Actualitate

Salariile și pensiile bistrițenilor au crescut cu 0,7%, facturile la gaz și electricitate s-au dublat

Prețurile pe care le vom plăti pentru gaze și electricitate – care au explodat în ultima perioadă – provoacă disperare printre consumatorii care s-au trezit cu sume colosale de plată după liberalizarea pieței. Facturile la energie electrică au crescut considerabil în ultimele luni, iar scumpirile par a nu se opri aici. Creșterea prețurilor vine în contextul liberalizării haotice a pieței energiei electrice. Pentru locuitorii unui județ cum este Bistrița-Năsăud, unde salariile sunt mai mici cu 25% față de media națională, iar pensiile cu 16%, lovitura va și mai cruntă.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, la jumătatea anului efectivul salariaţilor din judeţ era de 69930 persoane, cu 155 persoane mai multe față de luna anterioară şi cu 1366 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului la nivel naţional era de 1,3%.

Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna iunie 2021 de 4292 lei, cu 1,0% mai mare comparativ cu luna
precedentă și cu 2,4% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut.

Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2677 lei cu 0,7% mai mare faţă de luna anterioară și cu 2,7% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent.

Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 25,7%, respectiv 24,4% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

În primul trimestru din an, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ a fost de 60347 de persoane, în creștere cu 457 persoane comparativ cu trimestrul corespunzător al anului 2020. Faţă de trimestrul anterior numărul pensionarilor a scăzut cu 121 persoane.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul I 2021 de 1332 lei, situându-se cu 0,5% peste nivelul trimestrului anterior și cu 16,3% peste nivelul trimestrului corespunzător din anul precedent.

Comparativ cu pensia medie lunară la nivel naţional, în trimestrul I al anului 2021 pensia medie lunară de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului a fost cu 16,6% mai mică.

În evidențele AJOFM a jumătatea anului erau 4224 de șomeri, cu 83 mai puțini faţă de luna anterioară şi cu 917 mai mulți faţă de acelaşi moment al anului 2020. Din numărul total al şomerilor 50,2% erau femei.

Rata şomajului a fost de 3,3% cu 0,1 puncte procentuale sub nivelul lunii anterioare, cu 0,7 puncte procentuale peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent și cu 0,3 puncte procentuale peste cea înregistrată la nivelul naţional.

Toamna facturilor uriașe găsește 275 de familii cu bebeluși care au venit pe lume în luna iunie a.c., cu 30 mai mulți față de luna mai și cu 15 mai mulți față de luna corespunzătoare a anului anterior.

Tot în iunie 2021, au decedat 263 de conjudețeni, cu 82 mai puțini faţă de luna anterioară şi cu 12 mai puțini față de luna iunie a anului precedent.

Un număr de 148 de cupluri au spus DA (cu 8 mai puține decât în luna precedentă şi cu 93 mai multe față de luna corespunzătoare a anului trecut), alte 71 au divorțat (cu 36 mai multe decât luna corespunzătoare din anul trecut și cu 48 mai multe față de luna anterioară) și au decedat cinci copii cu vârstă de sub 1 an.

21 comentarii

 • Unde este acuma Robert Sigartau ???? De ce nu își scoate fata la lumina , dacă era alta culoare politica la guvernare apărea și Robițu prin toate ziarele locale , acuma tace ca și c……u în iarba .

  • e la Bucuresti cu tot cu nemuri! ca acolo se da ora! noi….ca prostii……………..

 • Cresterea de la 0.7%(salarii si pensi) pana la 50%(facturi gaz+curent) …mi se pare echitabila! Au crescut prea mult salariile!!! Prea bogati sunt oamenii de rand si pensionarii! Va rog , faceti ceva , o duc prea bine!!!
  Imi dau lacrimile cand ma gandesc la „muncitorii statului”ce rau o duc… cu dublarea facturilor…saracii, imi e mila si renunt la cresterea de 0.7% pt ei! Multumesc

  • PNL a ajuns la putere pe un val de ură inițiat de noua securitate. Și tot pe un val de ură o să și dispară acest PNL!

 • Măi Gicuță , așa ești tu de la Bistrița precum eu din Kabul . Ești pornit tare contra diaspo-virusaților , de parcă ei nu te lasă să trăiești așa cum îți convine , în mocirla pe care ți-ai așternut-o . Eu ca diasporean nu sunt curios să plătesc “fonduri europene” unor zăpăciți și zdruncinați mintal care nu știu decât să-și jecmănească propria țară . Halul în care ați ajuns vi se datorează doar vouă , degeaba vărsați venin pe alții . Și ca să îți fie clar , noi vom hotărâ cine trebuie să conducă țara , de ce ar fi altfel ?

 • Inca o data lumea e dezbinata si politicienii mananca porcul impreuna.
  Pensia e mica ca suntem o tara saraca de mana a 3-a, petrol am vandut, padurile le fura sa isi cumpere Rolls Royce si BMW-uri, apa ne-o fura.
  Unde ati fost cand se doreau taierea pensiilor speciale?
  Ati iesit in strada sa va cereti drepturile?

 • Foarte bine, sunt cei pe care i-au ales majoritatea, o guvernare pe care țară o merita.
  Când ceilalți le-au mărit salariile și pensiile nu a fost bine, acum nu mai iasă nimeni în stradă ??
  Au pus botul ca prostii la niste lozinci și la niste lucruri cu care nu aveau nicio treabă.

  • Oricum politicienii sunt ca și poporul din care fac parte, corupția incepe de jos, când dai șpagă la școală, la medic etc. E același lucru doar că la alt nivel. Toți fura iar după aia se plâng că țara e coruptă…)) Oricare ajunge la putere face la fel, că asa-s obiceiurile locale, învață să mintă și să fure încă de la școala.

 • Înafară de 3-4, care scriu aici ce gândesc (unii mai prosti , alții mai putin proști și alții mai putini, inteligenți ) , restul sunteti niste nemernici interesați ,care sugeti la țâta partidului , fie el liberal sau social-democrat, cu anexele atârnătoare !
  Din cauza voastră, slugilor , e țara unde e ! Sunteți demnii urmași ai turnatorilor securiști și ai limbricilor activisti ai partidului comunist !
  Cu ce suntenți voi mai presus ca gunoaiele care s-au prostituat pe vremea comunismul ?
  Ăia măcar aveau o scuză , erau muritori de foame, se vindeau pe o pâine și doi lei !
  Voi ,înbuibaților, o sugeți de placere și de spaimă să nu vă pierdeți serviciul muuult prea bine platit , de slugi nemernice și incompetente !

 • Mult prea atractiv blidul cu linte,fascinează de cînd lumea și pămîntul.Cu o astfel de gîndire nu avem cum progresa că popor.

 • minunata doamna Turcan a zis ca ea nu are lampa lui Aladin sa se uite in ea (desi lampa lui aladin trebuia nu sa te uiti in ea…::)))), ca sa vada daca vor creste preturile.Pai si atunci ce cauta in varful unui minister de asa anvergura daca nu are informatii de acest gen????? sa ii spuna cineva ca ii trebuie oglinda lui Alba ca zapada nu lampa lui Aladin!!:::)))

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.