Actualitate

Salariul mediu net în județ, la nivelul unui coș minim pentru un trai decent. Cu 1524 de lei nu se poate trăi

Salariile angajaților din Bistrița-Năsăud au scăzut la finalul anului trecut, arată datele Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud. Câștigul salarial mediu net se situează la nivelul unui coș minim pentru un trai decent care este de 2708 lei. În continuare avem printre cele mai mici câștiguri salariale la nivelul țării.

Potrivit DRS Bistrița-Năsăud, la sfârşitul lunii decembrie 2021 efectivul salariaţilor din judeţ era de 70524 persoane, cu 131 persoane mai puține față de luna anterioară şi cu 1786 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%. Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna decembrie 2021 de 4471 lei, cu 1,8% mai mic comparativ cu luna precedentă și cu 0,7% mai mic față de luna corespunzătoare a anului trecut.

Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2793 lei cu 2,0% mai mic faţă de luna anterioară şi cu 0,4% mai mic față de luna corespunzătoare din anul precedent.

Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 29,3%, respectiv 28,0% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

Cei care lucrează pe salariul minim primesc în mână 1.524 lei, la un salariu brut de 2.550 de lei, după majorarea de 10,8% intrată în vigoare la începutul anului. Pentru a duce un trai decent, venitul unui adult care trăiește din salariul minim ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 1.184 lei.

Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul anului 2021 era de 3930 persoane, în scădere cu 84 persoane faţă de luna anterioară şi cu 445 mai puține faţă de acelaşi moment al anului 2020. Din numărul total al şomerilor 49,3% erau femei. Rata şomajului a fost de 3,0%, cu 0,1 puncte procentuale sub nivelul lunii anterioare, cu 0,4 puncte procentuale sub nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent și cu 0,3 puncte procentuale peste cea înregistrată la nivelul naţional.

În trimestrul al III-lea al anului 2021, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ a fost de 60441 persoane, în creștere cu 205 persoane comparativ cu trimestrul corespunzător al anului 2020. Faţă de trimestrul anterior numărul pensionarilor a crescut cu 95 persoane. Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul al III-lea 2021 de 1339 lei, situându-se cu 0,2% peste nivelul trimestrului anterior și cu 10,5% peste nivelul trimestrului corespunzător din anul precedent.

Comparativ cu pensia medie lunară la nivel naţional, în trimestrul al III-lea al anului 2021 pensia medie lunară de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului a fost cu 16,5% mai mică.

Un studiu finanțat de Fundația Friedrich-Ebert România, la care au lucrat cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) şi Syndex România, actualizat în toamna anului trecut, arată că valoarea unui coș minim pentru un trai decent ar trebuie să fie:

  • 2.708 lei pe lună pentru o persoană adultă singură;
  • 4.417 lei pe lună pentru o familie de doi adulți fără copii;
  • 5.993 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și un copil;
  • 7.234 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii.

Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2021 raportat la luna septembrie 2020.

Coșul minim pentru un trai decent este un instrument de politică socială introdus în lege în urmă cu 22 de ani. „Coșul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și a politicii salariale” – OUG 217/2000.

În urmă cu aproape doi ani, a intrat în vigoare legea 174/2020 care adaugă următoarea prevedere: „Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent se stabilește anual de către Institutul Național de Statistică și se aprobă prin ordin al președintelui acestuia”, dar INS nu a fixat valoarea coșului nici în 2020, nici în 2021.

3 comentarii

  • Vă dați seama, media aceasta include și salariile câștigate de multitudinea de putori politice înțesate prin instituțiile publice ale județului. Situația, dacă ar fi avute în vedere numai veniturile din sectorul privat, ar fi mult, mult mai rea. Să fiu bine înțeles, când mă refer la putori, mă refer la trântorii din cadrul acestor instituții aduși de lepădăturile de politicieni, cărora le-au servit în campaniile electorale: lipit afișe, împărțit pliante, păcălit oamenii, înjosit prin purtarea de „veșmânt” cu însemnele celor două părți ale fsn-ului, etc., știu ei mai bine… Pentru oamenii profesioniști care-și fac treaba și care nu sunt cozile de topor ale unor mizerii de politicieni, jos pălăria, trebuie să fii cretin să lovești în ei. Dar, din păcate, ăștia sunt foarte puțini, grosul personalului din orice instituție este alcătuit din camarila de partid, oameni nerealizați în viață, fără perspective, dar care au ales, pentru a le fi bine, să se gudure pe lângă un politruc analfabet și scabros. Da, asta este realitatea, acest județ este unul foarte amărât, cu salarii de mizerie, cu perspective profesionale limitate, dar cu așa-ziși conducători foarte „meritoși”, care-și arogă nenumărate reușite, care nu există în realitate. Distinse autorități, cifrele și datele statistice nu mint aproape niciodată. Cu atât mai mult în cazul de față. Unde sunt marile realizări ale celor care patronează județul? vă povestește răducu de câte a făcut el. Unde sunt marile performanțe, nu se reflectă nicidecum în bunăstarea cetățenilor acestui județ. A nu se confunda, bunăstarea lui și a clicii de partid, vax, nu are nicio treabă cu bunăstarea populației județului! Prin reabilitarea unor instituții, clădiri și asfaltarea unor drumuri, foarte importante de altfel, dar nu suficiente, și prea puține realizări în 10 ani de domnie, nu cresc bunăstarea oamenilor. Bunăstarea oamenilor e crescută prin politici agregate, unele care să atragă investitori noi care să ofere locuri de muncă bine plătite, racordarea întregului județ la utilități, implementarea unei strategii robuste care să vizeze dezvoltarea fiecărei unități administrativ-teritoriale a județului, eficientizarea tuturor instituțiilor ale județului, creșterea calității serviciilor și bunurilor furnizate oamenilor, promovarea corectitudinii, meritocrației, obiectivității și a responsabilității în exercitarea sarcinilor din fișa postului pentru puhoiul de inși înrolat în aceste instituții. Sau… pentru a ne crește nivelul bunăstării trebuie să ne angajăm cu toții la stat? Dar cine ne va plăti lefurile? Că împrumuturile nu pot fi contractate la infinit. Vai de capul și soarta noastră, suntem conduși de borhotul generat de o societate bolnavă. Societate incapabilă să priceapă că lucrurile bune pot fi obținute numai cu oameni competenți, cinstiți și muncitori. Nici într-un caz nu pot fi obținute cu hoți, populiști, gargaragii și inculți!

  • E bine in Bistrița-Năsăud. Trăim bine. Avem echipă de handbal și patinoar artificial în centru.
    Suuuuper!

  • Vai, așa puțin, nu cred, dacă îi întrebi toti sunt gazde mari, toți sunt făloși, numa’ milionari avem, nu mai avem oameni normali…))
    Iar apoi ii vezi că se mira la o sticla de Cola sau o haină nouă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS