Economie

Salariul minim brut, majorat în 2014. Acciză la carburanţi pentru proiecte de infrastructură

Salariul minim brut va fi majorat anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie. Vor fi operate şi creşteri salariale individuale, dar nu pentru toţi bugetarii. Va fi introdusă o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, banii urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră. Astfel, preţul carburantului va creşte cu 7-8%.

Rezultatele negocierilor Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană:

– Creşterea salariului minim de la 800 la 900 lei şi majorarea pensiilor cu 3,76%. Salariul minim va fi majorat cu 12,5% în 2 etape: 850 lei de la 1 ianuarie 2014 şi 900 lei de la 1 iulie 2014

– Creşterea salariilor anumitor categorii socio-profesionale din sectorul bugetar, în interiorul unui plafon de creştere de 500 milioane lei: medici rezidenţi, profesori debutanţi

– Finanţarea investiţiilor realizate de autorităţile locale (programul PNDL) va creşte de la 376 milioane lei la 2 miliarde de lei

– Pentru autorităţile locale, plafonul de împrumuturi din Trezorerie pentru achitarea arieratelor creşte de la 800 milioane lei (în 2013) la 1,2 miliarde lei (2014).

– Introducerea unei accize la carburanţi de 7 eurocenti/litru, fondurile rezultate fiind destinate exclusiv finanţării proiectelor de infrastructură (autostrăzi şi drumuri naţionale). Accizele vor fi calculate prin indexarea cu rata inflaţiei comunicată de INS pentru 2013

– Va fi extinsă baza de impozitare, prin introducerea unui impozit asupra construcţiilor speciale (ex: reţele de transport, conducte, depozite)

– Nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri.

Etichete

3 comentarii

  • benzina aproape 7 lei, gazul si curentul +20%, bravo useleu, la anu pensionarii si bugetarii o sa aiba de fapt o scadere a puterii de cumparare cu cel putin 5%, in urma scumpirilor in lant. Un rahat de economie fac astia, nu uitati sa ii votati.. Sunt sigur ca CAS-ul nu o sa scada si salarile rezidentilor si profesorilor nou angajati nu o sa creasca, astea is doar promisiuni electorale „trebuie sa identificam resurse”… Restul preturilor si taxelor insa o creasca garantat, prin lege. Baga banu, ca psdul isi cumpara sediul din kiseleff, si la anu au nevoie de bani de afise baietii!

    • Cum sa creasca salariile profesorilor debutanti si a doctorilor rezidenti?
      Sa facem un calcul, un prof debutant =700 lei in mana. O sa creasca la 900 lei? pai atunci o sa-l ajunga pe profesorul care are 5 ani vechime si are Def-ul si gradul II. E drept? Sau o sa creasca salariile si la ceilalti profesori?
      La fel si la doctori, dai bani in plus la rezident si nu maresti la ceilalti e iar o magarie, sa ia acelasi salar cu un medic primar?
      Mai ganditi-va inainte de a lansa in eter marirea salariilor, nu o faceti ca si in 2009 cu 50% in plus la profesori, ca nu va mai crede nimeni… Plus ca va vor trata la alegeri ca si pe portocalii, cu refuz..

  • Cati din banii pe care statul ar urma sa-i incaseze se vor duce acolo unde este nevoie de ei? Cati din banii imprumutati si din cei incasati din taxe si impozite nu vor fi tocati? Chiar daca va exista un fond dedicat acumularii de bani pentru construirea de drumuri, nu se va scumpi, ca prin… minune, si kilometrul de autostrada?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.