Social

Prof. Delia Goina de la CNAM: Această grevă este în special pentru părinți și pentru copii

”Această grevă este în special pentru părinți și pentru copii. Situația învățământului public va fi gravă. Părinții vor fi obligați să dea foarte mulți bani pentru școli private”, atrage atenția profesoara Delia Goina de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu Bistrița, potrivit căreia, într-un deceniu, există riscul să nu mai avem cadre didactice calificate.

”Vreau neapărat să spun că această grevă este în special pentru părinți și pentru copii. Mulți dintre părinți nu înțeleg și sunt împotriva noastră (a celor care fac grevă – nr.r) însă cred că ar merita să știe niște cifre. Peste 30% dintre profesorii din țară au peste 50 de ani, peste 10 ani nu vor mai fi profesori pentru că nimeni nu mai vrea să se facă profesor, sunt peste 6000 de profesori care nu au studii de specialitate. Deci vă dați seama că situația învățământului va fi gravă. Eu am o vârstă, iar nepoții mei nu vor avea profesori calificați. Părinții vor fi obligați să dea foarte mulți bani pentru școli private”, a spus prof. Goina.

Ea s-a referit și la acuzațiile aduse profesorilor că de pe băncile școlilor ies mulți analfabeți funcționali și absolvenți care nu sunt capabili să își ia bacalaureatul.

”România este o țară foarte săracă. Oamenii de la țară, îndeosebi, nu își pot permite sau poate că nu au conștiința să facă acasă lecții cu copiii. Mai ales cei mici trebuie ajutați și împinși, ținuți de mânuță, să facă un pic de pregătire. În sărăcia care există la țară, evident că sunt analfabeți funcționali fiindcă tocmai la țară sunt și profesorii fără școală. Se pune o presiune pe profesori care sunt întrebați ce rezultate au avut. Eu sunt la un liceu bun, unde sunt rezultate, dar vin copiii din gimnaziu cu medii foarte mari, însă la un liceu slab unde intră în liceu cu 2 și 3, cum poți să-l faci tu să promoveze la bacalaureat? Presiunea care se pune este foarte mare. Colegii care lucrează în școli unde sunt elevi ce provin din medii defavorizate sunt greu încercați. E imposibil să recuperezi ce nu au făcut opt ani. La matematică, disciplina mea, totul se leagă, nu poți învăța o lecție nouă fără să le fi învățat pe celelalte, dar la fel este și la alte disciplinie”, a spus prof. Goina.

Prof. Delia Goina a manifestat, joi, în fața Palatului Administrativ, alături de colegii ei din UJSLI.

De la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița, școală cu peste 1600 de elevi, 90% dintre profesori sunt în grevă.

Etichete

9 comentarii

 • Și aici ar trebui sa lupte sindicatele….nu trebuie sa se intre la liceu cu medii sub 5, nu toți copiii trebuie sa termine un liceu, sunt care nu vor. De ce sa școlarizăm cu forța în liceu elevi care ar trebui sa urmeze scoli de meserii? Dar….asta înseamnă și desființarea unor clase, reduceri de posturi și nemulțumiri sindicale. Cred că ar trebui sa protestați și pentru o programă școlară mai suplă, care, ar mai reduce numărul de cadre didactice. Haideți cu protestul și reforma până la capăt!

  53
  2
 • Oricum părinții plătesc foarte mult pentru ore în privat. De ce oare? Dacă prestanța profesorilor ar fi fost de calitate cererea de salarii sporite ar fi fost de drept, dar așa cum e situația de mulți ani e o cerere de „avans”.

  31
  10
 • In perioada pandemiei, cand se facea scoala online, fiul meu care este la step, facea 4 ore din 8, si alea de 40 de minute de cele mai multe ori. Intr-o zi era o invatatoare, in alta zi, cealalta. Au primit salariul integral, stand acasa. Eu, ca sa stau acasa cu copilul, a trebuit sa-mi iau concediu, sau sa accept plata a doar 75% din salariu. La scris mana i-am purtat-o eu, tabla inmultirii si a impartirii a invatat-o acasa, cu mine. In acea perioada niciunul nu s-a plans ca i-a bani pe care nu ii merita in totalitate, le-a convenit!

  38
  14
  • Pana la in punct ai dreptate.Dar nu profesorii au inchis scolile si țara.S au petrecut lucruri mult mai grave in pandemie decat ca nu le au iesit la profesori orele.La alti bugetari care stateau acasa si primeau salarii si sporuri nu ai nimic de zis?

   11
   13
 • Toți aveți dreptate până la un pct., unde apare linia mediană.
  Părinții trebuie să-i sprijine pe profesori, elevii trebuie să-i dea ascultare profesorului, el trebuie să dea ascultare amândurora și in plus și inspectoratului, ministerului, guvernanților …, hai să schimbăm rolurile și vedem cât rezistați în sistem …?!
  Profesorul este învățătorul sau ,,rabi” în evreiește deștepților , ori cei care nu sunteți deșteptați , deci treziți-vă !

  9
  10
 • @Jon, Numai pentru că ești fraier lai îndopat ca prostul pe copilul tău cu meditații în loc să-l faci să gândească logic și atunci nu mai avea nevoie de meditații plus că lai distrus ca om fiindcă el nu a învățat să gândească.
  Normal că profesorii nu ți-au spus că copilu nu are nevoie de mediții deoarece nici banii tăi nu au miros ( deși eu spun că miroseau a caca ). Culmea te mai lauzi cu cât de fraier ai fost ha ha

  19
  8
 • Dragi profesori, tineti minte:
  Pe om poti sa il omori o singura data!!!
  Practic factorul vostru de “presiune” (santaj ordinar) va disparea pe 19 iunie(prima zi de la Evaluarea Nationala). Din acel moment nu mai puteti da inapoi.
  Asa ca marele vostru avantaj se va transforma in curand in DEZAVANTAJ!
  La un moment vor da examenele- iulie, august…..decembrie. Nu mai conteaza!
  Insa voi deveniti tinta a milioane de parinti, bunici.
  Unii copii momentan va sustin( ei nu inteleg ce se intampla), dar cand vor vedea ca toata vara stau pe pozitie cu mediile neincheiate, cu presiunea examenelor etc… o sa va abandoneze la fel ca toti ceilalti.
  Presa deja va pune usor pe locul 2..3!!!
  Succes!
  P.S. Sa nu uitati cenzura!!!

  6
  4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS