Actualitate

Salariile pădurarilor vor creşte, dar nu vor mai putea avea firme ascunse în familie

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a declarat că Statutul personalului silvic este gata şi va fi trimis în Parlament unde va fi dezbătut şi aprobat. „Eu zic că este un document foarte bun. Era ultima verigă care lipsea”, a mai spus ministrul.

„Statutul personalului silvic e gata, e în avizare externă. Chiar am discutat săptămâna trecută cu premierul. Procedura în care merge în Guvern e lungă pentru că sunt foarte multe ministere avizatoare, foarte multe observaţii, oricum el merge în Parlament, nu este ordonanţă. Probabil că îl vom prelua via Parlament ca să meargă mai repede. Este ultima verigă normativă şi încheiem rotund cu pădurile. Avem un nou Cod Silvic, o nouă Lege a contravenţiilor silvice, acum un nou Statut al personalului silvic”, a răspuns ministrul Apelor şi Pădurilor la o întrebare adresată de Timp Online.

Întrebată dacă în acest statut se prevede şi o creştere a salariilor silvicultorilor, Doina Pană a răspuns: „Da, pe de-o parte vestea bună asta este. Cei care îşi fac treaba vor fi recompensaţi corespunzător, dar există şi o veste care nu e prea agreată, iar sindicatele s-au agitat un pic în sensul ăsta. Va exista un fel de colegiu care să dea gradele profesionale, dar, în acelaşi timp, să evalueze orice ţine de abatere şi să plece din sistem cei care nu îşi fac treaba. Vom avea şi un fel de incompatibilităţi definite. În familia pădurarului să nu avem exploatare, o firmă mascată. Eu zic că e un document foarte bun care, bineînţeles, va fi îmbunătăţit în Parlament. Era ultima verigă care lipsea”.

Şeful Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud, Daniel Pop, a declarat, de curând, că este într-adevăr o problemă cu salarizarea silvicultorilor, în special a celor ce păzesc pădurea de hoţi.

„Sunt mici la nivelul actual. Un pădurar are 1400-1500 de lei în mână. La câteva ocoale private, cu aprobările consiliilor locale, s-au majorat salariile undeva până la 2000-2200 de lei. E adevărat. Nu poţi cere unui pădurar cu o gestiune deschisă de milioane de euro să păzească pădurea fără să fie motivat financiar corespunzător. Pădurea are o mie de hectare, cu o valoare mare, chiar de milioane de euro, e deschisă în toate părţile pentru că pădurea nu e ca un magazin, nu e casă închisă, pădurea e amplasată în zone greu accesibile”, a spus Daniel Pop. Mai multe desprea cest subiect, Timp Online a scris AICI. 

Foto: arhivă 

11 comentarii

    • Aveti dreptate… De ce credeti ca sau facut Padurari, cu un singur scop sa fure!! De ce au toti Magazine deschise prin satele care locuiesc? De ce? Cu ce bani le-au deschis? Si toti ai Vile de peste 250mp si hectare de pamant agricol cumparate asa peste noapte

  • O nuuuuu mai bine fără salar dacă trebuie aduc și bani de acasa ,dar de firma sotiei sau a fiului nu vă atingeti,altfel ciuciu bani si chefuri in campanie.Așa ne-am inteles Fă Doina ?

  • Nu exista padurar, şef de ocol de pe Valea Someşului Mare fără gater, tiruri apartemente, jeep-uri, maşini de lux. Se mulează perfect după partidele aflate la putere. Daca este nevoie dam si nume. Oricum Doina Pana ii stie bine, cotizeaza la partid din greu.

  • Dar , un Pădurar în general cât ar primi salariu lunar??
    Unii spun ca ar fi între 4.000 lei -5.000 lei , poate sămi spună cnv!!

    • 2100 lei . Din Care cheltuiesc 700 le pe benzina . 10 ani vechime Si Probleme zilnice cu hoti de lemne.
      Cand vad asa comentarii mi-e sila.

  • D-nul Muresan are dreptate, numai cine lucreaza in domeniu stie cum e cu adevarat, desigur ca multi care nu-si fac treaba cum trebuie ar trebui sa plece ,dar pentru asta trebuie motivati si nu nevoiti sa faca afaceri pentru a umple buzunarile multora..!! La noi totul pleaca de sus ..!! si nu uitati Padurarii au raspundere mare dar Salariile sunt mici..!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.