voi de ce mai urlati ca profedorii isi cer conditii mai bune? Greva nu e doar pentru bani cum trompetele guvernului incrarca sa va manipuleze contra profesorilor.E si pentru siguranta si conditii mai bune de invatat.Mai e si categoria de bugetosi imbecili si puturosi ,care imbacsesc birourile administratiei de stat pe care atat îi duce capul sa urle ca daca le o marire de salariu profesorilor o sa taie de la ei.Macar asa recunosc si ei ca isi iau banii degeaba.In rest focile,nu protesteaza cand îi jefuiesc politicienii si bandele de profitori,lorganizate ,de miliarde de euro,cand le sunt incalcate drepturi fundamentale ,cand casta clepticratica din fruntea tarii se sterge la fubd cu Constitutia.Va meritati soarta bai focilor.Pana la urma si pe astia mai rasariti cu o casa sau doua ,3 masini si ceva bani o sa va puna astia ci botul pe labe .Vedeti ca de la anul se taie subventiile la energie la firme si va lasa la mâna traderilor- baietzii destepti.In cativa ani o sa fiti la fel de saraci ca saracii de care radeti azi pentru ca bandele de mafioti se descotoresc cand isi ating scopul si de slugile lor.Vor rezista doar rechinii si ai lor ,adica aia smecherii cei mari care v o trag zi de zi la toti.

    14
    22
  • N ai domnule cum sa le explici la colhoznici ca omul nu e ca tractorul.Comunistii si urmasii lor râd cu mainile pe burdihane cand vad ca ,,omul nou” pe care l au dospit in colhozuri emite si cere recunoastere.Astia care mai ca nu cer transformarea scolilor in lagare de munca fortata cu program de 20 de ore pe zi si trecerea clasei la norma sunt asemeni celor cu care Mao a infaptuit revolutia culturala .

    11
    19
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.